SiolNET. Digisvet Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Islamska država, umirite se malo"

0

termometer

Hekerska skupina Anonymous je napadla in onesposobila eno glavnih spletnih strani, prek katere je propagando širila Islamska država. Hekerji so se ob tem še malo pozabavali.

Islamska država je spletno stran za širjenje ekstremistične propagande in privabljanje novih rekrutov Isdarat postavila na globokem spletu, kjer jo je težje najti. Za dostop do globokega spleta sta potrebna poseben brskalnik (Tor) in posebna povezava URL.

Spletno stran Isdarat je odkrila in onesposobila skupina hekerjev Ghost Sec, ki deluje pod okriljem aktivistov Anonymous, poroča portal International Business Times. Naslovno stran Isdarata so hekerji zamenjali s sporočilom: Preveč ISIS-a. Preveč ljudi se zanima za Islamsko državo. Umirite se malo. Zraven so prilepili oglas za spletno lekarno, ki v zameno za digitalne valute med drugim prodaja pomirjevala (spodaj).

Vojna hekerjev Anonymous proti Islamski državi se nadaljuje Anonymous medtem nadaljuje digitalno vojno, ki jo je Islamski državi napovedal prejšnji teden. Po terorističnih napadih v Parizu, ki so se zgodili 13. novembra, so hekerji po poročanju ameriškega medija Fox Business zatrli že več kot 20 tisoč spletnih strani in profilov Islamske države na družbenih omrežjih. "Islamska država propagandne spletne strani ustvarja hitro in površno, zato jih ni težko napadati in onesposabljati," je za Fox povedal 19-letni hekerski aktivist (ali hektivist) Vex, ki se je Anonymousu pridružil že kot štirinajstletnik. Kot pravi, je na lastno pest odstranil že 20 takšnih spletnih strani.

Nekdanji hektivist: Anonymous je zaveznik, ne sovražnik Nekdanji član Anonymousa Deric Lostutter medtem meni, da bi morali vsi, ki se borijo proti Islamski državi, Anonymous sprejeti kot zaveznika. "Zahod tiste, ki se upirajo IS, oskrbuje z orožjem, Anonymous pa jim zagotavlja informacije, komunikacijske kanale in internet, ob tem pa zavira propagando sovražnika. To je morda še pomembnejše orožje," je v zgornjem videoposnetku dejal Lostutter. Skupina Anonymous se zdaj loteva dveh velikih operacij. Prva je poskus ohromitve financiranja Islamske države prek elektronskih kanalov, druga pa je analiza spletnih strani in propagande skrajnežev. Hekerji namreč menijo, da bodo pri tem našli namige, kje in kdaj namerava Islamska država izvesti nove teroristične napade.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin