Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
12. 8. 2015,
21.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lenovo Matic Tomšič

Sreda, 12. 8. 2015, 21.17

8 let

Kako ima Lenovo uporabnika za norca

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kitajski Lenovo je odkril način, kako svojo nadležno programsko opremo brez uporabnikovega privoljenja namestiti tudi na tiste prenosne računalnike, ki so ob nakupu brez operacijskega sistema.

Kot je zapisal neki uporabnik foruma spletne strani Arstechnica, kar ni mogel verjeti svojim očem, ko je med delom na prenosnem računalniku znamke Lenovo naletel na licenčno programsko opremo tega kitajskega proizvajalca elektronike. Kupil je namreč model prenosnika brez operacijskega sistema, kar pomeni, da ob nakupu na računalniku ni bila predhodno nameščena cela vrsta hišnih programov Lenovo. Windowse 7 je naložil sam – naredil je čisto namestitev, bi lahko rekli.

Neverjetna predrznost Izkazalo se je, da BIOS (programska oprema, ki se požene ob vklopu sistema) določenih modelov prenosnih računalnikov Lenovo pred zagonom Windows 7 ali 8 prelepi določeno sistemsko datoteko operacijskega sistema – šlo naj bi za autochk.exe, ki je v sistemski mapi system32 – z lastno.

Ko BIOS operacijskemu sistemu lastno datoteko zamenja s svojo, prek nje v mapo system32 zapiše datoteki LenovoUpdate.exe in LenovoCheck.exe. Ti se, ko je vzpostavljena povezava s spletom, povežeta s strežniki Lenova in v ozadju začneta samodejni prenos in nameščanje programov.

Ne le da Lenovo nima spoštovanja do uporabnika, temveč ga celo ogroža Način za skrivaško nameščanje licenčnih programov bi bilo mogoče izkoristiti za prevzem nadzora nad osebnim računalnikom, se strinjajo na forumu Arstechnica. Morebitni napadalec bi se lahko izdajal za enega od Lenovovih strežnikov in uporabniku brez njegove vednosti poslal podatkovne paketke z zlonamernimi programi.

Lenovo je nespoštovanje do uporabnikov tako pokazal že drugič v nekaj mesecih. Prvo letošnjo "afero" je povzročil program Superfish, s katerim Lenovo ni le zbiral osebnih podatkov uporabnikov brez njihovega privoljenja, temveč jih celo prodajal oglaševalcem.

Ne spreglejte