Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
9. 3. 2017,
13.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

1

Natisni članek

digizgodbe samovozeči avtomobili Travis Kalanick Uber

Četrtek, 9. 3. 2017, 13.19

6 let, 6 mesecev

Ali eno najbolj vročih podjetij na svetu drvi proti točki brez vrnitve?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

1

Uber | Foto Reuters

Foto: Reuters

Za Uberjem, ponudnikom prevozov prek mobilne aplikacije, je težak mesec. Podjetje se spopada z obtožbami glede domnevnega spolnega nadlegovanja uslužbenk in kraje intelektualne lastnine, direktor Travis Kalanick pa je pred kratkim na kameri oštel enega od Uberjevih voznikov in postal internetna senzacija. A to sploh niso največje težave enega najbolj vročih podjetij zadnjih let.

Glavna težava podjetja Uber je, da (še) ni dobičkonosno. Za vsak dolar, ki ga Uber plača svojim voznikom, podjetje nazaj dobi le 40 centov. Preostalih 60 centov do polnega dolarja Uber za zdaj pokriva s sredstvi vlagateljev, ki pa niso neusahljiv vir kapitala.

V letu 2016 je Uber ustvaril tri milijarde ameriških dolarjev (2,8 milijarde evrov) izgube. Glavni razlog za to je po prepričanju strokovnjakov (vir) prevelika diverzifikacija dejavnosti podjetja.

Uberjeva širitev na Kitajsko, kjer ima izredno močno konkurenco v obliki podjetja Didi Chuxing, največjega ponudnika prevozov prek mobilne platforme na svetu, z vidika povečanja prihodkov morda ni bila najboljša poslovna poteza, menijo strokovnjaki. | Foto: Reuters Uberjeva širitev na Kitajsko, kjer ima izredno močno konkurenco v obliki podjetja Didi Chuxing, največjega ponudnika prevozov prek mobilne platforme na svetu, z vidika povečanja prihodkov morda ni bila najboljša poslovna poteza, menijo strokovnjaki. Foto: Reuters

Namesto da bi se Uber trudil biti čim boljše podjetje za ponujanje prevozov na trgih, ki jih že obvladuje (predvsem ZDA in Evropa), denar vlagateljev namenja za ideje, ki za zdaj mejijo na neuresničljive: samovozeče taksije, leteče avtomobile, širitev na Kitajsko in v Indijo, kjer ima Uber nekaj zelo močnih tekmecev.

Verjetnost, da bo Uber v ZDA kmalu pognal floto samovozečih taksijev, ki bodo nadomestili voznike iz mesa in krvi, je majhna. Ford, na primer, je podoben poskus napovedal šele za leto 2012, pa še to na geografsko zelo omejenem območju (klik za vir).  | Foto: Reuters Verjetnost, da bo Uber v ZDA kmalu pognal floto samovozečih taksijev, ki bodo nadomestili voznike iz mesa in krvi, je majhna. Ford, na primer, je podoben poskus napovedal šele za leto 2012, pa še to na geografsko zelo omejenem območju (klik za vir). Foto: Reuters

Tržni analitiki vrednost podjetja Uber, ki je za zdaj še v zasebni lasti, ocenjujejo na približno 70 milijard ameriških dolarjev (66 milijard evrov). Na svetovni lestvici tako imenovanih samorogov, najuspešnejših zasebnih podjetij, ki jo sestavlja finančni medij Fortune, je Uber zato že nekaj časa na prvem mestu.

Lepo, a zaradi trenutne nezmožnosti podjetja, da bi ustvarilo dobiček, se pojavljajo špekulacije, da bo Uber za vedno ostal samorog in da direktor Travis Kalanick newyorške borze nikoli ne bo videl od znotraj, ker Uber pod njegovim vodstvom izgube verjetno nikoli ne bo obrnil v dobiček (vir).

Kalanick za zdaj še ni pretirano zaskrbljen zaradi prihodnosti Uberja. Eden od razlogov za to bi lahko bilo dejstvo, da sedi na 10 milijardah evrov vlagateljskega kapitala, je lani poročal poslovni medij Bloomberg. | Foto: Reuters Kalanick za zdaj še ni pretirano zaskrbljen zaradi prihodnosti Uberja. Eden od razlogov za to bi lahko bilo dejstvo, da sedi na 10 milijardah evrov vlagateljskega kapitala, je lani poročal poslovni medij Bloomberg. Foto: Reuters

Uber naj bi denar izgubljal zato, ker naj ne bi imel jasno usmerjenega poslovnega modela in, še pomembneje, njegov poslovni model je odvisen od številnih spremenljivk. Kar okrog 85 odstotkov operativnih stroškov podjetja Uber je variabilnih in tako bo ostalo še nekaj časa (vir), kar zmanjšuje zaupanje vlagateljev v zmožnost Uberja, da bo nekoč vendarle oplemenitil njihovo naložbo.

Poglejmo primer. Tudi spletni veletrgovec Amazon je bil zelo dolgo finančna luknja skoraj brez dna, a mu vlagatelji niso obrnili hrbta. Vedeli so namreč, da bo Amazon, ki ima v primerjavi z Uberjem večino operativnih stroškov fiksnih, z rastjo prometa in posledično tudi proizvodnje ceno obratovanja sčasoma zelo hitro zmanjšal, kar se je tudi zgodilo (vir).

Amazon je bil ustanovljen leta 1994, prvi letni dobiček pa je ustvaril šele leta 2004.  | Foto: Reuters Amazon je bil ustanovljen leta 1994, prvi letni dobiček pa je ustvaril šele leta 2004. Foto: Reuters

Kaj je pri Uberjevem poslovnem modelu najpomembnejša spremenljivka? Vozniki. Ljudje, ki Uber uporabljajo za to, da s svojim avtomobilom vozijo ljudi, ki Uber uporabljajo kot alternativo taksiju ali avtobusu.

Medij Forbes je leta 2015 poročal, da je za 40 odstotkov vseh voznikov Uberja to edini vir prihodka, 30 odstotkov pa jih za Uber vozi ob zaposlitvi za polovični delovni čas (klik za vir). Danes samo v ZDA za Uber vozi več kot 600 tisoč ljudi. | Foto: Reuters Medij Forbes je leta 2015 poročal, da je za 40 odstotkov vseh voznikov Uberja to edini vir prihodka, 30 odstotkov pa jih za Uber vozi ob zaposlitvi za polovični delovni čas (klik za vir). Danes samo v ZDA za Uber vozi več kot 600 tisoč ljudi. Foto: Reuters

Vozniki so Uberjevi zaposleni, a pravzaprav ne zares. Čeprav z Uberjem sklenejo dogovor o delu za podjetje, to ni delovno razmerje, saj nimajo nobene od ugodnosti, do katerih je upravičen nekdo, ki je zaposlen v taksi podjetju – plačano zdravstveno zavarovanje, povrnitev stroškov za gorivo, vzdrževanje avtomobila, na primer.

Uberjevi vozniki so z delom za Uber zadovoljni čedalje manj. Reuters je pred kratkim razkril, da tudi zaslužijo veliko manj, kot obljublja Uber.

Nekateri vozniki Uberja skušajo svoj prihodek od voženj povečati tako, da sploh ne hodijo več domov, temveč dobesedno spijo v svojih avtomobilih (klik za vir).  |  Foto: Bloomberg | Foto: Nekateri vozniki Uberja skušajo svoj prihodek od voženj povečati tako, da sploh ne hodijo več domov, temveč dobesedno spijo v svojih avtomobilih (klik za vir). | Foto: Bloomberg

Podjetje zdaj voznikom omogoča tudi, da dostavljajo hrano (UberEats) in hkrati vozijo več uporabnikov (UberPOOL). Vozniki ju zvečine sovražijo – pri prvi jih stranke pogosto obravnavajo s prezirom, pri drugem pa zaslužijo še manj kot sicer, saj je za uporabnika UberPOOL prevoženi kilometer cenejši kot vožnja s klasičnim Uberjem (vir).

Kako se je direktor Uberja Travis Kalanick skregal z voznikom Uberja, ki mu je potožil, da je preslabo plačan:

Uber vse to upravičuje z dejstvom, da lahko Uberjev voznik dela, kadar želi in kolikor dolgo želi. Lahko tudi ne dela, če se mu ne ljubi.

A ta svoboda je tudi težava. Vozniku Uberja je začelo presedati dejstvo, da za nekaj kilometrov dolgo pot v programu UberPOOL dobi tudi manj kot evro.

Pri tem ne sme biti mrkega obraza, sicer ga bodo potniki, ki so za manj kot en evro tistih nekaj kilometrov praktično njegov šef, v aplikaciji ocenili z eno zvezdico in znižali njegovo povprečno oceno, zaradi česar bo v prihodnje dobil manj strank. Zato raje sploh ne vozi za Uber in prestopi k tekmecu Lyft ali pa morda vozi kar za oba.

Mnogo voznikov za polni ali polovični delovni čas v ZDA vozi tako za Uber kot Lyft. | Foto: Reuters Mnogo voznikov za polni ali polovični delovni čas v ZDA vozi tako za Uber kot Lyft. Foto: Reuters

Takšna nezvestoba, ki jo Uber z mačehovskim odnosom predvsem do voznikov, kot pravijo nekateri, tudi aktivno spodbuja, bi lahko bila zadnji žebelj v njegovi prezgodnji krsti, še opozarjajo strokovnjaki.

Ne spreglejte