Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2013,
7.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Intel Android

Ponedeljek, 29. 4. 2013, 7.38

8 let

Intel razvija Androidni prenosnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Intel namerava na trg prenosnikov pristaviti lonček z novo cenovno ugodno serijo računalnikov. Njihova posebnost sta posodobljen procesor Atom ter operacijski sistem Android, ki je izpodrinil Okna 8.

Intel ne skriva svoje želje, da bi najnovejša Okna zaživela tudi v nižjem cenovnem razredu notesnikov z njihovimi procesorji. Žal na to nimajo kaj dosti vpliva, saj končno politiko s ceno prisotnosti omenjenega operacijskega sistema na "abakih" narekuje Microsoft. Kot namreč kaže dozdajšnja praksa, so z Okni podprti sistemi ponavadi dražji, posledično pa so se proizvajalci računalniških komponent, v želji ohranjanja cenovne dostopnosti, včasih primorani ozreti tudi v drugo smer in poiskati alternativo.

Mimo tablic ne gre Med te pri Intelu uvrščajo Android, saj naj bi poleg ugodnejše rešitve zagotavljal tudi svežino. Na klasičnih prenosnikih ga namreč še nismo uzrli, z Intelovim naznanilom novega nizkocenovnega prenosnika pa se to lahko kaj kmalu spremeni. O samem videzu njihovega novinca sicer ni še nič znanega, govorice, ki krožijo naokoli, pa namigujejo, da se bo zmogel pretvoriti v tablico, torej bo tipkovnico najverjetneje mogoče odstraniti, ali pa jo vsaj skriti za zaslon.

Znanilec nove ere Če gre verjeti nekaterim strokovnjakom, bi Androidni notesnik lahko postal znanilec novega obdobja prenosnih računalnikov, nekaj podobnega kot pred časom ultrabooki. Optimistične napovedi namreč najavljajo nikoli prej videno funkcionalnost, celodnevno baterijsko avtonomijo in številnim torbicam prilagojene, izjemno kompaktne mere naprave (debelina 0,8 cm). Sploh miniaturni stas naj bi bil še posebej pisan na kožo v drobovju počivajočem procesorju Bay Trail Atom, ki so ga Intelovi tehnologi zasnovali prav z mislimi na tanke tabličnike.

David proti Goljatu Ideja poenotenja naših mobilnih naprav prek Androida je vsekakor vznemirljiva, ostaja pa vprašanje, ali se bodo tovrstni produkti sposobni uspešno kosati z zakoreninjenimi Okni in utečenimi Applovimi operacijskimi sistemi. Konkurenčna cena, ki naj bi se gibala okoli 200 ameriških dolarjev (dobrih 150 evrov), dobra optimizacija in vsesplošna kakovost bi vsekakor pripomogli k uspehu Androidno-intelove stvaritve, je pa treba v zakup vzeti tudi aktualne trende, ki na račun naraščajočega povpraševanja po tablicah nakazujejo premo sorazmerno zanemarjanje prenosnikov.

Ne spreglejte