Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
30. 3. 2016,
11.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

računalnik računalništvo

Sreda, 30. 3. 2016, 11.50

6 let, 6 mesecev

Kaj za karierni uspeh svetuje eden največjih programerjev vseh časov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Linus Torvalds | Foto Reuters

Foto: Reuters

Linus Torvalds, oče operacijskega sistema Linux, verjame, da nikoli ne bi postal uspešen programer, če ne bi na začetku kariere upošteval predlogov drugih oseb in padel pod vpliv tistih, ki jim je v poslu že uspelo. 

Ameriški programer finskega rodu Linus Torvalds je leta 1991 še kot študent računalništva ustvaril Linux. Ta je bil zasnovan kot zmogljiv brezplačen operacijski sistem, ki ga lahko spreminja vsak. Linux je prav zaradi tega zrasel v zelo pomembnega igralca na področju računalništva. Danes poganja številne pomembne strežnike v velikih podjetjih, kot so Intel, Samsung, IBM, Google, in večino svetovnih superračunalnikov. Je tudi temelj mobilnega operacijskega sistema Android in Googlovega tekmeca Windowsom Chrome OS.

Vsi ne moremo biti Steve Jobs

Danes 46-letni Linus Torvalds je v intervjuju za organizacijo IEEE Spectrum pred kratkim razkril glavni razlog za svoj poslovni uspeh:

"Če bi že pred začetkom programiranja Linuxa točno vedel, v kaj se podajam, ter poskusil predvideti izid in posledice projekta, Linux morda nikoli ne bi bil tako razširjen. Če bi se že takrat imel za vizionarja in sledil svoji viziji, dvomim, da bi sprejemal predloge in kritike oseb, ki sem jim sproti kazal napredek projekta. Dvomim tudi, da bi nanj in name toliko, kot je, vplivalo delo uspešnih programerjev tistega obdobja. Odprtost, s katero sem se lotil projekta, pa je nazadnje povzročila tudi, da je Linux spočel ogromno skupnost. Skupnost, v kateri programerjem ni treba slediti viziji nekoga drugega, temveč se ji lahko pridružijo s svojo."

Linus Torvalds leta 1999 na prvem mednarodnem zborovanju programerjev LinuxWorld, konferenci, namenjeni izključno pogovorom o Linuxu. Zadaj levo silhueta pingvina, ki je skozi leta postal zaščitni znak operacijskega sistema. | Foto: Reuters Linus Torvalds leta 1999 na prvem mednarodnem zborovanju programerjev LinuxWorld, konferenci, namenjeni izključno pogovorom o Linuxu. Zadaj levo silhueta pingvina, ki je skozi leta postal zaščitni znak operacijskega sistema. Foto: Reuters

Izum, iz katerega se je rodil dve milijardi vreden startup

Linus Torvalds je Linux (oziroma Linuxov kernel, osrednji del operacijskega sistema Linux) dolgo vzdrževal in razvijal sam, nazadnje pa le popustil in k nadaljnjemu razvoju povabil še druge programerje. Da bi ti lažje sodelovali pri delu, je Torvalds razvil sistem git. Ta omogoča skupno reševanje težav in izboljševanje programerskih projektov.

Sistem git je vplival na rojstvo spletne skupnosti Github, kjer lahko programerji v revizijo odlagajo svoje projekte, drugi člani skupnosti pa jim pomagajo z izboljšavami ali nasveti. Github je tudi ime startupa, katerega vrednost je bila lani poleti ocenjena na dve milijardi ameriških dolarjev (1,76 milijarde evrov).

Ne spreglejte