Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
4. 5. 2013,
13.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

procesor navijanje

Sobota, 4. 5. 2013, 13.01

8 let

Intel Core i7 4770K presegel sedem gigahercev

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Do uradne splavitve prihodnje generacije Intelovih procesorjev Core s kodnim imenom Haswell je še en mesec, a jih je peščica profesionalnih zanesenjakov že imela priložnost dodobra namučiti.

Enote CPU, s katerimi bo Intel nadalje premaknil meje zmogljivosti, pa tudi varčnosti in kompaktnosti, so izdelane v 22-nanometrski tehnologiji. Uporabniki lahko po besedah največjega svetovnega proizvajalca polprevodnikov glede na generacijo Ivy Bridge ob občutno zmanjšani porabi energije med običajnim delom pričakujejo vsaj 10-odstotne pospeške, prenovo pa je doživel tudi grafični procesor, ki bo v najboljšem primeru (Intel HD 5000 in Iris Pro 5200) poskrbel za dvakrat več računske moči od predhodnika.

Procesorji za namizne računalnike so dobili novo podnožje, LGA 1150, ob komercialnem zagonu družine Haswell pa bo njihov najsilnejši predstavnik štirijedrni Core i7 4770K s privzeto frekvenco 3,5 gigaherca (3,9 v načinu Turbo Boost). Intel je vzorčne primerke procesorja že nekaj mesecev pred 4. junijem, ko bo ta tudi uradno na voljo slehernemu potrošniku, razdelil med predstavnike ameriških tehnoloških medijev in računalniške entuziaste, ki so se poglobili v tranzistorski skupek.

Rezultati niso izostali – profesionalnemu navijalcu procesorjev, ki se skriva za spletnim aliasom "rtiueuiurei", je frekvenco delovne različice procesorja 4770K uspelo spraviti čez impresivnih sedem gigahercev. Glede na to, da so mejnik presegli le redki, navijanju najbolj podvrženi primerki iz generacije Ivy Bridge (v mislih imam seveda odlični i7 3770K), s katerimi so se zanesenjaki ubadali občutno dlje, je dosežek znak, da bo mogoče iz procesorja najbrž iztisniti še veliko več.

Glede na podatke iz programčka CPU-Z, ki prikazuje sistemske informacije, je rtiueuiureijev testni 4.770K dosegel končnih 7.012,65 megaherca. Frekvenca zunanjega vodila (FSB – Front-side bus) je bila nastavljena na le 91,07 MHz, množilnik na 77, napetost procesorja pa na ogromnih 2,56 volta. Prav mogoče je sicer, da se je CPU-Z pri merjenju napetosti zmotil, saj je znano, da je isti procesor v drugih rokah deloval pri 6,2 GHz in napetosti zgolj 1,216 V, tajvanski navijalec HiCookie pa je že omenjeni Core i7 3770K pognal prek sedmih gigahercev pri (sicer še vedno zelo visoki) napetosti 1,956 V.

Med postopkom navijanja je bil za hlajenje ploščice iz silicija ob takšni ali drugačni napetosti sicer zagotovo uporabljen tekoči dušik, saj pri doseganju tako ekstremnih frekvenc že nekaj časa preprosto ne gre drugače (pogosto uporabljani alternativi sta še tekoči helij in ogljikov dioksid v trdnem agregatnem stanju). Računalniški temelj za operacijo navijanja so sicer dopolnjevali še dva gigabajta hitrega pomnilnika G Skill DDR3, grafična kartica GeForce 8400 GS in operacijski sistem Windows XP.

Ne spreglejte