Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
23. 9. 2014,
15.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Deutsche Telekom Edward Snowden NSA Matic Tomšič

Torek, 23. 9. 2014, 15.27

8 let

Je NSA napadla strežnike Deutsche Telekoma?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Obveščevalni agenciji NSA in GCHQ naj bi na skrivaj pridobili dostop do podatkov nemških telekomunikacijskih operaterjev, med drugim tudi Deutsche Telekoma. Ta zanika kakršenkoli kibernetski vdor.

NSA in GCHQ naj bi z vohunskim programom, imenovanim Treasure map (Zemljevid do zaklada), prikrito vdrli v strežnike in podatkovne baze nemških telekomunikacijskih podjetij, med katerimi je tudi veliki operater Deutsche Telekom, in v realnem času spremljali dogajanje na mobilnih telefonih, tablicah, mrežnih usmerjevalnikih (t. i. ruterjih) in osebnih računalnikih odjemalcev njihovih storitev, poroča Spiegel Online. V Deutsche Telekomu, ki internet in (mobilno) telefonijo zagotavlja več kot 60 milijonom uporabnikov, so se na razkritje portala Spiegel Online odzvali s takojšnjo preiskavo, ki pa še ni razkrila nobenih sledi morebitnega vdora oziroma odtekanja podatkov, piše Business Insider. Kljub temu ostajajo previdni: "To, da po naših bazah podatkov brskajo tuje obveščevalne agencije, je seveda nedopustno. O zadevi smo obvestili oblasti, ki se bodo nadaljnjega iskanja dokazov lotile s forenziki," je v sporočilu za javnost povedal Thomas Tschersich, strokovnjak za internetno varnost podjetja Deutsche Telekom.

"Z enim klikom lahko izklopijo internet" Skrivno operacijo ameriške in britanske obveščevalne agencije je razkril del dokumentov, ki jih je javnosti lani posredoval nekdanji sodelavec NSA Edward Snowden. V njih je med drugim opisan napad na Stellar, nemško podjetje, ki državam v razvoju brez ustrezne mrežne infrastrukture ponuja osnovni satelitski dostop do svetovnega spleta. "Obveščevalni agenciji bi lahko s podatki o odjemalcih naših storitev, ki sta jih o našem delovanju pridobili s pomočjo programa Treasure map, z enim samim klikom internet izklopili večjemu delu podsaharske Afrike," je bil ob pogledu na dokumente šokiran direktor podjetja Stellar Christian Steffen.

Google Earth svetovnega spleta Program Treasure map naj bi bil glede na Snowdnove dokumente sicer glavno orodje za dokončanje enega največjih projektov v zgodovini NSA – interaktivnega zemljevida svetovnega spleta. Ta bi obveščevalni agenciji omogočil spremljanje internetnih aktivnosti ne le na makro- (podatkovni promet na največjih kanalih), temveč tudi na mikroravni.

S Treasure Map je namreč mogoče prepoznati katerokoli s spletom povezano napravo (telefon, tablico ali računalnik), zelo natančno določiti njen položaj in z njo celo manipulirati na daljavo.

Poleg obveščevalne agencije NSA, ki domuje v Združenih državah Amerike, naj bi podatke s pomočjo programa Treasure Map zbirale še njene podružnice v Kanadi, Angliji, Avstraliji in Novi Zelandiji. Omenjene države spadajo v tako imenovano skrivno Zvezo petih oči, poroča The Intercept, ki se sklicuje na Snowdnove dokumente. V njih je zapisano tudi, da je interni simbol programa Treasure Map kompas, na katerega je pritrjena lobanja z "demonsko rdečimi očmi".

V NSA zadeve Treasure Map niso komentirali, iz britanske obveščevalne agencije GCHQ pa so sporočili le, da "vse njihove operacije vselej potekajo v skladu z veljavnimi zakoni".

Ne spreglejte