Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2012,
16.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pametni telefon

Sreda, 19. 9. 2012, 16.49

7 let, 12 mesecev

HTC z Windows Phone 8 cilja visoko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po Nokii in Samsugu se z močnima adutoma v okenske vode podaja tudi tajvanski velikan HTC.

Z geslom "Ko odlična strojna oprema sreča neverjetno programsko opremo" je – še bolj ekskluzivno kot Apple (ni bilo javno dostopnega "streama") – HTC s svojo novo kolekcijo telefonov WP8 naravnost navdušil. Direktor tajvanskega podjetja Peter Chou je ob tej priložnosti poudaril, da je za Microsoft in HTC to velika priložnost, da poneseta mobilno telefonijo še stopničko više in da gre za najbolj vznemirljivo stvar, ki so jo naredili v zgodovini sodelovanja s podjetjem iz Redmonda. Prvi mož Microsofta Steve Ballmer pa je ob tem dodal, da jim je z edinstvenim pristopom uspelo ustvariti najbolj osebno izkušnjo na mobilnih telefonih.

Operacijskemu sistemu Windows Phone v mobilnem svetu, kjer vladata neuničljivi Android in optimizirani iOS, doselj še ni uspelo požeti huronske slave, kar pa so pri Microsoftu odločeni spremeniti. V ta namen so nastopili z agresivno kampanjo Windows Phone 8, v katero so vpregli nekatera največja imena mobilne telefonije, Samsung, Nokio in nazadnje še HTC. Potem ko sta Samsung in Nokia svoje novosti že predstavila, je bil zdaj na vrsti še HTC, ki je s svojo novo kolekcijo naravnost navdušil.

Telefonska aparata, ki slišita na ime Windows Phone 8X in Windows Phone 8S, sta resnično izjemen dosežek sodobne tehnologije. Že na prvi pogled ju odlikuje eleganten dizajn, pod pokrovom pa ga dopolnjuje z mogočnimi in sodobnimi komponentami naphano drobovje.

Paradni konje je model 8X Windows Phone 8X bo, kot je v preteklosti to že veljalo za telefone HTC z oznako X, zastavonoša nove serije okensko gnanih mobilnikov tajvanskega podjetja. V preteklih mesecih se je po spletu razpaslo veliko govoric o napravi, prej znani pod delovnim imenom Accord, in mnogo se jih je izkazalo za resnične.

HTC je pri dizajnu ubral novo pot z gladkim enodelnim ohišjem, ki se zdi izjemno estetsko in malce spominja na nove modele Nokie. Predstavili so model v sinjemodri barvi, v končnem izboru pa bo na voljo prava mavrica živahnih barv (rdeča, neonsko rumena in klasična črna). Pisana paleta pomeni pravo injekcijo v barvno sicer precej tog trg pametnih telefonov, kar bo še dodatno pripomoglo k njegovi razpoznavnosti in ločevanju od tekmecev.

Pri širini 10,6 milimetra se morda zdi, da bo 8X v primerjavi z novim iPhonom (7,6 mm), Galaxyjem S3 (8,6 mm) in HTC-jevim One X (8,9 mm) pravi razredni debelušček, vendar prikladno zaobljeni robovi poskrbijo za varljivo tanek videz. Rahlo ukrivljena zadnja ploskev polikarbonskega ohišja zagotavlja, da bo naprava lepo sedla v roko in bo manj zdrsljiva kot plastični in malce ceneno delujoči Galaxy S3. Na vrhu je poleg tipke za vklop 3,5-milimetrski vhod za slušalke, ob strani pa najdemo še tipko za uravnavanje glasnosti in pladenj za kartico microSIM. Navadne "simke" so očitno res že zastarele. Morda najbolj neobičajna reč, ki je sicer na marsikateri napravi Windows Phone, je namenska fizična tipka za fotografiranje. Standardne virtualne tipke, namenjene splošnemu iskanju (search), za katerega skrbi iskalnik bing, vrnitvi na namizje (tipka start z novim logotipom Oken) in vračanju na prejšnjo stran (back), so tudi tokrat na zaslonu.

Njegove glavne odlike pa se nedvomno skrivajo v močnih strojnih komponentah. Sliko bo izrisoval 4,3-palčni visokoločljivostni (720p) zaslon na dotik Super LCD 2, podatke bo premleval dvojedrni 1,5-gigaherčni procesor iz družine Snapdragon S4, da bo bera polna, pa je na voljo še gigabajt delovnega pomnilnika in 16 GB notranjega spomina. Razširitvena reža za spominsko kartico microSD se žal ni uvrstila v finlni izbor, kar bi lahko šlo v nos predvsem tistim, ki na svojih napravah radi kopičijo glasbene in filmske datoteke.

Osnovne lastnosti dopolnjujeta še spredaj nameščen 2,1-megatočkovni objektiv in izjemen 8-megatočkovni fotoaparat z 28-milimetrsko širokokotno lečo, zaslonko f/2.0 in senzorjem osvetlitve BSI, ki priskoči na pomoč v slabše osvetljenih prostorih. Kamera omogoča tudi snemanje videa v polnopravni HD-ločljivosti (1080p).

HTC tudi pri povezljivosti ni skoparil. 8X se zna tako v svet povezati prek bluetootha 2.1, wi-fi, GPS in sistema NFC (Za nepoznavalce: NFC je tehnologija, ki napravam omogoča brezžično izmenjavo podatkov na razdalji, manjši od štirih centimetrov – najbolj pogosto se omenja v povezavi z mobilnim plačevanjem, registracijo na raznih terminalih in izmenjavo datotek med telefoni.), vgrajen pa je celo FM-sprejemnik.

Plebejci se bodo morali zadovoljiti z 8S Medtem ko je behemot 8X namenjen buržoaziji, pa se bodo morali povprečneži zadovoljiti z 8S. Niti slučajno ne gre za slab telefon, ne more pa se pohvaliti s surovo močjo dražjega in večjega brata. Na voljo bo v treh dvobarvnih različicah (črno-bela, rdeče-modra in rumeno-siva), njegova glavna rivala pa bosta Xperia U in srednjerazredni adut HTC One V.

Prav tako kot 8X tudi 8S s širino 10,3 milimetra ne spada med suhce, vendar zaobljeni robovi znova poskrbijo za optično prevaro, ki mu daje tanjši videz. S težo 113 gramov ob uporabi ne bo pretirano obremenjeval vaših gornjih okončin, mere 120,5 mm x 63 mm pa so primerne tudi za manjše ročice.

Večji del razmeroma minimalistične sprednje ploskve zaseda 4-palčni zaslon WVGA (ločljivost 800 x 480 pik), na katerem so v spodnji vrsti tudi enake navidezne tipke kot pri 8X (iskanje, domača stran in vrnitev na prejšnjo stran). Podobno so razvrščene fizične tipke. Na vrhu ohišja ob vhodu za slušalke torej najdemo tipko za vklop/izklop, ob boku pa sta tipka za glasnost in sprožilec za fotoaparat.

Kot je 8S manjši na zunaj, je tudi šibkejši v notranjosti. Dvojedrni porcesor tako bije pri taktu enega gigaherca, delovnega pomnilnika je pol manj, se pravi 512 MB, notranji spomin pa obsega štiri gigabajte. Ne ravno veliko, zato je več kot dobrodošla razširitvena reža za spominsko kartico microSD. Ta je skupaj s predalčkom za microSIM v ločenem spodnjem ločenem delu telefona, nekako podobno kot pri modelu One V.

Na zadnji strani najdemo soliden 5-megatočkovni fotoaparat, ki je opremljen s 35-milimetrsko lečo in zaslonko f/2.8, ko preklopimo na kamero, pa je ta zmožna posneti video v ločljivosti 720p. Možnosti povezljivosti so, z izjemo odsotnosti sistema NFC, skoraj enake kot pri 8X in tako obsegajo bluetooth, wi-fi in GPS.

Oba telefona se ponašata tudi z znamenito tehnologijo Beats Audio, ki skrbi za karseda realistično, glasno in nepopačeno ušesno bobnenje, model 8X pa ima v ta namen dodana še dva posebna ojačevalca.

Kdaj ju bomo lahko pospravili v svoj žep Oba telefona naj bi se na policah trgovin 50 držav po svetu (ali je med njimi tudi Slovenija, še ni znano) znašla enkrat v prvi polovici novembra, cena pa za zdaj ostaja neznanka. S svojim poželjivim elegantnim videzom, zmogljivimi komponentami in zanimivim operacijskim sistemom se na prvi pogled vsekakor zdita zavidanja vredni napravi, ki bosta najverjetneje premešali štrene marsikateremu bolj znanemu tekmecu, na to, kako se bosta resnično obnesli v praksi, pa bo treba še malce počakati.

Ne spreglejte