SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

iOS ima veliko varnostno luknjo

3

termometer

Čeprav je Android pogostejša tarča hekerjev in zlonamernega programja kot Applov iOS, to še ne pomeni, da so naprave, kot sta iPhone in iPad, imune na raznorazne grožnje.

Kot so poročali na ruski spletni strani Habrahabr.ru, Applov operacijski sistem iOS 6 vsebuje precej veliko varnostno vrzel, ki malopridnežem omogoča sesutje nameščenih aplikacij prek oddaljene naprave.

Omenjena ranljivost naj bi bila posledica hrošča, ki je zašel v Applovo infrastrukturo za upodabljanje pisave, imenovano CoreText. Luknjast skupek kode naj bi sicer tičal tudi v operacijskem sistemu OS X Mountain Lion, ki ga najdemo nameščenega na jabolčnih računalih.

Pazite se sporočil Kot trdijo ruski računalniški nadobudneži, je za sprožitev sesutja dovolj, da aplikacijo v omenjenih operacijskih sistemih izpostavimo enemu od številnih možnih nizov tekstovnega besedila, pošiljanje enega samega takšnega niza v obliki kratkega sporočila ali prek aplikacije iMessage na iPhone, iPad ali računalo Mac, pa zmore jabolčno sporočilno aplikacijo popolnoma podreti in jo narediti povsem neuporabno. Zoprni elektronski ščurek zmore negativno vplivati tudi na brskalnik Safari, ki posledično ni sposoben vzpostaviti povezave v splet.

Pri Applu naj bi za napako v njihovih sistemih vedeli že šest mesecev, vendar jim je do zdaj še ni uspelo odpraviti na nobeni fronti. Kot nekakšno tolažbo vsem Applovim uporabnikom pa velja povedati, da sta beta različici iOS-a 7 in OS X Mavericka za zdaj videti čisti in naj ne bi vsebovali omenjenega šibkega člena.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin