Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
24. 10. 2013,
11.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pametni telefon

Četrtek, 24. 10. 2013, 11.19

8 let

HTC molze blagovno znamko One, po Miniju na vrsti Max

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jesen je očitno čas za velike pametne telefone - po Samsungu, Sonyju in Nokii je ploščico z več kot petpalčnim zaslonom predstavil še HTC, ki z izboljšanim One uvaja prepoznavanje prstnih odtisov.

HTC One je na letošnjem svetovnem mobilnem kongresu v Barceloni pobral Techradarjevi nagradi za najboljši telefon in najboljšo napravo, portal Anandtech ga je v recenziji obsipal z zlatom, prejel pa je tudi nagrado EISA za najboljši evropski napredni pametni telefon 2013−2014. Čeprav še zdaleč ni dosegel prodajne uspešnosti Galaxyja S4 ali iPhona 5, je v dveh mesecih po začetku marčevske prodaje HTC odposlal dobrih pet milijonov enot, kar pomeni, da je One najbolje prodajan telefon v zgodovini podjetja, zaradi česar so starešine odobrile razvoj polnaslednika.

Kar zadeva programsko opremo, One Max v grobem ohranja edinstvene funkcije predhodnika, kot sta BlinkFeed in Zoe, nadgrajuje pa uporabniški vmesnik Sense, ki zdaj nosi zaporedno številko 5.5. Večja novost je manj subtilna – telefon je precej večji od prvenca, saj je diagonala zaslona raztegnjena na 5,9 palca, kar One Maxa postavlja nad najbrž najbližjega tekmeca, Samsung Galaxy Nota 3. Ker ločljivost ostaja enaka (Full HD), to pomeni, da je prej superiorna gostota pikslov padla s 469 na 373.

Pomnilnika je še vedno dva gigabajta, enako pa ostaja tudi procesorsko drobovje, Snapdragon 600, ki s štirijedrno CPU enoto Krait 300 še zdaleč ni počasno, se pa v primerjavi s štiristotko, ki poganja Nota in Z1, seveda upeha precej hitreje. Povprečen uporabnik razlike seveda ne bo opazil. Ena poglavitnih novih prvin, ki razširja kar bogat nabor funkcij, je čitalec prstnih odtisov, ki pa je glede na odzive prvih poskusnih zajčkov postavljen zelo nerodno. Bomo videli, ko ga dobimo v roke – tokrat se bomo vsekakor potrudili, da ga dobimo na test, saj priložnosti, da bi se poigrali s predhodnikom, namreč (še) nismo dobili. HTC One Max bo kupcem sicer na voljo konec oktobra.

Ne spreglejte