SiolNET. Digisvet Novice
5,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj so odkrili v predorih pod ameriškim velemestom?

5,63

termometer

Med izkopom predorov za podzemno železnico pod Los Angelesom so delavci naleteli na zelo dobro ohranjeno lobanjo in okle mastodona, izumrlega sorodnika današnjih slonov. 

Fosilizirane posmrtne ostanke mastodona, ki je izumrl med ledeno dobo pred približno 11.000 in 10.000 leti, so odkrili pred približno enim tednom.

V ponedeljek so arheologi, ki so zaustavili vrtanje predorov podzemne železnice, da bi pobrskali za drugimi fosili, naleteli še na eno delno ohranjeno lobanjo mastodona ali mladega mamuta, je poročal tamkajšnji medij LA Times. Foto: Metro V ponedeljek so arheologi, ki so zaustavili vrtanje predorov podzemne železnice, da bi pobrskali za drugimi fosili, naleteli še na eno delno ohranjeno lobanjo mastodona ali mladega mamuta, je poročal tamkajšnji medij LA Times. Foto: Metro

Del najdenega okla. Arheologi še ugotavljajo, ali je pripadal mlademu mamutu ali manjšemu mastodonu. Foto: Metro Del najdenega okla. Arheologi še ugotavljajo, ali je pripadal mlademu mamutu ali manjšemu mastodonu. Foto: Metro

Mastodon je bil bolj kot svojemu sodobniku mamutu podoben današnjim slonom, predvsem azijskim. Po našem planetu se je sprehajal precej dlje od mamutov. Znanstveniki ocenjujejo, da so se prvi mastodoni pojavili med 27 in 30 milijoni let, medtem ko naj bi se mamut po Zemlji začel sprehajati pred okrog 5,1 milijona let.  Mastodon je bil bolj kot svojemu sodobniku mamutu podoben današnjim slonom, predvsem azijskim. Po našem planetu se je sprehajal precej dlje od mamutov. Znanstveniki ocenjujejo, da so se prvi mastodoni pojavili med 27 in 30 milijoni let, medtem ko naj bi se mamut po Zemlji začel sprehajati pred okrog 5,1 milijona let.  Foto: Wikimedia Commons

V zahodnem delu ZDA, ki leži ob obali Tihega oceana, so najdbe ostankov prazgodovinskih sesalcev sicer redke, skoraj vedno pa so fosili zelo dobro ohranjeni.

Eden najbolj kompletnih je bilo okostje mamuta, ki ga je v Los Angelesu med rutinskim delovnim izkopom leta 2011 našel bager:

Dali so mu ime Zed, razen zgornjih nekaj centimetrov lobanje, ki jih je odščipnila žlica bagra, pa okostju ne manjka praktično nobena večja kost.  Dali so mu ime Zed, razen zgornjih nekaj centimetrov lobanje, ki jih je odščipnila žlica bagra, pa okostju ne manjka praktično nobena večja kost.  Foto: Wikimedia Commons

Osupljivo dejstvo o mamutih, ki ga ne pozna vsak

Večinska populacija mamutov je zaradi spreminjajočega se vremena in prekomernega lova izumrla pred okrog 10.000 leti, manjša kolonija, ki je štela med 500 in 1.000 primerki, pa se je ohranila na otoku Wrangel na skrajnem severovzhodu današnje Rusije. 

Mamuti Foto: Thinkstock

Mamuti, ki so živeli tam, so po ocenah znanstvenikov izumrli šele pred okrog 3.700 leti oziroma okrog leta 1.650 pred našim štetjem. Če to obdobje postavimo v perspektivo - to je bil čas, ko je v Egiptu že skoraj tisoč let stala Velika piramida v Gizi oziroma Keopsova piramida.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin