Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
20. 1. 2016,
17.32

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Srdjan Cvjetović CeBIT Švica

Sreda, 20. 1. 2016, 17.32

7 mesecev, 1 teden

Kaj bodo Švicarji pokazali na CeBIT?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Svet nas pozna po bančništvu, farmaciji in naravi, zdaj je čas, da bolje spoznajo tudi našo informacijsko in komunikacijsko tehnologijo, pravijo švicarski strokovnjaki in politiki.

Na letošnjem sejmu digitalnih tehnologij CeBIT je partnerska država Švica. Tako bo na slovesnem odprtju 14. marca v Hannovru slavnostni govornik tudi predsednik švicarske konfederacije Johann Schneider-Ammann, ki bo naslednje jutro skupaj z nemško kanclerko Angelo Merkel obiskal tudi razstavne prostore.

Veliki skupni razstavni prostor V švicarskem paviljonu, ki bo meril 1500 kvadratnih metrov, se bo na skupnem razstavnem prostoru predstavilo 50 švicarskih podjetij in ustanov, od znanih podjetij in izobraževalnih ustanov do mladih podjetij (start-up) in tehnoloških parkov. Nekatera podjetja so se odločila za samostojni razstavni prostor, zato so Švicarji do zdaj rezervirali okrog 1700 kvadratnih metrov razstavnega prostora. Prijave razstavljavcev še sprejemajo, zato bo končna številka švicarskih (in drugih) razstavljavcev in razstavnih površin najbrž še večja.

Želijo si enake prepoznavnosti v digitalni ekonomiji kot v farmacevtski industriji Švica sicer ni znana kot digitalna velesila, a njeni politiki in strokovnjaki menijo, da je to neupravičeno. Radi se pohvalijo, da so že peto leto zapored najbolj ustvarjalna država na svetu, in so prepričani, da je njihova informacijska tehnologija vsaj tako vrhunska kot na primer njihova farmacevtska industrija, po kateri so svetovno znani. Upajo, da bo prav njihov nastop na letošnjem CeBIT pomemben korak k večanju prepoznavnosti švicarske računalniške in telekomunikacijske panoge na svetovnih trgih.

Švicarska informacijska in komunikacijska tehnologija v številkah:

Od družbenokoristnih dronov do varnega bančnega poslovanja Eden od poudarkov švicarske prisotnosti na letošnjem CeBIT bo na izobraževanju, predvsem na sistemu pripravništva, ki mladim strokovnjakom tik po diplomi daje nujno potrebna praktična znanja v zahtevni in hitro se spreminjajoči panogi informacijske in komunikacijske tehnologije. Na ogled bodo tudi primeri uporabe brezpilotnih letal (dronov) v okoljevarstvu, kmetijstvu in logistiki.

Edinstven dron, ki je plod švicarskega znanja:

Kot nadgradnja svojega slovesa v bančništvu in varnosti bodo predstavili tudi rešitve računalniške infrastrukture za bančno in plačilno poslovanje ter sisteme za varen dostop in prepoznavanje uporabnikov, predvsem za državne računalniške sisteme in zbirke podatkov.

Visoki politiki in direktorji znanih podjetij med predavatelji Tudi na kongresnem delu bo prisotna močna švicarska zasedba, med katero bodo tudi glavni izvršni direktor največjega švicarskega telekomunikacijskega operaterja Urs Schäppi, glavni izvršni direktor družbe Swatch Nick Hayek , prvi mož priznane tehnične univerze ETH iz Züricha Lino Guzzella in prej omenjeni predsednik švicarske konfederacije Schneider-Ammann.

Ne spreglejte