Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 2. 2014,
12.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Facebook Mark Zuckerberg

Torek, 4. 2. 2014, 12.11

8 let

Kako je Facebook spremenil svet?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Deset let in 1,23 milijarde uporabnikov pozneje - ni mogoče zanikati, da je največje družbeno omrežje na svetu spremenilo naša življenja. Tako na bolje kot tudi na slabše.

Lahko da je šlo za izjemno vizijo, odlično izvedbo, preprosto srečo ali kombinacijo vseh treh, a družbena mreža Marka Zuckerberga se je v desetih letih usidrala v naša življenja. A kot pri vsaki novi oziroma novoodkriti tehnologiji je njen končni vpliv v rokah uporabnikov. Je torej Facebook družbo spremenil na bolje ali slabše?

Deli! Deli! Deli! Se še spomnite obvestil o porokah in rojstvih? Stvar preteklosti. Danes zgolj prilepite sliko z Instagrama na zid. Ste na novo zaljubljeni? Ste diplomirali? Morda kupili novega psička? Popolnoma enak postopek. Zdaj se nam zdi samoumevno, a še nikoli prej ni bilo mogoče tako hitro deliti toliko podatkov s toliko ljudmi. Pred Facebookom so sicer obstajala omrežja, kot je MySpace, a niso nikoli zbrala dovolj uporabnikov iz različnih generacij, da bi resnično spremenila navade ljudi.

V desetih letih sicer nekateri še vedno niso ugotovili, kaj in koliko želijo prijatelji izvedeti o njih. Včasih je tudi fotografija vaše večerje videti odlično, a le redki prijatelji lahko sledijo plazu dolgočasnih vsakodnevnih fotografij. Ljudi seveda zanima, ali imate nov poročni prstan. To, da ste ravno zloščili 14 let starega, pa verjetno ne.

Preteklost, ki to v resnici ni Stran z več kot milijardo uporabnikov je ogromna baza podatkov, v kateri lahko hitro najdete tudi ljudi, ki jih že desetletja niste videli. Prijatelji iz otroštva, študijski kolegi in nekdanji učitelji, ki so vam bili v navdih, so le poizvedbo stran. Brez dvoma imate zaradi Facebooka danes prijatelje, ki jih brez njega ne bi več videli.

A oddaljiti se včasih ni tako slabo, predvsem od sošolcev, ki ste jih vedno sovražili. Pa nekdanjih partnerjev, bolj ali manj nedolžnih spogledovanj ali skokov čez plot. Nostalgija in skušnjava sta sicer del življenja, a v času Facebooka sta zelo blizu. Od nočnega sporočilca, za katerega partnerju raje ne bi povedali, vas namreč ločita le klik ali dregljaj.

Ste res srečnejši? Raziskava strokovnjakov z univerze v Teksasu je leta 2009 pokazala, da so tisti študenti, ki redno uporabljajo Facebook, srečnejši ter bolj vpeti v družbeno in politično življenje. Raziskavi, ki so ju pred kratkim izvedli na univerzah Wisconsin in Cornell, pa sta razkrili, da so bili uporabniki po petih minutah pregledovanja svojega profila na Facebooku bolj samozavestni.

Z drugih zornih kotov pa Facebook ni tako sijoč. Raziskovalci z univerze v Michiganu so lani ugotovili, da lahko pregledovanje fotografij prijateljev (vseh tistih nasmejanih otrok, porok in tropskih počitnic) uporabnika tudi razžalosti. "Navzven sicer Facebook izpolnjuje osnovno človeško potrebo po družbeni povezanosti, a namesto tega, da bi nas osrečil, se lahko zgodi ravno nasprotno," so zapisali avtorji raziskave.

Vsak dan je obletnica Pred dobo družbenih omrežij se je vsak odbor za organizacijo obletnice mature znašel pred enakim vprašanjem − kako najti vse nekdanje sošolce? Namesto stotih klicev, da bi izvedeli manjkajoče telefonske številke ali morebitne nove priimke sošolk, danes preprosto ustvarite vabilo na Facebooku in se posvetite pomembnejšim nalogam, kot je preizkušanje hrane v okoliških gostilnah in iskanje najboljše glasbene skupine.

V resnici pa je ponovno snidenje s kolegi izgubilo čar, saj je na Facebooku pravzaprav vsak dan obletnica. Ljudje, ki jih niste videli že desetletje, so namreč videli vaše poročne fotografije, poznajo imena vaših otrok in vedo, kje ste bili letos na smučanju. Kaj bi jim sploh še lahko povedali?

Kaj pa zasebnost? Na Facebooku je mogoče (v nasprotju z nekaterimi drugimi omrežji) nastaviti, kdo vidi katero objavo. Babici lahko tako pokažete vse fotografije otrok, ki se igrajo v snegu, zmerljivke na račun novih davkov pa prihranite za tiste prijatelje, ki cenijo vaše široko besedišče.

A le z glavo čisto na dnu peskovnika bi verjeli, da je vaša zasebnost na družbenih omrežjih varna. Tako velike zbirke podatkov so namreč odlične tarče za hekerje, nedolžna pa niso niti podjetja, ki s pridom zbirajo podatke o uporabnikih in jih drago prodajajo oglaševalcem. A to je cena, ki jo plačujete za uporabo tega izjemnega družbenega orodja.

Ja, Facebook je res spremenil način naše komunikacije. Ali je res brezplačen, pa ostaja vprašanje.

Ne spreglejte