Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
18. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

orožje igralec film smrt

Torek, 18. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kakšna je razlika med pravimi in slepimi naboji

Kaj nas je naučila tragična smrt perspektivnega mladeniča?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Jon-Erik Hexum

Na današnji dan pred 32 leti je umrl komaj 26-letni ameriški igralec Jon-Erik Hexum. Njegova smrt je bila precej nenavadna, ubil ga je namreč slepi naboj za strelno orožje. Kaj pomeni, da je naboj slep, in zakaj je umrl Hexum?

Jon-Erik Hexum se je 12. oktobra 1984 pripravljal na snemanje sedme epizode akcijske TV-serije Cover Up, v kateri je igral glavno vlogo. Eden od kadrov v epizodi je od Hexuma oziroma njegovega lika Maca Harperja zahteval, da v revolver vstavi naboje. Hexum je v roko dobil pravi revolver Magnum in lažne, tako imenovane slepe naboje. 

Snemanje se je nato zaradi nepričakovanega zapleta ustavilo in igralci so dobili odmor. Trajal je dlje, kot so pričakovali, in Hexumu je postalo dolgčas, začel se je šaliti in zabavati soigralce. 

Jon-Erik Hexum si je v času smrti šele začel ustvarjati ime v filmskih in televizijskih vodah. Bil je tudi fotomodel. | Foto: Jon-Erik Hexum si je v času smrti šele začel ustvarjati ime v filmskih in televizijskih vodah. Bil je tudi fotomodel.

Iz revolverja je vzel vse slepe naboje razen enega, zavrtel boben revolverja (kot pri ruski ruleti), si cev strelnega orožja pritisnil na glavo in pritisnil na petelina. 

Kako je sestavljen pravi naboj in kako slepi naboj

Takole je v prerezu videti pravi naboj:

Metek, naboj | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič 1 - Krogla. To je izstrelek, ki poleti iz cevi strelnega orožja. 

2 - Tulec oziroma ohišje naboja.

3 - Potisno sredstvo oziroma snov, ki kroglo pospeši iz cevi. Pri večini pištol je to smodnik.

4 - Vžigalna kapica, ki zaneti potisno sredstvo oziroma smodnik.


Slepi naboji se od pravih razlikujejo v tem, da so brez krogle. Smodnik je na vrhu slepega naboja namesto s kroglo zamašen s polnilom, pogosto je to vata. 

A tako kot pri pravem naboju tudi pri slepem, ko udarna igla revolverja udari po vžigalni kapici, nastane eksplozija, saj se vžge smodnik. Pri tem skozi cev orožja ne poleti krogla, temveč balast, ki pri slepem naboju nadomešča kroglo. Strel ven potisne tudi zrak, ki je pred pritiskom na sprožilec v cevi.

Revolver, s kakršnim se je igral Jon-Erik Hexum. Vanj je mogoče vstaviti šest nabojev, na petelina pa je treba pritisniti za izstrelitev vsake krogle posebej. Tulec po strelu ostane v bobnu in ne poleti iz orožja kot pri avtomatskih pištolah, zaradi česar so bili revolverji v preteklosti pogosto prva izbira morilcev, ki na kraju zločina niso želeli pustiti nobene sledi. | Foto: Reuters Revolver, s kakršnim se je igral Jon-Erik Hexum. Vanj je mogoče vstaviti šest nabojev, na petelina pa je treba pritisniti za izstrelitev vsake krogle posebej. Tulec po strelu ostane v bobnu in ne poleti iz orožja kot pri avtomatskih pištolah, zaradi česar so bili revolverji v preteklosti pogosto prva izbira morilcev, ki na kraju zločina niso želeli pustiti nobene sledi. Foto: Reuters Kaj se zgodi, če je cev iz tega ali onega razloga zamašena? Recimo, da si jo nekdo prisloni ob glavo. Ob strelu sproščena energija ne more ostati v cevi orožja, nekam mora iti. Možnosti sta dve – ali bo razneslo trdno, kovinsko pištolo ali pa bo energija poiskala drug izhod.

Kaj se je zgodilo Hexumu

Ko je Jox-Erik Hexum pritisnil na petelin revolverja, mu sproščena energija in majceni, hitro leteči delci sicer niso naluknjali glave, so pa po njej udarili dovolj silovito, da se je zdrobil kot kovanec velik del njegove lobanje.

Delčki kosti so se zarili globoko v tkivo in povzročili številne možganske krvavitve. | Foto: Thinkstock Delčki kosti so se zarili globoko v tkivo in povzročili številne možganske krvavitve. Foto: Thinkstock

Hexuma so prepeljali v bolnišnico in ga operirali pet ur, a se je pozneje izkazalo, da so bila prizadevanja zdravnikov zaman. 18. oktobra 1984 so razglasili možgansko smrt igralca.

Možgansko smrt sodobna medicina pojmuje kot dokončno smrt, saj odpovedo vse avtonomne funkcije, ki človeka v, na primer, vegetativnem stanju, ohranjajo pri življenju brez pomoči strojev. | Foto: Thinkstock Možgansko smrt sodobna medicina pojmuje kot dokončno smrt, saj odpovedo vse avtonomne funkcije, ki človeka v, na primer, vegetativnem stanju, ohranjajo pri življenju brez pomoči strojev. Foto: Thinkstock

Ker je bil Jon-Erik Hexum zdrav in telesno dobro pripravljen moški, se je njegova mama strinjala z darovanjem organov svojega umrlega sina. Hexum je novo oziroma kakovostnejše življenje po smrti tako omogočil s svojim srcem, očmi, ledvicami in kožo. 

 

Ne spreglejte