Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 3. 2014,
16.40

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

avto tehnologija

Torek, 25. 3. 2014, 16.40

1 leto, 1 mesec

Inflacija podatkov v avtomobilih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Martin Winterkorn, prvi človek Volkswagna, ja na nedavnem CeBitu opozarjal pred vladno zlorabo podatkov, ki jih v vse večjem obsegu zbirajo avtomobili. Je teh podatkov res tako veliko?

Vedno več Prihodnost avtomobilov ni zgolj v znamenju visoke tehnologije z množico dodatnih tipk in lučk na armaturi. Realno lahko pričakujemo, da bo vloga šoferja postopoma vse manjša in manjša, dokler ne bomo prišli do točke, da bodo v vsakem avtomobilu le še potniki. Voznik bo nepotreben in na nek način zgolj odvečno tveganje. Nova avtomobilska realnost bo od samih vozil zahtevala vedno več podatkov o vozilu, okolici, voznih razmerah ter hitrejšo obdelavo le-teh.

Prihodnost je danes Že danes, ko še vedno vozimo sami, je avto prava podatkovna baza, predvsem diagnostičnih informacij o samem vozilu. Raven različnih tekočin, obraba zavor, količina prostega prostora na vgrajenem trdem disku so le vrh ledene gore. Z avtomobili, ki se za vožnjo ne bodo več zanašali na človeka, bo teh eksponentno več. Videokamere, katerih primarna funkcija je zaznavanje in obdelovanje okolice, bodo vsako sekundo obdelale od 20 do 60 megabajtov. Brezžična komunikacija z drugimi avtomobili, kot način preprečevanja trkov, bo poskrbela za dodatne megabajte.

Lokacija Navigacijska oprema je skoraj de facto standard tudi v vozilih nižjega razreda, postaja pa vse bolj sofisticirana. Lokacija, predlagane poti, informacije o posameznih lokacijah itn. To v surovem podatkovnem smislu pomeni okoli 50 kilobajtov vsako sekundo. Senzorji na odbijačih, ki so prav tako stalnica opreme, so danes lokalne narave, v avtomobilih prihodnosti pa bo razdalja med avtomobili podatek, ki bo na voljo tako drugim vozilom kot (najmanj) izdelovalcem vozila.

Okolica Vozilo brez voznika zahteva izjemno veliko točnih podatkov o svoji neposredni okolici. Posebni radarji – LIDAR (Light Detection And Ranging) – bodo v realnem času izrisovali neposredno okolico vozila v 3D. Za vsako od teh 3D-točk bo potrebnih okoli 30 bajtov podatkov, količina točk pa bo dosegla tudi 2,5 milijona na sekundo. K temu moramo dodati še internetni dostop v vozilih (ter podatke, ki se prenesejo v tem kontekstu), satelitski radio (v ZDA že realnost) ter kopico drugih vsebin, ki jih bomo imeli v odsotnosti vožnje čas konzumirati v vozilu.

Plusi in minusi Seznam potencialnih koristi je izjemno dolg in zveneč – prometne gneče in nesreče bodo pravzaprav stvar preteklosti, okvare bodo predvidene in odpravljene vnaprej, lastniki bodo privarčevali na stroških goriva, upravljanje cestne infrastrukture bo optimizirano in še bi lahko naštevali. A ta popolna digitalizacija in avtomatizacija vozil bosta odprli tudi mnogo možnosti za zlorabo te kopice podatkov.

Nujno usklajeno delovanje Ključno vlogo bodo odigrali vlade in izdelovalci vozil, ki bodo morali najti ravnotežje med koristno uporabo podatkov v pravi meri ter paranoičnim omninadzorom vsakega vidika nove avtomobilske paradigme.

Ne spreglejte