Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Matic Tomšič

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 16.21

8 let

Kako je en človek ujel in kaznoval več kot 5.000 goljufov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Uporabnik foruma Reddit je spretno razkrinkal in pomagal kaznovati več kot pet tisoč igralcev zelo priljubljene računalniške igre Counter Strike: Global Offensive, ki so med igranjem goljufali.

Goljufanje je že od spočetja serije iger Counter Strike daljnega leta 2000 ena njenih največjih težav. Igralci, ki želijo dober rezultat doseči na nepošten način, ob igri poganjajo programske skripte, ki jim omogočajo goljufanje. To sega od opazovanja premikanja sovražnikov skozi zidove (t. i. wallhack) do samodejnega natančnega merjenja z orožjem (t. i. aimbot). Nad morebitnimi goljufijami v CS:GO ves čas bdi sistem proti goljufanju VAC, ki jih zazna na podlagi že znanih vzorcev in goljufu podeli trajno blokado. To pomeni, da prek servisa Steam, ki je osrednja platforma za igranje CS:GO, do igre ne more več dostopati, vsaj z aktivnim uporabniškim računom ne.

A VAC ni stoodstotno zanesljiv, zato se je neki igralec odločil, da se bo nekaj goljufov poskusil znebiti na lastno pest. Za igralce, ki uživajo v pošteni partiji CS:GO, je rezultat njegovega poskusa več kot odličen.

Goljufi tarnajo, da so bili ogoljufani in zato ne morejo več goljufati Kot je igralec CS:GO, ki je na forumu Reddit znan po vzdevku AndroidL, zapisal v tej objavi, je ustvaril in na spletu objavil tri različne programčke za goljufanje v CS:GO. Bili so zasnovani tako, da bi tisti, ki bi jih uporabil v praksi, zagotovo zadostil kriterijem sistema VAC za trajno blokado. Goljufije so med drugim omogočale neumrljivost in neomejeno količino streliva. Prva dva programčka sta imela vključeno tudi štoparico, ki je poskrbela, da goljufivi igralec prevare ni opazil takoj. Blokado VAC je prejel šele po nekaj urah igranja.

Izkupiček? Kot je zapisal uporabnik AndroidL, je njegove "goljufive goljufije" v nekaj dneh preneslo 5.500 igralcev CS:GO, ogledalo si jih je več kot 26 tisoč. Več kot 5.000 igralcev jih je tudi uporabilo med igro, zato so bili blokirani. AndroidL je na Redditu objavil nekaj njihovih odzivov na drugih forumih. Večina jih nad prevaro ni navdušena, nekaj jih je celo zahtevalo denar za nakup nove kopije Counter Strike: Global Offensive (okrog 11 evrov).

Ne spreglejte