Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 3. 2014,
14.01

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Wi-Fi kraja podatkov

Ponedeljek, 10. 3. 2014, 14.01

1 leto

Kaj tvegate, če uporabljate Wi-Fi na javnem mestu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bi neznancu na ulici povedali svoje osebne podatke, številko bančnega računa in geslo? Potem jih tudi ne pošiljajte prek javnih brezžičnih omrežij. Hekerji so namreč enako veseli obojega.

"Ljudje se ne zavedajo, da je vse, kar pošljejo prek brezžične spletne povezave, mogoče ukrasti," je na novinarski konferenci Europola opozoril Troels Oerting, vodja tamkajšnjega centra za spletni kriminal. "Zato prek javnih dostopnih točk nikoli ne smemo pošiljati občutljivih podatkov. To naredimo doma, kjer poznamo povezavo in vemo, kako varna je."

Europol vedno pogosteje rešuje primere, v katerih hekerji izkoriščajo nezaščitene brezžične povezave za krajo osebnih podatkov, identitete, spletnih gesel in denarja, je povedal Oerting. V zadnjem času namreč takšne napade prijavlja vse več držav članic te organizacije, ki koordinira preiskave organiziranega kriminala v Evropi.

Neznano omrežje in mož na sredini Tatovi ne uporabljajo novih trikov, ampak se zanašajo na dve preizkušeni tehniki, je pojasnil Oerting. Nekateri vzpostavijo svoje brezžično omrežje, ki je navzven podobno dostopnim točkam v kavarnah, restavracijah in drugih javnih prostorih. Nepozorni uporabniki se povežejo nanj, hekerji pa imajo tako prost dostop do vseh podatkov.

Večina kraj je še preprostejših − hekerji se povežejo na neko javno omrežje ter se postavijo med uporabnika in dostopno točko. Tako zbirajo vse podatke, ki potujejo med tema točkama, na primer vpisne podatke za družbena omrežja, osebne podatke in gesla za spletne nakupe ter celo bančne podatke, ki si jih uporabniki izmenjujejo s spletnimi bankami.

Podoben napad je novembra lani doživel tudi Evropski parlament, zaradi česar so morali za nekaj časa izključiti tamkajšnje brezžično omrežje, ki sicer velja za razmeroma varno. Hekerji so se takrat dokopali do številnih spletnih gesel poslancev in drugih zaposlenih, a večje škode na srečo ni bilo.

Kako se lahko zaščitimo? Javne dostopne točke so odlične platforme za hitro in brezplačno brskanje po spletu in ni razloga, da bi jih prenehali uporabljati. Preprosto se namreč lahko zaščitite − bodite pozorni, na katero omrežje se priklopite in kaj pošljete.

Pred povezavo vedno preverite brezžično omrežje in napravam ne dovolite, da bi se povezale samodejno brez vašega dovoljenja. Preglejte torej nastavitve na svojih pametnih telefonih, prenosnikih in tablicah, označite zaupanja vredna omrežja, preostalim pa onemogočite dostop.

Ko do spleta dostopate prek javnih točk, nikoli ne uporabljajte spletne banke in ne nakupujte prek spleta. Nikamor ne vpisujte svojih osebnih podatkov in vedite, da z vpisom v vsako storitev ali družbeno omrežje pošljete tudi svoje uporabniško ime in geslo. Vedno torej velja razmisliti, kaj morate nujno narediti v tem trenutku ter kaj lahko počaka, da pridete domov in se povežete na varnejše omrežje.

Ne spreglejte