Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
15. 2. 2018,
4.05

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

4

Natisni članek

Chrome Google svetovni splet nasvet

Četrtek, 15. 2. 2018, 4.05

6 let, 2 meseca

Danes prihaja velika sprememba za mnoge uporabnike. Tudi vas?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

4

Petnajsti februar je dan, ko Google v spletnem brskalniku Chrome, ta je prva izbira skoraj dveh tretjin vseh uporabnikov, začenja blokiranje nadležnih in vsiljivih vrst oglasov. Za mnogo uporabnikov bo to pomenilo veliko bolj gladko izkušnjo brskanja po spletu, Google pa pričakuje, da bo dolgoročno to dobro tudi za ustvarjalce vsebin, za katere prikazovanje oglasov pomeni pomemben vir prihodkov. 

Chrome je z naskokom najbolj priljubljen od vseh najbolj znanih spletnih brskalnikov. Na osebnih računalnikih in na mobilnih platformah ima med uporabniki okrog 60-odstotni delež.  |  Foto: Google | Foto: Chrome je z naskokom najbolj priljubljen od vseh najbolj znanih spletnih brskalnikov. Na osebnih računalnikih in na mobilnih platformah ima med uporabniki okrog 60-odstotni delež. | Foto: Google

Googlov spletni brskalnik Chrome bo z današnjim dnem ob obisku vsake spletne strani začel preverjati, ali oglasi, ki jih spletna stran prikazuje, ustrezajo smernicam za "dobre" oglase Better Ads Standards.

Te smernice je že lani začrtala mednarodna organizacija za zaščito pravic digitalnih potrošnikov Koalicija za boljše oglase, ki je v raziskavi ob pomoči 40 tisoč povprečnih uporabnikov spleta prepoznala vrste oglasov, ki ljudi med brskanjem po spletu motijo najbolj. 

Če bo Chrome ob nalaganju spletne strani ugotovil, da želi uporabniku postreči s katerim od spornih oglasov, ki so prikazani spodaj, jo bo pri tem zaustavil in oglas blokiral.

1 - pojavno okno, 2 - oglas, ki odšteva čas, preden lahko uporabnik obišče spletno stran, 3 - oglas, ki samodejno predvaja zvok in videoposnetek, 4 - oglas, ki prekrije velik del zaslona in sledi uporabniku, ko se ta premika po spletni strani, 5 - pojavno okno, 6 - oglas, ki se pojavi pred spletno stranjo, 7 - oglas, ki samodejno predvaja zvok in videoposnetek, 8 - odštevajoči oglas, ki se pojavi pred spletno stranjo. 9 - oglas, ki prekrije več kot 30 odstotkov zaslona 10 - utripajoč animiran oglas 11 - oglas, ki uporabniku sledi po spletni strani 12 - oglas, ki z uporabnikovim premikanjem po spletni strani zaseda vedno večji del zaslona, dokler ga popolnoma ne prekrije | Foto: Google 1 - pojavno okno, 2 - oglas, ki odšteva čas, preden lahko uporabnik obišče spletno stran, 3 - oglas, ki samodejno predvaja zvok in videoposnetek, 4 - oglas, ki prekrije velik del zaslona in sledi uporabniku, ko se ta premika po spletni strani, 5 - pojavno okno, 6 - oglas, ki se pojavi pred spletno stranjo, 7 - oglas, ki samodejno predvaja zvok in videoposnetek, 8 - odštevajoči oglas, ki se pojavi pred spletno stranjo. 9 - oglas, ki prekrije več kot 30 odstotkov zaslona 10 - utripajoč animiran oglas 11 - oglas, ki uporabniku sledi po spletni strani 12 - oglas, ki z uporabnikovim premikanjem po spletni strani zaseda vedno večji del zaslona, dokler ga popolnoma ne prekrije Foto: Google

Chrome bo ob blokiranju spornega oglasa uporabnika o tem obvestil in mu ponudil možnost, da lahko dovoli prikazovanje oglasov na obiskani spletni strani. 

Za zdaj sicer še ni znano, kako bo Google brskalnik Chrome prisilil v blokiranje oglasov. Najbrž bo to funkcijo vklopil na daljavo in ne prek posodobitve brskalnika, saj je naslednja (Chrome 65) napovedana šele za marec. Mogoče je sicer tudi, da bodo nekateri uporabniki funkcijo dobili prej kot drugi, a zadnjo pomembno novost smo dobili vsi hkrati

Kdor prikazuje nadležne oglase, bo imel 30 dni časa, sicer ...

Če bo lastnik spletne strani ugotovil, da Chrome blokira določen oglas na njegovi spletni strani, bo lahko tule preveril, kaj je s spornim oglasom narobe, ga izboljšal in od Googla zahteval, naj ponovno preveri njegovo ustreznost. Če lastnik spletne strani tega ne bo storil v 30 dneh, bo Chrome samodejno blokiral vse njegove oglase.

To velja tudi za oglase, ki jih lastnik spletne strani morebiti prikazuje prek Googlovih lastnih oglaševalskih platform AdSense ali DoubleClick.   | Foto: Matic Tomšič To velja tudi za oglase, ki jih lastnik spletne strani morebiti prikazuje prek Googlovih lastnih oglaševalskih platform AdSense ali DoubleClick.   Foto: Matic Tomšič

Google: Ta poteza je dobra za obe strani

Pri Googlu sicer pravijo, da je njihov cilj blokirati čim manj oglasov. Ustvarjalce vsebin želijo namreč spodbuditi k temu, da bi začeli prikazovati oglase, prijazne do uporabnikov, ki ne bi motili njihovega brskanja po spletu.

Če jim uspe doseči to, so pri Googlu prepričani, da bo tudi veliko manj uporabnikov posegalo po namenskih programih za blokiranje oglasov, kar pa bo dobro tako za lastnike spletnih strani kot za oglaševalce.


Preberite tudi:

Pozor: Vaše računalnike napadajo z novo nizkotno taktiko. Kaj morate vedeti?

Ne spreglejte