Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
30. 6. 2018,
10.01

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

1

Natisni članek

FIFA SP 2018 pametni telefon vivo

Sobota, 30. 6. 2018, 10.01

5 let, 9 mesecev

Kaj dela Vivo, da lahko plača oglase na svetovnem prvenstvu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

1

Vivo | Foto Matic Tomšič / Reuters

Foto: Matic Tomšič / Reuters

Med tekmami svetovnega prvenstva v nogometu se na oglasnih panojih ob zelenici prikazujejo imena znanih podjetij, ki so sponzorji tekmovanja - Coca Cola, McDonald's, Adidas, Visa. Na panojih se pogosto pojavlja tudi ime, za katero vsaj pri nas marsikdo še ni slišal, a počasi začenja narekovati trende v eni najbolj vročih industrij zadnjih let. To je kitajska znamka pametnih telefonov Vivo. 

Na Digisvetu na Siol.net smo podobno kot številni drugi svetovni tehnološki mediji na začetku tega leta opozorili, da je enemu proizvajalcu pametnih telefonov uspelo najti odgovor na vprašanje, kako čitalnik prstnih odtisov vdelati neposredno pod zaslon.

Novice Končno rešena velika uganka, kako izboljšati pametni telefon

To je bil kitajski Vivo, v naših krajih razmeroma neznano ime, na azijskih trgih, predvsem na Kitajskem, pa ena najbolj prepoznavnih blagovnih znamk mobilne telefonije.

Vivu se je v zadnjem času na krilih dobre prodaje na azijski celini uspelo prebiti tudi med deset največjih izdelovalcev pametnih telefonov na svetu

Vivo ni prisoten samo na nogometnih zelenicah, temveč sklepa partnerstva tudi v drugih športih. Kot lahko vidimo na fotografiji, je eden od ambasadorjev kitajske znamke ameriški košarkarski superzvezdnik in trikratni prvak lige NBA Stephen Curry.  | Foto: Reuters Vivo ni prisoten samo na nogometnih zelenicah, temveč sklepa partnerstva tudi v drugih športih. Kot lahko vidimo na fotografiji, je eden od ambasadorjev kitajske znamke ameriški košarkarski superzvezdnik in trikratni prvak lige NBA Stephen Curry. Foto: Reuters

Lastnik Viva je sicer kitajska družba BBK Electronics, ki ima pod streho še nekaj odmevnih telefonskih znamk, med drugim Oppo in OnePlus. Ker Oppo proda še precej več pametnih telefonov kot Vivo, je BBK Electronics pravzaprav eden največjih izdelovalcev pametnih telefonov na svetu v družbi Appla, Samsunga in Huaweia. A ker BBK Electronics pametnih telefonov ne prodaja pod eno znamko, se na takšnih lestvicah ne pojavlja. 

Predsednik znamke Vivo je Shen Wei, eden od vplivnežev kitajske tehnološke scene. Na fotografiji ga lahko vidimo v družbi kitajskega predsednika Xi Jinpinga (zadaj desno) in predsednika ZDA Donalda Trumpa (v ozadju levo). | Foto: Reuters Predsednik znamke Vivo je Shen Wei, eden od vplivnežev kitajske tehnološke scene. Na fotografiji ga lahko vidimo v družbi kitajskega predsednika Xi Jinpinga (zadaj desno) in predsednika ZDA Donalda Trumpa (v ozadju levo). Foto: Reuters

Zakaj je bilo v zadnjem času veliko parov oči uprtih v Vivo?

Kot smo že omenili, je Vivo na začetku tega leta predstavil praktično izvedbo vgradnje čitalnika prstnih odtisov pod zaslon pametnega telefona, nato pa jo tudi prvi poslal na police trgovin. Najprej marca v pametnem telefonu Vivo X21, ki je bil sicer sprejet mlačno, nato pa pred nekaj dnevi v domnevno precej izboljšanem Vivo Nex. 

Vdelava čitalnika prstnih odtisov pod zaslon pomeni, da mu prostora ni treba rezervirati drugje na ohišju, zaradi česar je zaslon telefona lahko večji. Vivo Nex sicer prinaša še nekaj drugih tehnoloških novosti, ki so v zadnjem mesecu obnorele marsikaterega ljubitelja mobilnih tehnologij in v industrijo morda prinašajo tudi zanimiv nov trend.  | Foto: Vivo Vdelava čitalnika prstnih odtisov pod zaslon pomeni, da mu prostora ni treba rezervirati drugje na ohišju, zaradi česar je zaslon telefona lahko večji. Vivo Nex sicer prinaša še nekaj drugih tehnoloških novosti, ki so v zadnjem mesecu obnorele marsikaterega ljubitelja mobilnih tehnologij in v industrijo morda prinašajo tudi zanimiv nov trend.  Foto: Vivo

Vivo Nex ima zaslon, ki resnično sega od roba do roba in nima zareze, ki je po lanskem izidu iPhona X postala modna muha trga pametnih telefonov. Zaslon do roba pomeni tudi, da je moral Vivo sprednjo kamero in slušalko premakniti drugam. 

Novice Telefonski klic, ki je ta teden šokiral svet: so šli predaleč?

Sprednja kamera ob vklopu zato kar izskoči iz zgornjega roba pametnega telefona Vivo Nex. Celoten proces od odpiranja aplikacije do pripravljenosti sprožilca po zagotovilih izdelovalca traja samo pol sekunde:

Vivo Nex | Foto: Vivo Foto: Vivo

Zvok medtem namesto slušalke z vibracijami proizvaja kar zaslon pametnega telefona. Podobno rešitev smo videli že pri TV-zaslonih izdelovalca Sony, pri enem od svojih telefonov jo je uporabil tudi kitajski Xiaomi. 

Viva Nex v Sloveniji ali kjerkoli drugod v Evropi za zdaj po uradni poti sicer ni mogoče kupiti, saj je rezerviran izključno za kitajski trg. Tako pri nas kot drugod bi sicer vsaj na papirju lahko tekmoval s favoriti za naslov "telefon leta", saj ga poganjajo izključno najboljše in najhitrejše komponente, s ceno okrog 700 evrov pa bi bil precej cenejši od težkokategornikov, kot so Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9+ in iPhone X

Preberite tudi:

Novice Deset najboljših ne predragih pametnih telefonov ta hip
Samsung Galaxy A6+ (2018)
Novice Samsung Galaxy A6+ (2018): Vreden razmisleka, če želite prihraniti več stotakov
Nokia 1
Novice Koliko telefona dobimo za 99 evrov? Presenetljivo veliko. #test
Samsung Dex Pad
Novice Samsung Dex Pad: Kako preleviti veliko devetico (in osmico) v mini računalnik

 

 

 

Ne spreglejte