Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
9. 12. 2015,
21.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hillary Clinton Donald Trump

Sreda, 9. 12. 2015, 21.11

6 let, 6 mesecev

Hillary Clinton in Donald Trump proti svobodi interneta

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ameriška predsedniška kandidata demokratske in republikanske stranke, Hillary Clinton in Donald Trump, sta našla skupno točko - kontroverzno stališče glede boja proti teroristom na internetu.

Hillary Clinton in Donald Trump sta se vsak v svoji predsedniški kampanji v zadnjih dneh dotaknila načinov, kako teroristom onemogočiti ali vsaj omejiti elektronsko komunikacijo. Tehnološko ozaveščena ameriška javnost se nad njunima napovedma digitalnega boja proti teroristom, predvsem Islamski državi, že zgraža, saj se zdi, da bi oba kandidata za novega predsednika ZDA brez večjih pomislekov napadla svobodo govora na internetu.

"Hillary si želi nabojev, ki bi ranili le slabe fante" Nekdanja prva dama in kandidatka za prvo predsednico ZDA Hillary Clinton je med obiskom inštituta Brookings v Washingtonu 6. decembra dejala, da mora tehnološko srce ZDA, Silicijeva dolina, najti način za onemogočanje ohranjanja digitalnih stikov med tistimi, ki želijo škodovati njeni državi.

Eden od njenih konkretnih predlogov je namestitev zadnjih vrat na vse medije, ki podpirajo šifriranje podatkov, s čimer bo ameriška vlada takrat, ko se bo to zdelo potrebno, dostopala do elektronskih komunikacij in drugih informacij.

"Zagotovo bomo slišali nekaj običajnih pritožb, recimo, da kratimo pravico do svobode govora na spletu. A če želimo zavarovati našo domovino, bomo morali tistim, ki ji želijo škoditi, onemogočiti komuniciranje prek spleta," je dejala Clintonova.

Besede, s katerimi Clintonova upravičuje cilje, so na spletu že našle precej kritikov. Na spletnem portalu Techdirt so zapisali, da se želi Clintonova zdaj bojevati za prepoved stvari, ki si jih je prizadevala uveljaviti kot ameriška državna sekretarka. "Zdi se tudi, da si Hillary želi nabojev, ki bi ranili le slabe fante. Le kako si predstavlja zajezitev elektronskih komunikacij le za tiste, ki bodo MORDA storili nekaj sovražnega?"

Trump: Po nasvete bo treba iti k Billu Gatesu Donald Trump, kandidat za predsednika ZDA na republikanski listi, je pred nekaj dnevi dejal praktično isto stvar, a na klasično "trumpovski" način. "Zaradi interneta izgubljamo veliko dobrih ljudi. Nekaj je treba storiti, najti je treba način, kako internet na določene načine zapreti, ga omejiti. Nekateri bodo stokali zaradi svobode govora, a to so neumni ljudje. Treba bo iti k Billu Gatesu in ga prositi, naj nekaj svetuje."

Ne spreglejte