Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 4. 2014,
14.41

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Telekom Slovenije mobilni operaterji

Torek, 29. 4. 2014, 14.41

5 let, 4 mesece

Kaj uporabniku prinaša nakup frekvenc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po dražbi mobilnih operaterjev za triletni nakup frekvenc je jasno dvoje: da bo država dobila 148 milijonov, uporabniki pa zagotovilo za boljši internet po vsej Sloveniji.

Na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve se je včeraj uspešno končala dražba frekvenc v pasovih 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz in 2600 MHz za obdobje 15 let ter v pasu 2100 MHz do leta 2021. Frekvence se med seboj razlikujejo glede omogočanja hitrosti prenosa podatkov in različne zanesljivosti na različnih razdaljah. Povedano preprosteje: nekateri pasovi so primernejši za ruralna, drugi za urbana območja. Mobilni operaterji so prisiljeni v nakup frekvenc, če želijo v celoti nadgraditi obstoječe omrežje s četrto generacijo tehnologije LTE in omogočati gigabitne hitrosti.

Kaj bo dobila država Na dražbi so včeraj sodelovali trije mobilni operaterji: - Telekom Slovenije (ki je lastnik hčerinske družbe TSmedia, izdajatelja medija Planet Siol.net), - Simobil in - Tušmobil.

Skupni izkupiček dražbe bo v državni proračun prinesel dobrih 148 milijonov evrov. Za primerjavo: to sta dve tretjini predvidenega izkupička od nesojenega nepremičninskega davka. Kaj bodo dobili mobilni operaterji Po kar 55 krogih dražbe so bili uspešni trije sodelujoči ponudniki mobilne telefonije in storitev. Telekom Slovenije je za frekvence plačal 64,5 milijona evrov ali 57 evrov na uporabnika. Simobil je plačal nekoliko manj kot 64 milijonov evrov ali 94 evrov na uporabnika. Tušmobil je plačal 19,5 milijona evrov za frekvence oziroma 77 evrov na uporabnika.

Kaj nakup frekvenc prinaša za največjega operaterja?

"V Telekomu Slovenije smo z izidom dražbe zelo zadovoljni, saj smo si uspeli zagotoviti primerno količino ustreznih frekvenčnih pasov, s katerimi bomo svojim uporabnikom tudi v prihodnje zagotavljali najsodobnejše storitve in najboljšo pokritost v omrežju. Na dražbi smo za najboljšo ceno pridobili optimalen frekvenčni spekter, ki ga potrebujemo za nadaljnji razvoj in nadgradnjo ter dodatno krepitev mobilnega omrežja Telekoma Slovenije s tehnologijami najnovejših generacij," poudarjajo v Telekomu Slovenije.

Dodatne zaveze Na dražbi za frekvence je posebne zaveze sprejel edino Simobil: v obdobju treh let bo moral z omrežjem četrte generacije in minimalno hitrostjo 10 Mbps od bazne postaje do mobilnega telefona uporabnika pokriti 95 odstotkov ozemlja Slovenije.

Hkrati je Simobil sprejel dodatno zavezo, da bo s storitvami pokril tudi posebej določena ruralna naselja, kjer je kakovostni fiksni širokopasovni dostop trenutno bolj izjema kot pravilo. V teh naseljih bo moral navedeni operater zagotavljati tako mobilne storitve kot tudi storitve ustreznega nadomestka fiksnega širokopasovnega dostopa. Po mnenju poznavalcev ta zaveza predstavlja velik izziv tako s finančnega kot tehničnega stališča, saj zahteva veliko investicij.

Pri Telekomu Slovenije ob tem poudarjajo, da že danes z mobilnim omrežjem LTE/4G pokrivajo 96 slovenskih krajev in 60 odstotkov prebivalstva. "Uporabnikom storitev Mobitel s tem omogočamo uporabo najhitrejšega in najzmogljivejšega mobilnega interneta, ki z nadgradnjo omrežja v letošnjem letu omogoča še višje prenosne hitrosti podatkov, in sicer do 150 Mb/s proti uporabniku in do 50 Mb/s od uporabnika. Nadgradnjo omrežja LTE/4G bomo nadaljevali tudi v prihodnje, saj bomo z omrežjem LTE/4G pokrili več prebivalcev Slovenije, kot to zahteva zaveza razpisa dražbe za frekvenčni pas A2. Načrtujemo, da bomo do konca letošnjega leta z mobilnim omrežjem LTE/4G pokrili več kot 70 odstotkov prebivalstva, leta 2015 pa že več kot 80 odstotkov prebivalstva, s čimer bomo še okrepili svoj položaj vodilnega slovenskega operaterja," pravijo v Telekomu Slovenije.

Simobil z grenkim priokusom, koliko je plačal Namestnik predsednika Simobilove uprave Boštjan Škufca Zaveršek o dražbi pravi: "Prizadevali smo si doseči tri stvari: - pridobiti spekter, ki nam bo omogočil uresničitev ambiciozne strategije rasti v prihodnjih letih, - pridobiti ustrezno količino spektra v nižjih frekvencah, kar bo našim uporabnikom omogočilo najboljšo pokritost z govornimi in podatkovnimi storitvami, - pridobiti kategorijo spektra, s katerim bomo bistveno pomagali Sloveniji pri odpravljanju belih lis. Z mislijo na to, kaj je najboljše za naše uporabnike, smo uspeli doseči vse zastavljene cilje. Grenak priokus puščajo edino končne cene ter rezervacija spektra za obstoječega operaterja pod 15-odstotnim tržnim deležem, kot prvi takšen primer."

Tušmobil s kombinacijo radijskih frekvenc V Tušmobilu nakup frekvenc komentirajo, da so si "zagotovili pravico do ponudbe mobilnih javnih komunikacijskih storitev prek lastnega omrežja za obdobje nadaljnjih 15 let (frekvence bi Tušmobilu potekle leta 2016, op. p.). Kombinacija radijskih frekvenc nam bo omogočila, da bomo še naprej ponujali že implementirane tehnologije, obenem pa smo uspešno dražili eno tretjino razpoložljivih radijskih frekvenc na 800-megaherčnem frekvenčnem pasu, ki so ključne za dolgoročni razvoj hitrih mobilnih omrežij četrte generacije (4G) in omogočajo najoptimalnejšo vpeljavo najcenejšega mobilnega interneta v vsako slovensko vas, kar je za slovenskega uporabnika in konkurenco izredno dobra novica."

Kaj bodo dobili uporabniki Nove frekvence bodo razširile delovanje mobilnih omrežij četrte generacije. V praksi to pomeni hitrejše internetne povezave, boljšo pokritost z njimi ter širšo dostopnost signala po vsej Sloveniji. Mobilna omrežja četrte generacije za uporabnika pomenijo predvsem hitrejše prenosne hitrosti tako v smeri od uporabnika kot v smeri do njega. V primerjavi s prejšnjo generacijo so te v praksi bistveno hitrejše – laboratorijski potenciali so segli vse do 400 Mbps.

Ne spreglejte