Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 1. 2016,
15.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

obogatena resničnost navidezna resničnost Andrej Pirnat

Četrtek, 7. 1. 2016, 15.29

6 let, 6 mesecev

Intel: Nekoč je izdeloval samo procesorje, danes narekuje tudi modne smernice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pametni droni, tridimenzionalno natisnjeni športni copati, spreminjajoči se roboti? Ne, beseda ne teče o novem filmu Vojna zvezd, ampak o Intelovi viziji (bližnje) prihodnosti.

Mnoga uveljavljena tehnološka podjetja na sejem potrošniške elektronike (CES) gledajo nekoliko zviška. Apple ni bil nikoli prisoten. Microsoft mu je sledil že nekaj časa nazaj in nima več javnih predstavitev. Dell in HP, dve največji računalniški podjetji v Združenih državah Amerike, nimata svojega razstavnega prostora.

Povsem drugačno filozofijo pa ima Intel, eno najstarejših tehnoloških podjetij in prvo ime računalniških procesorjev, ki na CES-u praktično vsako leto poskrbi za spektakularno predstavitev novih tehnoloških smernic. Nič drugače ni bilo letos. Tokrat je bila njihova rdeča nit odmik tehnologije iz strogega računalništva in širjenje na druga področja, kot so šport, zdravstvo, moda in umetnost. Manjkali pa niso niti bolj "običajni" roboti in droni oziroma brezpilotni letalniki.

Prvi inteligentni dron se sam umika oviram Sploh pri zadnjih so uspeli napraviti velik premik s svojo tehnologijo RealSense, ki je sposobna prepoznati človeške gibe in je še nedolgo nazaj veljala za zgrešeno investicijo. Pred leti so jo namreč prvič predstavili v 3D-kameri, kjer se zaradi slabše združljivosti z računalniki v praksi ni najbolje obnesla, precej bolj domače pa se počuti letos, ko so jo namestili v prvi inteligentni dron znamke Yuneec Phantom Typhoon H.

Ta svojemu lastniku ne le sledi, temveč se tudi umika oviram, ki se znajdejo na njegovi poti, njegovo oko v svet pa predstavlja prav kamera z senzorjem RealSense, ki zaznava objekte v svoji bližini. Glede na vedno večjo prisotnost brezpilotnih letalnikov na našem nebu, je takšna tehnologija več kot dobrodošla, saj lahko prepreči marsikatero nezgodo (spomnimo se samo, kako je nedavno strmoglavljeni dron skoraj zadel smučarskega asa Marcela Hirscherja).

Bodo kmalu namesto nas delali roboti? Na podobni osnovi deluje tudi pametni robotski skuter Ninebot, ki ga je Intel izdelal v sodelovanju s podjetjem Segway. Tudi ta za komunikacijo z uporabnikom ne potrebuje zunanjih naprav in aplikacij, ampak se prav tako zanaša na tehnologijo RealSense. V osnovi gre za električni skuter, podoben ostalim iz Segwayjevega voznega parka, le da se ta lahko spremeni v robota, ki se odziva na glasovne ukaze in se je sposoben voziti tudi sam brez uporabnika.

Mali robot predstavlja potencial predvsem kot pomočnik za osnovna gospodinjska in delovna opravila. V trenutni fazi razvoja bi ga na primer lahko uporabili kot kurirja za interno pošto ali vratarja v hotelu oziroma stanovanju.

S pametno čelado bo lahko vsak postal gradbeni mojster Z mislijo na nevarnejša delovna okolja, pa so v navezi z manj znanim podjetjem Daqri izdelali tudi pametno čelado, katere glavna lastnost je tako imenovana obogatena resničnost. Tudi tu sredico delovanja predstavlja RealSense, ki v tem primeru beleži okolico in dodatne informacije, ki bi lahko koristile uporabniku, izpisuje na vizir čelade. To si lahko predstavljate kot nekakšen "terminatorjev" vid.

S tem se je Intel tudi uradno priključil mrzlici navidezne resničnosti, ki bo očitno glavna tehnološka tema leta 2016, hkrati pa na trgu prehiteli Microsoft, ki svojo različico obogatene resničnosti razvija v napravi HoloLens. Pametna čelada je namreč že v prodaji.

Nimate pravih športnih copat? Natisnite si jih. Bolj zanimiv povprečnemu smrtniku pa je Intelov poskus preboja na druga manj tehnološka in bolj vsakdanja področja, kot sta že na začetku omenjena šport in moda. Na športnem področju izstopajo tridimenzionalno natisnjeni podplati športnih copat (v navezi z New Balance), ki obetajo predvsem s stališča, da si bo lahko tudi rekreativni športnik oblikoval obutev po svoji meri in Oakleyjeva pametna očala Radar Pace, ki vključujejo glasovni sistem in služijo kot digitalni trener.

Modni svet pa bodo v prihodnosti očitno zaznamovala prilagodljiva oblačila, ki znajo samodejno spreminjati obliko in barvo, glede na počutje posameznika. Intelovi prototipni primerki delujejo s pomočjo vgrajenih senzorji, ki merijo srčni utrip in intenzivnost potenja. Izstopata adrenalinska večerna obleka s krili na hrbtu, ki se ob povečanem srčnem utripu razprejo in inteligentni športni modrček, ki ob intenzivnejšem fizičnem naporu in razgretem telesu "vklopi" ohlajevalni sistem tako da se ob straneh nekoliko razpre.

Z vsemi predstavljenimi izdelki je tako Intel na CES-u dokazal, da gre za enega največjih inovatorjev, ne samo v tehnološki sferi, ampak tudi širše in da zna prisluhniti novim potrebam in zahtevam trga.

Ne spreglejte