Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
7. 1. 2016,
15.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

Netflix nasveti Matic Tomšič

Četrtek, 7. 1. 2016, 15.29

6 let, 6 mesecev

Kaj Netflix ponuja slovenskim gledalcem in kako ga začeti uporabljati

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Netflix, spletna platforma za ogled televizijskih serij in filmov, je zdaj na voljo tudi v Sloveniji. Preverili smo, kakšna je Netflixova ponudba vsebin pri nas in kako postanemo naročnik.

Zakaj je prihod Netflixa v Slovenijo pomemben V prvi vrsti zato, ker Netflix slovenskim uporabnikom omogoča zakonit neomejen in takojšen dostop do televizijskih vsebin in filmov, ki si jih pri nas sicer ni mogoče ogledati prek spleta na osebnem računalniku, pametnem televizorju ali mobilni napravi. Najpogosteje uporabljena alternativa temu je zato brskanje po spletnih straneh s piratsko vsebino (portali s torrenti in naloženimi TV-serijami ali filmi). Tam pa je mogoče dobiti tudi kaj več kot le TV-serijo ali film (beri: zlonamerne programe ali pa v najslabšem primeru tudi tožbo lastnika avtorskih pravic).

Še ena prednost Netflixa sta zelo preprosta pristop do storitve in poznejša morebitna prekinitev naročniškega razmerja. Uporabnik ob registraciji ne sklepa nikakršne pogodbe, temveč samo vnese osnovne osebne in plačilne podatke (e-poštni naslov in številko kreditne kartice oziroma račun na PayPalu). Naročnino poravna enkrat mesečno, ko želi Netflix zapustiti in jo prenehati plačevati, lahko to stori z dvema klikoma. Na storitev se lahko nato znova naroči s ponovnim vpisom v uporabniški račun in potrditvijo nadaljnjega plačevanja naročnine. Netflix bo vse uporabnikove podatke (najljubše vsebine, zgodovina gledanja) ohranil deset mesecev od zadnjega plačila naročnine.

Lepo je seveda tudi videti, da je veliki ameriški ponudnik videa na zahtevo Netflix, ki je pot do uspeha začel kot izposojevalec filmskih DVD, Slovenijo končno uvrstil na zemljevid držav, kjer ponuja svojo napredno storitev. Še lepše bi bilo, če bi Netflix dobili že v prvem ali drugem valu širjenja po Evropi, ne pa šele v zadnjem, s katerim nas Netflix meče v isti koš kot 50 afriških držav. Netflix za banana republike – okleščena ponudba vsebin, manjkajo podnapisi in jezik Ko se je začetno navdušenje nad tem, da imamo Netflix končno tudi v podalpski deželici, malce poleglo, se je začelo iskanje morebitnih pomanjkljivosti. Do zdaj smo naleteli na dve večji, ki bi lahko koga odvrnili od uporabe, a verjetno ne bosta obstali. Netflix je v Sloveniji vendarle prisoten šele en dan.

Pomanjkljivosti, torej. Prva je okleščena ponudba in neaktualnost (nekaterih) vsebin. Slovenskim uporabnikom je trenutno na voljo le manjši delež televizijskih serij, filmov in dokumentarnih oddaj, ki so v stalni Netflixovi ponudbi v ZDA in nekaterih drugih državah, na primer Veliki Britaniji. Nekaterim, ki so dostopne, manjkajo epizode ali pa kar celotne sezone. To velja na primer za serije Uničevalca mitov (Mythbusters), Puščica (Arrow) in Pod kupolo (Under the Dome). Cena mesečne naročnine na Netflix za slovenski trg je pri pomanjkljivi ponudbi še malce višja kot v ZDA.

Druga pomanjkljivost je odsotnost slovenščine. Netflixov uporabniški vmesnik je pri nas trenutno dostopen samo v angleškem jeziku, podnapisi ob angleščini še v nemščini, francoščini, italijanščini in španščini.

Zveza potrošnikov Slovenije: Netflix bi lahko znižal stopnjo piratstva, toda ... "Izkušnje iz držav, kjer je Netflix na voljo že dlje časa, dokazujejo, da bi se to moralo zgoditi," je po pisanju tiskovne agencije STA povedal Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Pri tem sicer kot glavno oviro vidi prav slabšo ponudbo vsebin in odsotnost podpore slovenskemu jeziku. "Ne vidimo nobenega zunanjega razloga, da Netflix na slovenskem trgu ne bi ponudil nekaterih vsebin, ki jih lahko spremljajo v ostalih državah EU. V takšnih situacijah je težava vedno pri poslovnih modelih distributerjev in medijskih hiš v Sloveniji," pravi Okorn. Netflix Kids, ultimativna televizija za otroke Netflix se za omenjene pomanjkljivosti vsaj deloma poskuša odkupiti s fenomenalno ponudbo vsebin za najmlajše gledalce. Kanal Kids, do katerega dostopamo z Netflixove domače strani, namreč dobesedno prekipeva od risank in televizijskih nadaljevank za mlajše občinstvo.

Tam najdemo risane in igrane serije, kot so Pujsa Pepa, Angry Birds, Barbika, Pokemon, Power Rangers in Netflixov lastni Richie Rich, pa tudi klasične celovečerne igrane in animirane filme - Čarovnika iz Oza, Čarlija in tovarno čokolade, Shreka, Egipčanskega princa, Kung Fu Pando, Madagaskar. Prvi mesece je brezplačen Glede na to, da je prvi mesec uporabe Netflixa za nove naročnike brezplačen, uporabnikom svetujemo, da storitev preizkusijo. Netflix vas bo pred iztekom brezplačnega meseca opozoril, da se preizkusno obdobje izteka, časa za preklic naročnine bo dovolj.

Mojster Netflixa v petih minutah Kako torej postanemo naročnik Netflixa? Postopek bomo predstavili v nekaj preprostih korakih. Najprej obiščemo tale spletni naslov in kliknemo Start your free month (Začni z brezplačnim mesecem).

Nato izberemo naročniški paket. Predstavili smo jih malce višje, mi smo izbrali standardnega.

V obrazec vpišemo e-poštni naslov, s katerim se želimo registrirati, in izberemo (čim boljše) geslo.

Netflix nato zahteva, da vnesemo plačilne podatke. Naš tekoči račun bo bremenil, če se od naročnine na storitev ne bomo odjavili pred iztekom brezplačnega meseca.

Ena možnost je plačilo s kreditno kartico …

… druga z računom spletnega bančništva PayPal. V tem primeru vas bo Netflix začasno preusmeril na PayPalovo spletno stran.

Po uspešno opravljenem vnosu plačilnih podatkov kliknite na zaključek registracije (Finish up my registration) in se vpišite v uporabniški račun Netflix.

Izberite naprave, na katerih boste dostopali do vsebin na Netflixu. Mi smo kot primarno izbrali osebni računalnik, saj nimamo pametne televizije. Tisti, ki jo imajo, lahko namestijo namensko Netflixovo aplikacijo, ki ima zelo podoben uporabniški vmesnik. Netflix je sicer na voljo še na celo paleti drugih naprav - pametnih telefonih in tablicah (tu sta povezavi do aplikacij za Android in iOS) ter igralnih konzolah Playstation, Xbox in Wii, na primer.

… in ustvarite uporabniške profile oseb, ki bodo ob vas še uporabljale isti račun Netflix. To je pomembno zaradi personalizacije (priljubljene oddaje, zgodovina ogledov).

Nato s seznama izberite tri vsebine, ki so vam najbolj všeč. Netflix bo na podlagi tega pripravil izbor izpostavljenih TV-oddaj in filmov.

Zdaj ste uporabnik Netflixa! Tako je videti začetna stran:

Vsebine lahko iščete z brskanjem po začetni strani ali pa jih ločite po kategorijah:

Tako je videti okno, v katerem se predvajajo TV-serije in filmi. Spodaj si od leve proti desni sledijo gumbi za začetek predvajanja in premor, glasnost, skok na naslednjo epizodo, seznam vseh epizod v sezoni (razširjen meni na spodnji sliki), vklop in izbor podnapisov ter povečanje slike na celoten zaslon.

Netflix vas bo ob vsakem dostopu do storitve vprašal, kot kateri uporabnik se prijavljate. "Kids" je privzeti profil, ki se samodejno pojavi. če ob registraciji računa določite, da bo Netflix uporabljala samo ena oseba.

Vas zanimajo nastavitve? Do njih lahko dostopate, če se s kazalcem miške pomaknete na svoje ime v zgornjem desnem kotu domačega zaslona in kliknete na Your Account.

Ločljivost slike lahko spreminjate v meniju Playback settings. Privzeta vrednost je Auto (Samodejno). Če Netflix gledate na mobilni napravi in do spleta dostopate prek povezave LTE, je najbolje izbrati najnižjo ločljivost, saj porabi najmanj zakupljenih podatkov.

Preklic naročnine na Netflix opravite s klikom na siv gumb Cancel membership in nato še Finish Cancellation.

Netflixu se pozna, da je v Sloveniji prisoten šele en dan. Občasno namreč javi napako.

Ne spreglejte