Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
21. 8. 2017,
15.43

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

navigacija Michibiki satelitska navigacija GPS Japonska Mitsubishi

Ponedeljek, 21. 8. 2017, 15.43

6 let, 8 mesecev

Japoncem se GPS ne zdi dovolj natančen

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Tanegashima | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prav zato razvijajo svoj sistem in pripravljajo svoje satelite, s katerimi bodo natančnost določanja položaja v sistemu GPS izboljšali na nekaj centimetrov.

Kot v večjem delu sveta se tudi na Japonskem navigacija zanaša predvsem na ameriški sistem GPS, a se v deželi vzhajajočega sonca že nekaj let pripravljajo na razvoj lastnega pomožnega sistema, ki bo sicer odvisen od ameriškega sistema GPS, a bo prinesel veliko večjo natančnost določanja položaja.

Od metrske do kar centimetrske natančnosti

Ko bo japonski sistem zaživel, bodo izboljšav deležni predvsem navigacijski sistemi v avtomobilih, ki vozijo po japonskih cestah, in uporabniki zemljevidov Japonske na mobilnih telefonih. Pričakovana natančnost določanja položaja bo v teh primerih nekaj centimetrov, kar je precej bolj natančno od zdajšnjih nekaj metrov v idealnih okoliščinah.

Japonci so leta 2010 že izstrelili prvi satelit tega pomožnega sistema, drugi mu je sledil junija letos. Ta konec tedna se je (po enotedenski zamudi zaradi tehnične napake, na katero Japonci niso ponosni) iz vesoljskega središča Tanegashima na istoimenskem otoku na jugozahodu države na pot uspešno podala raketa H-2A, ki je postavila tretji satelit – Michibiki 3. Tudi tega je izdelala in za njegovo postavitev poskrbela družba Mitsubishi.

Leta 2023 japonska navigacijska samostojnost

Sistem Michibiki bo imel skupno štiri rakete, uporabljali pa ga bodo predvsem v civilne namene. Poleg Japonske bo pokrival tudi bližnje dele Azije in Oceanije. Izstrelitev zadnjega satelita načrtujejo še letos, sistem pa bo zaživel predvidoma aprila prihodnje leto.

Do leta 2023 želijo imeti Japonci skupaj sedem svojih satelitov, kar bi jim omogočilo neodvisno delovanje, tudi če bi ameriški sistem GPS postal nedostopen, so že pred časom objavili predstavniki japonske vlade in njihovega vesoljskega programa.

Ne spreglejte