Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
27. 9. 2016,
21.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

3

Natisni članek

ameriške volitve ZDA predsedniške volitve Hillary Clinton Donald Trump

Torek, 27. 9. 2016, 21.25

6 let, 6 mesecev

Kako hitro Donald Trump pozabi, kaj je rekel

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

3

Na prvem soočenju kandidatov za naslednjega predsednika ZDA je izbranka demokratov Hillary Clinton predstavniku republikancev Donaldu Trumpu očitala, da je globalno segrevanje označil za "prevaro, ki so jo zakuhali Kitajci". Trump je to zanikal, a resnica je na strani Clintonove.

Trenutek na predsedniški debati, ko je Clintonova dejala, da Donald Trump meni, da je globalno segrevanje kitajska domislica:

"Tega nisem rekel. Tega ne govorim," se je odzval Donald Trump. 

S povsem tehničnega vidika ima Trump sicer prav. Kdo ve, če je to prepričanje kdaj zares ubesedil, ga je pa pred skoraj štirimi leti vsekakor zapisal na Twitterju:

"Globalno segrevanje so si izmislili Kitajci, da bi zmanjšali kompetentnost industrije ZDA," je povzetek zgornjega Trumpovega tvita, ki je bil objavljen 6. novembra 2012. 

To ni bilo edinkrat, da se je Trump na družbenih omrežjih ponorčeval iz globalnega segrevanja:

"Kaj za vraga se dogaja z GLOBALNIM SEGREVANJEM? Planet zmrzuje, led se nabira, znanstveniki, ki zagovarjajo globalno segrevanje, ne ugotovijo ničesar. Popolna prevara." S tem tvitom se je Trump poslovil od leta 2013. 

"Vreme je mrzlo že tako dolgo, da so bili PREVARANTI ime 'globalno segrevanje' primorani spremeniti v 'klimatske spremembe' samo zato, da se tok denarja ne ustavi!" je Trump na Twitterju zapisal 29. januarja 2014. 

Država, ki si jo Trump neizmerno želi voditi, verjame v globalno segrevanje

Združene države Amerike, Trump bi rad postal njihov 45. predsednik, medtem priznavajo globalno segrevanje, saj so med 191 podpisnicami pariškega dogovora o zajezitvi klimatskih sprememb. S sporazumom se države podpisnice zavezujejo, da bodo za zajezitev globalnega dvigovanja povprečne temperature storile vse, kar je v njihovi moči.

ZDA so tudi med 61 državami, ki so pariški sporazum do zdaj ratificirale. To so storile 3. septembra 2016. Na fotografiji predsednik ZDA Barack Obama. | Foto: Reuters ZDA so tudi med 61 državami, ki so pariški sporazum do zdaj ratificirale. To so storile 3. septembra 2016. Na fotografiji predsednik ZDA Barack Obama. Foto: Reuters

Ne spreglejte