Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
13. 5. 2015,
15.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Windows 10 Microsoft Matic Tomšič

Sreda, 13. 5. 2015, 15.10

6 let, 6 mesecev

Kako dolgo bodo Okna 10 res brezplačna?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ponudba prihajajočega Microsoftovega operacijskega sistema je sijajna - združeval bo najboljše funkcije Oken 7 in 8, ob tem pa bo povsem brezplačen. Pa nam Okna 10 res ne bodo vzela niti centa?

Microsoft je na predstavitvi Oken 10 jasno poudaril, da bo nadgradnja na nov operacijski sistem brezplačna za vse uporabnike Oken 7 in 8(.1) ter mobilne platforme Windows Phone 8.1. Po (predvidoma poletnem) izidu Oken 10 bodo imeli eno leto časa, da jih namestijo in za to ne plačajo niti centa.

Kot smo že pisali, bo na osebnih računalnikih to veljalo tako za licenčna (kupljena) in piratska Okna. Izjeme bodo Okna 7, 8 in 8.1 za podjetja oziroma različice z imenom Enterprise, pa tudi Okna RT.

Microsoft je obljubil tudi, da bo vsaka naprava z Okni 10 do izteka svoje življenjske dobe brezplačno prejemala vse sprotne posodobitve in nadgradnje z novimi funkcijami.

Predobro, da bi bilo res? Za povprečnega uporabnika, ki kot ključno besedo pri nadgradnji na Okna 10 vidi "brezplačno", je zadeva slišati skoraj predobro in preveč velikodušno s strani Microsofta. Ta je pred dnevi napovedal, da bodo Okna 10 zadnja z zaporedno številko, saj se bo platforma iz samostojnega izdelka spremenila v storitev. Kako bo Microsoft z Okni v prihodnosti torej ustvarjal prihodek, če si bo ob izidu desetice večina uporabnikov zagotovila brezplačno nadgradnjo in brezplačne nadaljnje posodobitve?

Naročniška Okna Najverjetneje tako, da bo uporabnike izdelka spremenil v naročnike na storitev. Številni strokovnjaki so po Microsoftovi napovedi, da se z desetico končuje obdobje oštevilčenih Oken, že začeli ugibati, da je podjetje že zakoličilo temelje naročniškemu modelu operacijskega sistema. Glede na pretekli trend izhajanja novih različic Oken lahko sklepamo, da bi mesečna renta resničnost lahko postala že v dveh ali treh letih. Morda še prej, saj je Microsoft že za prihodnje leto napovedal izid dveh velikih nadgradenj za Okna 10.

Microsoft bi z naročniškimi Okni sicer ubil več muh na en mah. Če bi jih uporabnikom ponudil za razumno mesečno ali letno naročnino, jih ne bi odgnal h konkurenci (Mac OS, Linux), zagotovil pa bi si redne finančne prilive. Uporabo in razpečevanje nelicenčnih različic Oken bi otežil tudi spletnim piratom.

Nadgradi ali bodi ogrožen Ena od možnosti, s katero bi lahko Microsoft uporabnike prisilil k nadgradnji na plačljivo različico Oken, je ultimat, ki so jim ga nekdaj, sicer v malce drugačnih okoliščinah, že postavili. Če niso želeli biti izpostavljeni varnostnim grožnjam, so morali pred časom vsi uporabniki Oken 8.1 v 120 dneh sprejeti in namestiti uradno Nadgradnjo 1 (Update 1), pa četudi so bili brez nje z Okni povsem zadovoljni. Če bo Microsoft ponovil podvig, ki ga mnogi uporabniki nimajo v najlepšem spominu, trenutno ne ve nihče, saj glede informacij, v katero smer misli peljati Okna 10 in kako bomo zanj plačevali, v podjetju trenutno še vedno molčijo.

Ne spreglejte