Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
13. 8. 2014,
13.38

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

robot Harvard Matic Tomšič

Sreda, 13. 8. 2014, 13.38

5 let, 6 mesecev

Kaj zna početi prvi pravi Transformer? (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Znanstveniki ameriških univerz Harvard in MIT so ustvarili robota, ki se iz ležeče gmote plastike in mikrokontrolerjev samodejno zloži kot origami in odkoraka po svoje.

Pravcatega Transformerja, igračo, ki se iz dinozavra, tovornjaka ali buldožerja spremeni v robota in ki je Hollywoodu služila kot navdih za eksplozivno filmsko franšizo, so pred kratkim družno izdelali znanstveniki univerze Harvard in tehnološkega inštituta MIT. Njihova futuristična kreacija iz kartona in tanke plastike (oziroma polimera polistirena) se lahko iz dobesedno zmečkanega stanja zloži (beri: postavi na preproste nožice) v hodečo robotsko zverinico in samostojno zapustiti mesto metamorfoze. Transformerjeva polistirenska "karoserija" je prepredena z žičkami, ki se ob ukazu za zlaganje, ki ga izda vgrajen mikrokontroler, segrejejo, zaradi česar se ogrodje po spojih zloži po določenem vzorcu. Majcena motorčka ga nato poženeta v polžji dir, ki je v preobraženem stanju trenutno tudi njegova edina funkcija. A svetovna javnost pogleda v njegovo smer ne obrača zaradi divjega kopitljanja.

Sveti gral sodobne robotike Roboti nam, pa če se tega zavedamo ali ne, olajšujejo vsakdan, saj varijo naše avtomobile, v kalupe vlivajo zobne ščetke in pakirajo piškote. Čeprav znajo sami izdelati milijone delov česarkoli, jih moramo za udobno raven avtomatizacije najprej še vedno sestaviti ljudje. Kaj pa, če nam ne bi bilo treba?

Izum Harvarda in MIT je pomemben predvsem zaradi potenciala na področju samodejne montaže. Robota z dovolj umetne pameti, ki bi se znal iz vnaprej določenih komponent do stanja popolne operativnosti sestaviti sam, bi lahko v obliki paketa poslali na Luno in Mars ter na območja, ki so jih opustošile naravne katastrofe ali oboroženi spopadi.

Tovrsten preboj na področju robotike bi za nameček najbrž konkretno znižal stroške proizvodnje oziroma celo popolnoma spremenil ustroj sodobne industrijske sfere. Kup gradbenega materiala in težke mehanizacije, ki bi se samodejno zložil v robotsko tovarno, bi vsekakor postal sopomenka za učinkovitost.

Ne spreglejte