Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
18. 8. 2015,
12.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Android pomnilnik nasveti Matic Tomšič

Torek, 18. 8. 2015, 12.13

6 let, 6 mesecev

Kako do več prostora na telefonu ali tablici z Androidom

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nekaj korakih smo na preizkusnem pametnem telefonu z Androidom počistili pomnilnik in pridobili dobre štiri gigabajte prostora za shranjevanje podatkov. Kako nam je to uspelo?

Igre, s spleta preneseni podatki, aplikacije in videoposnetki v visoki ločljivosti lahko na telefonu ali tablici hitro zasedejo ogromno prostora. Delež prostega pomnilnika je obratno sorazmeren z lagodno uporabo naprave – manj ko ga je, več dela ima uporabnik z mikroupravljanjem aplikacij in shranjenih datotek. Težava se še posebej pogosto pojavi na cenejših telefonih ali tablicah z Androidom s privzeto skromnimi moduli notranjega pomnilnika za shranjevanje podatkov. A sodobne različice Androida ter nekatere napredne in povsem brezplačne tehnološke rešitve, pa tudi malce organiziranosti uporabnika lahko prostorsko stisko odpravijo hitro in učinkovito.

Poiščite največje porabnike prostora Na svojem telefonu ali tablici z Androidom odprite nastavitve (ikona, podobna strojnemu zobniku) in poiščite ter pritisnite na Pomnilnik (Storage). To je vmesnik za pregled zasedenosti notranjega pomnilnika in spominske kartice, prek katerega lahko dostopate do vseh porabnikov prostora na napravi, kot so aplikacije ter multimedijske in prenesene datoteke.

Če tapnete na Aplikacije, se odpre seznam vseh nameščenih aplikacij – ob izbiri posamezne jo lahko zaustavite, odstranite njene lokalne podatke ali pa jo izbrišete v celoti. Ogromno prostora lahko pridobite že, če pri aplikacijah, kot je Facebook, odstranite samo lokalne (začasne) podatke. Kot je razvidno s spodnje slike, Facebookova aplikacija Messenger zaseda 78 megabajtov prostora, njeni začasni podatki pa skoraj dvakrat toliko. Posledica njihove odstranitve bo samo potreba po ponovni prijavi v Messenger.

Začasne podatke vseh aplikacij lahko sicer počistite tudi s pritiskom na Predpomnjeni podatki, a to možnost odsvetujemo. Podatki nekaterih aplikacij namreč ne zasedejo veliko prostora, če jih izbrišete, pa boste imeli veliko dela s povrnitvijo predhodnih nastavitev v vseh aplikacijah.

Multimedijske datoteke in prenose preselite na spominsko kartico Če imate možnost, v napravo vstavite spominsko kartico microSD in datoteke, kot so fotografije, glasba in filmi, prestavite nanjo. To lahko storite prek upravitelja datotek na telefonu ali tablici (bodisi v privzetem Androidovem bodisi z enim od številnih s servisa Google Play, kot je odlični ES File Explorer).

Druga možnost je, da napravo s kablom USB povežete z osebnim računalnikom in datoteke na spominsko kartico preselite tako, da jih iz enega okna (notranji pomnilnik naprave) povlečete v drugega (pomnilnik spominske kartice). Uporabniki starejših naprav lahko na spominsko kartico preselite tudi aplikacije Novejše različice Androida (od Kitkat 4.4.4 dalje) prestavljanja aplikacij na spominsko kartico zaradi izboljšanja varnosti, stabilnosti in hitrosti delovanja praviloma ne omogočajo več. To je še vedno mogoče storiti na starejših izdajah Androida, pa tudi nekaterih sodobnih pametnih telefonih, na primer Samsungovih modelih.

Da bi aplikacijo preselili na spominsko kartico, jo poiščite in odprite v meniju Nastavitve/Aplikacije (ali Nastavitve/Programi/Upravljanje programov, če imate zelo staro napravo z Androidom) ter izberite možnost Premakni na kartico SD.

Če želite aplikacijo prestaviti nazaj na notranji pomnilnik telefona ali tablice, še enkrat tapnite isti gumb (Premakni na pomnilnik USB). Na spominsko kartico sicer ni mogoče prestaviti privzetih Googlovih aplikacij.

Izkoristite brezplačno shrambo v oblaku Multimedijske datoteke, predvsem fotografije, lahko namesto na napravi z Androidom shranjujete v oblak in na ta način privarčujete ogromno prostora. Ponudnikov brezplačnih storitev shranjevanja datotek v oblak je veliko – poskusite z Google Photos, Google Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive, Flickr.

Glasbene datoteke lahko sinhronizirate z aplikacijo Google Play Music, jih izbrišete z naprave in jih nato predvajate kar s spleta. Videoposnetke, ki so pogosto največji porabniki prostora na napravah z Androidom (nekajminutni video v ločljivosti FullHD brez težav preseže en gigabajt), pa lahko nalagate na YouTube.

Ne spreglejte