Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 2. 2015,
17.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 27. 2. 2015, 17.51

7 let, 12 mesecev

Kako do več prostora v Gmailu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ste se po letih uporabe Gmail računa znašli v položaju, ko vam je zmanjkalo prostora za nova sporočila? To so rešitve, s katerimi boste poskrbeli, da bo vaš virtualni poštni predal znova lažje dihal.

Misel na to, da je mogoče v celoti zapolniti celoten e-poštni nabiralnik, za katerega vam Google brezplačno namenja 15 gigabajtov prostora, se zdi malo verjetna, a ob pogostem pošiljanju velikih datotek, zlasti fotografij in videoposnetkov, lahko to postane realnost.

K temu lahko znatno pripomorejo še storitev za hrambo datotek in pisanje dokumentov v oblaku Drive ter družabno omrežje Google +, na katerem lahko zasebno ali v skupni rabi hranite svoje fotografije (to storitev smo v preteklosti poznali pod imenom Picassa). Plačaj ali pospravi svoj e-poštni predal

Ko vas začne Google opozarjati na poln e-poštni nabiralnik, je ena možnost zakup dodatnega prostora za hrambo datotek v storitvah Gmail, Drive in Google+ Fotografije. Google ponuja pakete v cenovnem razponu od 1,77 evra na mesec za 100 GB, pa do 266 evrov za 30 terabajtov prostora.

Druga možnost je popolnoma brezplačna in bi jo lahko preprosto imenovali kar pospravljanje. Google je kot napredno orodje za iskanje z implementacijo v vaš e-poštni nabiralnik namreč odlično orodje, s katerim boste hitro in učinkovito počistili vso tisto pošto in datoteke, ki jih ne potrebujete več.

Preberite, kateri so trije triki, s katerimi se boste uspešno znebili elektronske pošte, ki je ne potrebujete več, in sprostili dodaten prostor za novo. Naredite kopijo vsega, kar se nahaja v vašem e-poštnem predalu

Da pri postopku čiščenja vašega e-poštnega predala ne bi za vedno izbrisali česa, kar bi pozneje obžalovali, velja pred posegom narediti rezervno kopijo vse pošte, ki jo hranite v Gmailu.

Google vam omogoča preprost prenos vseh podatkov, ki jih hranite v storitvah velikega G. Tako izvoz podatkov iz Gmaila dosežete s peščico klikov. V središču za prenos podatkov izberite storitev Pošta in označite, da želite v prenos vključiti celoten e-poštni predal.

Naprednejši uporabniki storitve Gmail, ki pri sortiranju elektronske pošte uporabljate oznake, lahko prenesete le e-pošto, ki ste jo uvrstili med posamezne oznake: - sledite navodilom spletne aplikacije, - izberite tip datoteke, v katero vam bo Google stisnil izbrane podatke, - in počakajte, da storitev v oblaku naredi svoje in vam pošlje povezavo za prenos paketa podatkov na vaš računalnik.

Preneseno datoteko lahko odprete s katerim izmed programov za pregledovanje pošte, kot sta Outlook in Thunderbird. Izbrišite fotografije, zvočne in videodatoteke

Ko ste z arhiviranjem podatke spravili na varno, se lahko lotite brisanja tistih sporočil, ki v vašem poštnem predalu zasedajo največji delež prostora. To so običajno priponke s fotografijami, z zvočnimi ali videodatotekami.

Če se želite lotiti le posameznih datotek, denimo sporočil, ki vsebujejo priponke s fotografijami, lahko s pomočjo iskalnega niza filename:jpg v vgrajenem iskalniku poiščete in pozneje izbrišete le te, medtem ko za iskanje zvočnih datotek uporabite niz filename:mp3.

V primeru, da bi želeli izbrisati le sporočila, ki presegajo določeno velikost, na primer 10 MB, lahko tudi ta poiščete z iskalnim nizom larger:10m, medtem ko bosta za iskanje vseh sporočil, ki vsebujejo priponko, dovolj zgolj dva klika. Prvi na okence Vsebuje prilogo in drugi na gumb Išči. Potrebujete vsa promocijska sporočila in obvestila z družabnih omrežij?

Promocijska sporočila so sestavni del spletne solate, ki roma v e-nabiralnike. Google je že pred časom pristopil do uporabnika in mu z avtomatsko prepoznavo prek uvrstitve v posebno mapo bistveno olajšal razvrščanje omenjenih sporočil. Tako lahko danes večina uporabnikov hitro preklaplja med štirimi kategorijami v svojem e-poštnem nabiralniku: Glavno, Družabno, Promocije in Posodobitve.

Ta razvrstitev olajša tudi brisanje promocijskih sporočil ali obvestil o dogajanju na družabnih omrežjih, ki niso več aktualna. V posamezni mapi lahko označimo vsa sporočila naenkrat in jih z nekaj kliki izbrišemo. Po dveh letih je čas, da se jih znebite

Če ste eden izmed prvih uporabnikov Googlove storitve za pošiljanje e-poštnih sporočil, je zelo verjetno, da ima najstarejša pošta v vašem virtualnem nabiralniku emšo, starejši od dveh let. Razmislite, ali pošto, na katero ste v resnici pozabili, res še potrebujete. Če je odgovor ne, lahko s pomočjo iskalnega niza older_than:2y tem dokumentom rečete nasvidenje.

Ne spreglejte