Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
6. 10. 2017,
4.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

2

Natisni članek

digizgodbe Facebook vohunjenje

Petek, 6. 10. 2017, 4.03

6 let, 6 mesecev

Grozljivka za štirimi stenami: "Hej, senjorita!"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

2

Nizozemka Rilana Hamer je kupila spletno kamero, s katero bi med odsotnostjo lažje pazila na svojega psa, a se je izkazalo, da je nadzor nad kamero od daleč prevzel nekdo tretji in začel vohuniti za Hamerjevo. V videoposnetku, ki ga je objavila na Facebooku, je mogoče slišati, da jo iz zvočnika, vgrajenega v kamero, nekdo pozdravlja in se norčuje iz nje. 

 

V objavi na Facebooku je Nizozemka Rilana Hamer opisala zgodbo o tem, kako je iz trgovine z elektroniko Action domov prinesla poceni spletno videokamero, ki jo je nato prek vdelanega zvočnika začela nagovarjati in se obračati za njo po stanovanju.

Bonjour, Madame

Srhljivka se je začela približno en mesec po nakupu kamere, ko je Hamerjeva zaslišala, da iz nje prihaja nenavadno hreščanje, zatem pa glas, ki jo je pozdravil v francoskem jeziku: "Pozdravljeni, gospodična (bonjour, Madame)." Hamerjeva je takrat tudi prvič opazila, da kamera sledi njenim premikom po stanovanju.

Prestrašena je kamero za nekaj mesecev pospravila nazaj v škatlo, nato pa jo pred dnevi s prijatelji znova priklopila v omrežje. Kamera se je spet oglasila z vprašanjem, ali govori francosko, in jo pozdravila še po špansko (hej, senjorita!). Kot lahko slišimo v zgornjem videoposnetku, je Nizozemka osebo na drugi strani nadrla, naj jo pusti pri miru, v odgovor pa je dobila kletvice. 

Internet, strah, nevarnost, žalost | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock
Trgovec z elektroniko Action že preiskuje zlorabo kamere, nad katero je nadzor skoraj zagotovo prevzel heker oziroma neslani internetni šaljivec, piše nizozemski medij RTL. Z vdorom v zasebnost se bodo v prihodnjih tednih ukvarjale tudi nizozemske oblasti. Reklamacija Rilane Hamer je bil sicer edini primer pritožbe zaradi omenjene kamere. Za katero znamko in model gre, za zdaj še ni znano. 

Internet stvari ali internet prihuljenega opazovanja in prisluškovanja?

Primer Rilane Hamer je novo opozorilo, da je tako imenovani internet stvari, globalno omrežje vseh vrst naprav, povezanih v medmrežje, še vedno prelahko zlorabiti.

V zadnjem letu sta se prav na področju spletnih kamer zgodila dva odmevna incidenta.

Enega je zakuhal Google, ki je nepridipravom z varnostno luknjo v programski opremi omogočil prosto pot do prevzema nadzora nad varnostnimi kamerami Nest. 

Za drugega, ki je bil precej večji, je bil zaslužen kitajski proizvajalec elektronike Xiongmai, saj se je prek lukenj v programski opremi njegovih široko uporabljanih spletnih kamer širil virus Mirai in ohromil velik del svetovnega spleta. 

Ne spreglejte