Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
8. 11. 2016,
18.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Natisni članek

Hillary Clinton Donald Trump predsedniške volitve predsedniška rezidenca volitve v ZDA 2016

Torek, 8. 11. 2016, 18.07

6 let, 6 mesecev

Kaj lahko počneva ti in jaz, predsednik ZDA pa ne more

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Voziva avtomobil in uporabljava katerikoli mobilni telefon. Predsednik Združenih držav Amerike lahko za volan avtomobila sede samo na posestvu Camp David in na svojem osebnem posestvu ter še to le, če tajna služba presodi, da je varno. Prav tako ne sme uporabljati katerega od priljubljenih pametnih telefonov.

Vožnja osebnega avtomobila in prosta izbira mobilnega telefona, za mnoge ljudi gradnika vsakdanjega življenja, bosta postala privilegija, do katerih novi predsednik ali predsednica ZDA s selitvijo v Belo hišo ne bosta več imela dostopa. 

Tajna služba ZDA, obveščevalna agencija, ki skrbi za varnost predsednika Združenih držav Amerike, najvplivnejši osebi na svetu to namreč prepoveduje.

V noči na sredo bomo na Siol.net v živo spremljali rezultate volitev v ZDA. Takoj zjutraj bodo na voljo prvi odzivi, ob 9.00 pa boste lahko na Siol.net prebrali ekonomsko analizo o tem, kako bo rezultat volitev vplival na Slovenijo.

Ameriški predsednik Barack Obama in kandidatka demokratov za novo predsednico ZDA Hillary Clinton v spremstvu agentov tajne službe. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Barack Obama in kandidatka demokratov za novo predsednico ZDA Hillary Clinton v spremstvu agentov tajne službe. Foto: Reuters

Ko je govora o varnosti v Beli hiši, je beseda tajne službe zakon, pa če je predsedniku to všeč ali ne.

Ameriški zvezni zakoni namreč določajo, da predsednik nikoli ne more odkloniti varovanja tajne službe, ta pa ima vsa pooblastila za presojo, kateri so najboljši ukrepi za zaščito predsednika. 

Zakaj predsednik ZDA ne sme voziti avtomobila (in kakšen je drobni tisk)

Zato, ker bi ga vožnja po javnih cestah lahko spravila v smrtno nevarnost, to pa bi pomenilo, da tajna služba slabo opravlja svoje delo.

Ne le da bi lahko bil predsednik vpleten v prometno nesrečo po svoji krivdi ali krivdi nekoga drugega - nekaj ton hitro premikajoče se pločevine je tudi izvrstno orožje za morebitni atentat. 

Kadar mora po opravkih, predsednika ZDA tajna služba naokrog prevaža v takšnih konvojih, ki jih sestavlja od dvajset do trideset vozil. | Foto: Reuters Kadar mora po opravkih, predsednika ZDA tajna služba naokrog prevaža v takšnih konvojih, ki jih sestavlja od dvajset do trideset vozil. Foto: Reuters

Predsednikovo vozilo je najpogosteje močno oklepljena (in oborožena) limuzina znamke Cadillac. Njen vzdevek je The Beast (Pošast).  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Predsednikovo vozilo je najpogosteje močno oklepljena (in oborožena) limuzina znamke Cadillac. Njen vzdevek je The Beast (Pošast).  Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Pošast in Barack Obama | Foto: Reuters Pošast in Barack Obama Foto: Reuters

Omenjali smo drobni tisk. Predsednik ZDA se v prisotnosti agentov tajne službe izjemoma lahko vozi po posestvu Camp David, podeželskem podaljšku Bele hiše, ki se nahaja okrog sto kilometrov severozahodno od Washingtona in kamor predsedniki ZDA odhajajo na počitnice. 

Prizor z golfišča na posestvu Camp David. Tole je eno od dveh vozil, katerih volan je v osmih letih v Beli hiši zgrabil predsednik ZDA v odhajanju Barack Obama (in pri čemer mu za ovratnik niso dihali tajni agenti). | Foto: Reuters Prizor z golfišča na posestvu Camp David. Tole je eno od dveh vozil, katerih volan je v osmih letih v Beli hiši zgrabil predsednik ZDA v odhajanju Barack Obama (in pri čemer mu za ovratnik niso dihali tajni agenti). Foto: Reuters

Drugo je tale chevrolet volt, ki ga je v tovarni ameriškega proizvajalca avtomobilov General Motors leta 2010 premaknil za pet metrov, nekaj krogov pa je z njim pozneje naredil tudi na dvorišču Bele hiše.   | Foto: Reuters Drugo je tale chevrolet volt, ki ga je v tovarni ameriškega proizvajalca avtomobilov General Motors leta 2010 premaknil za pet metrov, nekaj krogov pa je z njim pozneje naredil tudi na dvorišču Bele hiše.   Foto: Reuters

Druga izjema je vožnja predsednika po njegovi lastni posesti, kot je, na primer, ranč Prairie Chapel v ameriški zvezni državi Texas, kjer je letoval nekdanji predsednik ZDA George W. Bush. Tudi takšno rekreativno vožnjo pa morajo odobriti agenti tajne službe. 

George W. Bush v svojem terenskem vozilu ford F150, ki ga je leta 2009 na dobrodelni dražbi prodal za skoraj četrt milijona evrov. | Foto: George W. Bush v svojem terenskem vozilu ford F150, ki ga je leta 2009 na dobrodelni dražbi prodal za skoraj četrt milijona evrov.

Vožnjo tajna služba pogosto odsvetuje (oziroma bolje rečeno odreče) tudi nekdanjim predsednikom ZDA, ki so ovalno pisarno prepustili svojim naslednikom. Nekdanje predsednike in njihove partnerice tajna služba namreč varuje dosmrtno. 

Kandidatka za (prvo) predsednico ZDA Hillary Clinton je za ameriški medij Bloomberg pred dvema letoma dejala, da že 18 let (danes torej 20 let) ni sedla za volan avtomobila. Nazadnje torej, ko je njen mož Bill Clinton opravljal še prvi mandat predsednika Združenih držav Amerike (1993-1996).  | Foto: Reuters Kandidatka za (prvo) predsednico ZDA Hillary Clinton je za ameriški medij Bloomberg pred dvema letoma dejala, da že 18 let (danes torej 20 let) ni sedla za volan avtomobila. Nazadnje torej, ko je njen mož Bill Clinton opravljal še prvi mandat predsednika Združenih držav Amerike (1993-1996).  Foto: Reuters

V Sloveniji so varnostni ukrepi, kar zadeva predsednika države, precej bolj ohlapni kot v ZDA. Ne le da se lahko predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vozi sam, to rad počne celo z vozilom, ki razen varnostnega pasu praktično nima opreme za zaščito voznika in potnikov, renaultom 4 oziroma tako imenovano katrco:

 

Srečni dnevi. #happydays #president #pahor #slovenia

A video posted by Borut Pahor (@borutpahor) on

Obama ima pametni telefon, ki ga ne bi hotel niti petletnik

Kar znano dejstvo je, da se je moral Barack Obama po inavguraciji leta 2009 s tajno službo na smrt spreti, da so mu dovolili obdržati mobilni telefon znamke BlackBerry. Uporabljal ga je že, ko je bil še senator. 

BlackBerryja je Obama še naprej lahko uporabljal zato, ker so ga tehniki Bele hiše lahko priredili tako, da ni več predstavljal varnostne grožnje zaradi morebitnega hekerskega vdora in odtekanja podatkov.  | Foto: Reuters BlackBerryja je Obama še naprej lahko uporabljal zato, ker so ga tehniki Bele hiše lahko priredili tako, da ni več predstavljal varnostne grožnje zaradi morebitnega hekerskega vdora in odtekanja podatkov.  Foto: Reuters

V začetku leta 2016 je Obama dobil nov pametni telefon, ki ni bil BlackBerry. Kot je povedal v pogovorni oddaji z ameriškim TV-voditeljem Jimmyjem Fallonom, je "najboljši, kar jih je ta hip mogoče kupiti, a z njim ne moreš fotografirati, predvajati glasbe, pošiljati sporočil ali e-pošte". 

Občutljivo mobilno komunikacijo med predsednikom in drugimi osebami je, pa četudi je šifrirana, namreč mogoče prestreči, tega pa se Bela hiša ne gre. Kot v času BlackBerryja ima Obama tudi na svojem novem telefonu dostop le do peščice stikov, ki jih lahko pokliče ali jim pošlje e-poštno sporočilo. To bo zelo verjetno obveljalo tudi, ko se bo v Belo hišo preselil Donald Trump oziroma Hillary Clinton. 

Ima Barack Obama na tej fotografiji v roki iPhone? Da, ampak ni njegov, temveč od njegovega pomočnika, ki mu ga je posodil, da je objavil svoj prvi tvit (klikni na fotografijo).  | Foto: Ima Barack Obama na tej fotografiji v roki iPhone? Da, ampak ni njegov, temveč od njegovega pomočnika, ki mu ga je posodil, da je objavil svoj prvi tvit (klikni na fotografijo).

Volilno dogajanje lahko spremljate tudi na Planet TV. Gostili bodo poznavalce ter se pogovarjali s Slovenci, ki živijo in ustvarjajo v ZDA. Rezultate bodo z ekipo čakali tudi v Sevnici, rojstnem kraju Melanie Trump. Izredne novice Planet Danes: Ameriške volitve bodo na sporedu ob 6.55, 9.35 in 12.50. Spremljanje ameriških volitev bodo na Planet TV sklenili ob 18. uri, ko bo na sporedu dokumentarni film Slovenija na pragu Bele hiše, ob 18.30 pa bo sledila še pogovorna oddaja, ki jo bo vodil Mirko Mayer.
Ne spreglejte