Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
12.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 12.20

8 let

Japonska naveza: ali Sony rešuje Olympus ali samega sebe?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sony bi z načrtovano naložbo okoli pol milijarde evrov pridobil 11,5 odstotka Olympusa in okrepljeno skupno moč na področjih medicinske opreme in fotoaparatov.

Za Sony je pri Olympusu zanimiva predvsem njegova prevlada na področju medicinske tehnologije. Več kot dve tretjini endoskopov po vsem svetu je Olympusovih, Sony pa si med drugim seveda želi, da bi Olympusovi izdelki za medicino uporabljali čim več Sonyjeve tehnologije. V ta namen so pripravljeni investirati 50 milijard japonskih jenov, kar je okoli 500 milijonov evrov, to pa bi jim zagotovilo, da bi postali največji Olympusov lastnik. Delnice Olympusa bodo kupili po nekaj odstotkov nižji ceni, kot je bila njihova zadnja cena na tokijski borzi.

Skupno podjetje za medicinsko opremo Skladno s temi načrti bi japonski družbi ustanovili tudi podjetje za skupni nastop na trgu medicinske opreme, kjer bi imel Sony 51-odstotni lastniški delež in štiri od sedmih direktorjev. Sodelovali bodo tudi pri fotoaparatih, kjer bo Sony proizvajal tipala, Olympus pa objektive.

Nekateri analitiki sicer menijo, da združevanje moči Sonyja in Olympusa niti ni posledica predvsem iskanja novih poslovnih priložnosti, kot sta to bodoča družbenika zapisala v svojih napovedih, temveč predvsem njun poskus, da si povrneta vsaj del svoje nekdanje slave in bistveno višjih prodajnih uspehov. Predvsem pa dvomijo, da bi dva šibka skupaj uspela svoje krivulje obrniti navzgor.

Obema se zagotovo kolca po starih dobrih časih Sonyjevo poslovanje v zadnjih štirih letih zaznamujejo rdeče številke, zadnje poslovno leto pa so sklenili z največjo izgubo v svoji skoraj sedemdesetletni zgodovini. Oddelek za televizorje je rdeč že osem let, bonitetna hiša Standard & Poor's pa jim je te dni že drugič v manj kot enem letu znižala oceno zaradi neprepričljivih prihodkov.

Olympus je dolga leta prikrival izgube, ki jih ocenjujejo na skoraj 1,2 milijarde evrov, njihova pot k okrevanju pa do zdaj še ni obrodila sadov, temveč so se na njej le še kopičile nove izgube kljub zmanjšanju števila zaposlenih za približno sedem odstotkov. Tako so v drugem letošnjem trimesečju v Olympusu pridelali skoraj 45 milijonov evrov izgube ali štirikrat več kot v istem obdobju prejšnjega leta.

Še marsikje ne cvetijo rožice Še en japonski tehnološki proizvajalec preživlja hude čase: Sharp se lahko zahvali posojilu japonskih bank v višini slabih 4 milijard evrov, kar bo preprečilo, da ga prevzame tajvanski Hon Hai. Sharp bi si verjetno želel, da bi ta injekcija trajno odpravila grožnjo prevzema, a bolj verjetno je, da bo imelo to le začasen učinek.

Ne spreglejte