Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
9. 6. 2008,
13.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 6. 2008, 13.30

8 let

Hiša eksperimentov in Mobitel razvila ustvarjalno vodenje

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hiša eksperimentov in družba Mobitel sta s skupnimi močmi predstavili nov in ustvarjalen način za vodenje po razstavnem prostoru.

Ta bo obisk Hiše eksperimentov olajšal predvsem tistim, ki imajo težave z branjem ali ne razumejo slovenskega jezika. Govorno vodenje prek mobilnega telefona je za Mobitelove uporabnike in naročnike tujih operaterjev, ki gostujejo v omrežju Mobitel GSM/UMTS, brezplačno. Idejo s uresničili na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko Odločitev za govorno vodenje je Hiša eksperimentov sprejela že pred časom, a je bila izvedba s posebnimi napravami za njihov majhen kolektiv nesprejemljiv izziv: naprave je namreč treba vzdrževati, skrbeti za njihovo izposojo, vrnitev ter vzdrževanje in tudi sprotno polnjenje akumulatorjev oz. napajanje, kar je za majhen kolektiv petih zaposlenih veliko breme. Zato so družbi Mobitel predlagali preprosto idejo: da bi te naprave nadomestili z mobilnimi telefoni uporabnikov, kar je Mobitel, ki je vedno vesel pobud svojih uporabnikov, takoj sprejel. V slabih dveh mesecih od prve ideje, ki je po besedah njenih snovalcev zagotovo novost v slovenskem prostoru, so v Mobitelu razvili ustrezen sistem, na podlagi katerega so na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, s katero družba Mobitel že tradicionalno dobro sodeluje pri razvojnih projektih, uresničili izvedbo.

Preprosto dodajanje novih vsebin in jezikov »Obiskovalci Hiše eksperimentov so predvsem posamezniki in šolske skupine iz Slovenije, a tudi iz drugih držav. Poleg posameznikov z vsega sveta, ki nas obiščejo med spoznavanjem Ljubljane, imamo tudi veliko šolskih skupin iz Hrvaške, Italije in Avstrije,« je pojasnil dr. Miha Kos, direktor in idejni oče Hiše eksperimentov. Ker so želeli navodila za vseh 47 eksperimentov približati obiskovalcem, ki niso vešči slovenščine, ne da bi ob tem razstavni prostor obremenili z dodatnimi tablami, so že zagotovili navodila tudi v angleščini, sledile pa bodo hrvaščina, nemščina in italijanščina, pojasnjuje dr. Kos. »Naša rešitev je odprta za nove jezike in vsebine, zato vsebinska nadgradnja ne bo problem,« zatrjuje dr. Mitja Štular, vodja področja Tehnologija pri Mobitelu. Kos in Štular se strinjata, da je nova rešitev primerna tudi za tiste, ki imajo težave z branjem (dioptrija in podobno), in pomembna tudi s stališča prostorske stiske, ki pesti Hišo eksperimentov, saj vodenje prek mobilnega telefona odpravlja potrebo po dodatnih informativnih tablah. Zanimive in poučne predstavitve Hiše eksperimentov bodo tako veliko dostopnejše za še veliko širši krog obiskovalcev.

Dr. Miha Kos je ob predstavitvi storitve zadovoljno poudaril, da vsaka ideja zahteva nekoga, ki ji zna prisluhniti ter jo z lastnimi tehnološkimi inovacijami tudi uresničiti in obogatiti. »Najboljšega partnerja smo našli prav v družbi Mobitel, ki je posebej za Hišo eksperimentov razvila povsem novo storitev,« dodaja Kos, ki je prav tako ponosno poudaril, da je na nedavnem srečanju sorodnih evropskih ustanov (eksperimentalnih muzejev) omenjena rešitev požela veliko navdušenja tudi med predstavniki drugih držav.

Brezplačno za Mobitelove uporabnike in uporabnike partnerjev Storitev vodenja prek mobilnega telefona je brezplačna tako za vse Mobitelove uporabnike kakor tudi za naročnike tujih omrežij, ki gostujejo v Mobitelovem omrežju (pri tujih predplačnikih je, odvisno od načina vzpostavljanja zveze v tujini in splošnih pogojev matičnega operaterja, mogoče, da jim bo njihov operater ta klic vendarle zaračunal). Govorno vodenje na številki 041 182 170 oz. +386 41 182 170 je na voljo le tam, kjer ga uporabniki dejansko potrebujejo: v prostorih Hiše eksperimentov, kjer lahko v skladu z navodili sami takoj izvedejo opisane poskuse. Navodila ves čas trajanja zveze vodijo uporabnika tako skozi storitev kakor tudi skozi posamezne eksperimente. »Storitev smo zasnovali tako, da vsebuje res samo pomembne funkcije in da ni obremenjena z dodatno funkcionalnostjo, ki pa ne prispeva k samemu spoznavanju eksperimentov,« pojasnjuje dr. Štular.

»Hiša eksperimentov je, kolikor je nam znano, prva tovrstna ustanova na svetu, ki svojim obiskovalcem omogoča predstavitev eksperimentov neposredno prek mobitelov,« dodaja dr. Kos. Družba Mobitel, ki sama ne zaračunava klicev na to številko, pa je prispevala tudi lastno znanje in razvoj ter tehnološko in logistično podporo.

Na portalu Planet lahko zadenete brezplačne vstopnice! Mobitelovi uporabniki lahko Hišo eksperimentov in novo storitev podrobneje spoznajo tudi na mobilnem multimedijskem portalu Planet, in sicer v sklopu Aktualno, kjer se lahko v nagradnem kvizu potegujejo tudi za brezplačne vstopnice za to izobraževalno ustanovo. Brskanje po Planetu je popolnoma brezplačno, saj v lastnem omrežju družba Mobitel za pregledovanje Planeta ne zaračunava niti stroškov mobilnega prenosa podatkov.

Ne spreglejte