Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
20.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 20.23

8 let

Internet ključno orodje teroristov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Internet je postal ključno orodje islamskih skrajnežev, ki ga izkoriščajo za izobraževanje novincev v spletnih kampih, so sporočili nemški strokovnjaki za kriminologijo in varnost.

"Doslej so islamski borci vso urjenje opravljali v skrivnih kampih v državah, kot je Afganistan," je dejal Gabriel Weimann, strokovnjak za internetno varnost in profesor na univerzi Haifa v Izraelu in Univerzi Mainz v Nemčiji. "Sedaj se dobivajo na internetu," je dodal.

Urjenje spletnih teroristov

Spletne strani in klepetalnice, ki jih uporabljajo militantne islamske skupine, kot je Al Kaida, se ne uporabljajo samo za širjenje propagande, ampak tudi za izobraževanje. "Ljudi urijo za spletne teroriste," je dejal Weimann. "Al Kaida je objavila spletno stran, ki prikazuje kako uporabiti orožje, kako izvesti ugrabitev in kako z gnojilom narediti bombo," je dejal na konferenci za internetno varnost v prostorih Nemške zvezne policije.

Iraški uporniki prek spletne aplikacije Google Earth javno dostopne satelitske slike uporabljajo za lociranje tarč za napade. Drugo nadvse moteče dejstvo je, da so lahko tudi otroci izpostavljeni idejam islamskih skrajnežev.

Otroci posnemali obglavitev

Weimann, ki že več kot deset let preučuje izkoriščanje spleta v teroristične namene, je opozoril na na spletu objavljen video posnetek, na katerem so otroci uprizarjali obglavljenje ameriškega pogodbenega delavca v Iraku, Nicholasa Berga.

"Spletni kriminal narašča z zaskrbljujočo hitrostjo," je dejal direktor Nemške zvezne policije Joerg Ziercke. "Leta 2006 je policija na internetu registrirala 165.000 kriminalnih primerov, kar je za 40 odstotkov več kot leto poprej," je dodal.

Organe pregona skrbi tudi vedno več primerov izkoriščanja široko pasovnih brezžičnih (WiFi) povezav do spleta. Kriminalci in teroristi se pogosto skrivoma prijavijo na brezžično povezavo do interneta nevednih ljudi, kar jim da dodatno anonimnost. Ziercke je ob tej priložnosti ponovno pozval nemške oblasti naj dovolijo t.i. spletne preiskave osumljenčevega računalnika, policijski nadzor na daljavo z uporabo "trojanskih konjev".

Ne spreglejte