Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2013,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 28. 6. 2013, 13.34

8 let

Groteskno popačeni virtualni zemljevidi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lansko lansiranje prenovljene Applove zemljevidne aplikacije v sklopu iOS-a 6 bi lahko označili za polomijo. Danes je stanje boljše, ampak vsake toliko škrati uporabnikom še vedno radi ponagajajo.

Od izdaje posodobljene različice Applovih zemljevidov je zdaj preteklo že kar nekaj vode. Kljub nič kaj uspešnemu porodu so programerji s Cupertina z zaplatami programček spravili na zadovoljivo delujočo raven, ki svoje uporabnike uspešno usmerja in vodi po bolj ali manj neznanih mestnih ter ruralnih poteh, prav tako pa jim omogoča precej natančne satelitske posnetke raznovrstnih svetovnih lokacij.

Kljub vsem posodobitvam pa aplikacija vsake toliko še vedno zaide na stara pota in popotniku prikaže bizarne artistične zmazke, ob katerih ne veš, ali bi jih občudoval kot sodobno umetnost ali nad njimi zgolj nejevoljno godrnjal. Navadno se omenjene nepravilnosti pojavijo ob neporavnavi 3D-topografije z dvodimenzionalnimi satelitskimi posnetki, kar pokrajino posledično izkrivi in ji da videz stopljenosti.

Bizarna lepota Nekaj takšnih naključnih posnetkov je navdušilo fotografa in računalniškega inženirja Pedra Norrbyja, ki se je odločil ustvariti prav posebno popačeno zbirko. Kot lahko vidite tudi sami v fotogaleriji, zbirka slik močno spominja na kakšen fiktiven sodni dan oziroma postapokaliptičen svet, v katerem je človeštvo na robu izumrtja.

Ceste so deformirane in čudaško ukrivljene, vozila se stapljajo s pločniki, drevesno listje "požira" stavbe in tako dalje. A kljub vsej bizarnosti je težko zanikati, da imajo fotografije nekakšen čar in so videti fascinantno. Kdor si jih ogleda, težko ostane ravnodušen. In prav to želi doseči Norrby. Ne izpostavlja napak Appla, temveč s svetom deli umetniška dela, ki jih je naključno ustvarila sodobna tehnologija.

Tudi Google ni imun Seveda pa proti grotesknim stvaritvam niso nič kaj manj odporni niti visoko opevani Googlovi zemljevidi, kar v svojem digitalnem portfelju lepo prikazuje Clement Valla, ki že vse od leta 2011 gradi zbirko najbolj posrečenih geografskih kreacij vseprisotnega Googla. Umetnost očitno res ubira nove smernice.

Ne spreglejte