SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

IPv6: letos gre zares

3

termometer

Lani je začasna uvedba povezljivosti IPv6 veljala za globalni preizkus, letos pa se bo trajno uresničila. Planet Siol.net in Najdi.si sta med redkimi, ki jima IPv6 neprekinjeno delujejo že od lani.

Letošnji šesti dan šestega meseca v letu bo že drugič svetovni dan IPv6, ki bo tokrat poseben. Zgodila se bo svetovna IPv6 izstrelitev, ko bodo tudi veliki svetovni ponudniki vsebin (med njimi tudi Google, Yahoo, Facebook in Akamai) zagotovili dostop do svojih vsebin tako prek dosedanjega protokola IPv4 kot tudi novega IPv6.

Planet Siol.net, najdi.si, bizi.si že od lani trajno povezani tudi z IPv6 Ob lanskem svetovnem dnevu IPv6 so sicer mnogi ponudniki po svetu že vklopili povezljivost IPv6, a pozneje tudi izklopili. Tako je bilo tudi v Sloveniji, kjer je odziv bil zelo dober, portali, ki jih vzdržuje podjetje TSmedia (Planet Siol.net, Najdi.si, firma.si, bizi.si …), pa od tega dneva neprekinjeno delujejo tudi s povezljivostjo IPv6. Med redkimi v Sloveniji, ki so že kmalu po lanskem dnevu IPv6 zagotovili trajno povezljivost prek protokola IPv6, je tudi RTV Slovenija, ki je, tako kot TSmedia, že dolgo pripravljena na uradno izstrelitev IPv6.

Vedno več povezanih naprav presega omejitve protokola IPv4 Protokol IPv6 pa je postal nujen, ker dozdajšnji protokol IPv4 preprosto ne more več zadostiti povpraševanju po naslovih IP. To povpraševanje je vedno večje tudi zato, ker se pojavlja vedno več novih naprav, ki se povezuje v internet, kar pomeni, da povprečnemu uporabniku interneta že dolgo več ne zadošča ena sama številka IP. Protokol IPv4, ki je zdaj že v četrtem desetletju svojega obstoja, omogoča nekaj manj kot 4,3 milijarde naslovov IP. Če je bila še pred nekaj leti ta številka težko dosegljiva, je danes to očitno premalo – in v nekaterih delih sveta je naslovov IP po protokolu IPv4 že zmanjkalo.

IPv6: veliko več kot zgolj veliko več naslovov IPv6 ne prinaša le bistveno večjega števila naslovov IP (okoli 3,4 x 10 exp(38)), temveč tudi nove možnosti uporabe, povezovanja in – kar je danes vedno pomembneje – varovanja omrežne infrastrukture in storitev. Za uporabnike bo prehod skorajda neopazen, saj vso breme prilagoditev in nastavitev prevzamejo internetni ponudniki. Prav tako bodo novi operacijski sistemi imeli že zagotovljeno ustrezno in brezhibno podporo za IPv6, zaradi česar bo ta prehod za uporabnike še lažji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin