Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2013,
12.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 5. 7. 2013, 12.35

7 let, 12 mesecev

Googlovo pokopališče se širi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Vsemogočni" Google je nedavno v večna lovišča poslal svoj Reader, sicer nadvse priljubljeni bralnik spletnih virov oziroma RSS-jev, in tako skopal še en grob na svojem pokopališču zanimivih idej.

Čeprav je spletna skupnost malodane moledovala za njegovo ohranitev, se tehnološki velikan za to ni kaj prida zmenil. Brez slabe vesti je iztaknil kabel in Reader je za večno zaspal. Čeprav gre verjetno za najpopularnejše orodje, ki so ga bistroumneži pri Googlu ukinili, še zdaleč ni edino, ki ga je doletela takšna usoda. Na njihovem pokopališču počiva že kar lepo število zanimivih projektov, ki so nas svoj čas bolj ali manj navduševali, a po mnenju njihovih očetov v svoje mreže niso uspeli ujeti zadostno število oboževalcev.

Sprehodimo se skozi zgodovino zavrženih idej velikega strica vseveda.

Google Reader Nekoč okoren bralnik spletnih novičarskih virov se je v zadnjih letih prelevil v prvo izbiro na tem področju, žal pa so pri Googlu menili, da ima še vedno premajhno bazo uporabnikov. Oktobra 2011 so najprej odrezali njegovo družbeno vejo, nato pa nedavno projekt dokončno ukinili.

iGoogle Prilagodljiva domača spletna stran, ki smo jo lahko ozaljšali z zaznamki raznoterih spletnih strani in številnimi drugimi pripomočki, kot so e-pošta, vremenska napoved, borzno dogajanje ter še kaj, je zaživela leta 2005. 2007. so ji spremenili ime, nato pa se pred kakšnim letom odločili, da zaradi "erozije potrebe po spletnem mestu", reč ukinejo. Trenutno sicer še živi v domu upokojencev, ampak bridka smrt jo neizprosno čaka 1. novembra letos.

Google Talk Ko se je pojavil leta 2005, je kmalu postal številka ena spletnih pogovornih programov, med katerimi je dotlej kraljeval Microsoftov Messenger. Nedavno so ga vkomponirali v klepetalnico Google Hangouts, tako da njegov duh živi dalje.

Google Health Zbiralnik zdravstvenih informacij posameznika je kot osebni zdravnik pričel delovati leta 2008, vendar že tri leta pozneje so njegov staž prekinili. Podatki so bili sicer dostopni še leto po ukinitvi, do pričetka letošnjega leta pa si jih je uporabnik še lahko prenesel na svoj trdi disk.

Knol Z njim je skušal Google konkurirati Wikipediji in tako sestavil svojo bazo znanj in verodostojnih prispevkov, ki so jih prispevali mnogi strokovnjaki s svojih področij. Žal je spletna skupnost ni nikoli posvojila, tako da so ji v letu 2012 zaprli pipico.

Picnik Spletni urejevalnik fotografij je Google speljal Flickru leta 2010. V osnovi brezplačna storitev je delovala kot okrnjena različica Photoshopa in je uporabnikom dovoljeval uvoz slik iz Facebooka, Myspacea, Picase, Flickra in Google Plusa, prav tako pa tudi nalaganje fotografij s trdega diska ali spletne strani. Pokopali so ga oktobra 2012.

Google Buzz Mikroblogersko, družabno in sporočilno orodje je bilo integrirano v Gmail, uporabnikom pa je omogočalo delitev povezav, slik in videov ter spreminjanje osebnega statusa in komentiranje vsebine drugih. Obratovalo je skoraj dve leti, in sicer od februarja 2010 do decembra 2011.

Aardvark Družabni iskalnik je temeljil na izmenjavi informacij uporabnikov in iskanju odgovorov na vprašanja. Aardvark je namreč poslana vprašanja ocenil in jih posredoval strokovnjakom posameznih področij ter na ta način povezoval ljudi. Google je za njegov prevzem leta 2010 odštel 50 milijonov ameriških dolarjev, dobro leto pozneje pa zadevo ugasnil. Še en "smotrn" nakup torej.

Sidewiki Podaljšek spletnih brskalnikov je Googlovim uporabnikom v stranskem oknu omogočal komentiranje katerekoli spletne strani in s tem ustvarjanje lastnega "dobrega" imena v spletni skupnosti. S tem so želeli doseči, da bi komentarji postali bolj kredibilni in relevantni, saj bi izpostavljali in predstavljali določenega posameznika in ne več zgolj anonimneža, ki lahko z bedarijami smeti, kjerkoli se mu zazdi. Ker se ni nikoli prijel, so ga leta 2011 odklopili.

Google Notebook Zastonjski internetni zvežčič je uporabnikom omogočal shranjevanje in urejanje "izrezkov" spletnih časnikov in dodajanje lastnih opomb ter zapiskov. Leta 2011 so aplikacijo ukinili, nato pa letos splovili precej podoben produkt, Google Keep.

Google Dictionary Kot pove že ime, je šlo za spletni slovar. Bil je del močno uporabljanega Googlovega prevajalnika, ob ukinitvi leta 2011 pa so del njegove funkcionalnosti integrirali v lasten iskalnik.

Google Labs Virtualno igrišče je bolj zvedavim in pustolovskim računalničarjem omogočalo testiranje prototipnih projektov in bolj ali manj norih idej, ki so rojile po glavi Googlovim inženirjem. Laboratorij je eksplodiral julija 2011, nekaj eksperimentov pa vseeno živi naprej.

Google Wave Komunikacijsko in sodelovalno orodje, do katerega je bilo moč na začetku dostopati zgolj s povabilom, je združevalo ključne značilnosti komunikacijskih platform, kot so e-pošta, instantno sporočanje, wikiji in družabno mreženje. Zaradi pomanjkanja zanimanja je val leta 2010 upadel in izpuhtel.

Google SearchWiki Posebna funkcija Googlovega iskalnika je omogočala beleženje in preurejanje vrstnega reda rezultatov iskanja. Storitev so opustili leta 2010 in jo nato kasneje nadomestili s sistemom Google Stars.

Dodgeball Google je mobilno družbeno omrežje Dodgeball kupil leta 2005. Uporabnik je storitvi prek kratkega sporočila povedal svojo trenutno lokacijo, ta pa ga je nato informirala o bližnjih takšnih in drugačnih prizoriščih ter morebitni prisotnosti znancev in prijateljev. Ustanovitelj Dodgeballa je iz Googla kmalu dezertiral in ustvaril Foursquare, Google pa je leta 2009 Dodgeball zamenjal z Latitudom.

Jaiku Kar je prej omenjeni Dodgeball za Foursquare, je Jaiku za Twitter. Mikroblog je svoje ime dobil, ker so objave na njem oblikovno spominjale na haikuje, izredno kratko japonske pesnitve. Zaradi naraščajoče priljubljenosti Twitterja in upada zanimanja za Jaiku, je Google kratko "poezijo" leta 2009 ustavil.

Google Lively 3D-animiran pogovorni program je deloval v obliki virtualne sobe, kjer so se uporabniki srečevali in spoznavali v podobi svojih avatarjev. Platforma je bila omejena zgolj na okensko okolje, njena življenjska doba pa je trajala le šest mesecev. Klepetalnica je svoja vrata zaprla ob koncu leta 2008.

Google Page Creator Elementarno orodje za izdelavo spletnih strani je bilo prilagojeno začetnikom, ki so se želeli podati v vode spletnega oblikovanja, a jim je bil jezik HTML tuj. Leta 2009 so vse obstoječe projekte, ki so na platformi nastali, prenesli na Google Sites, ki je Googlovega "ustvarjalca" tudi poslal v pokoj in prevzel njegovo mesto.

Zeitgeist Časovna zbirka iskalnih poizvedb je razkrivala, v kaj in kam je bila v določenem časovnem razponu (dnevu, tednu, mesecu, letu) ter v določeni regiji usmerjena pozornost javnosti. Tako rekoč bi ga lahko označili za skopo nadzorovalno orodje, svoj bridki konec pa je doživelo leta 2007, ko ga je zamenjala aplikacija Hot Trends.

Google Answers Googlov odgovor na Yahoojeve "odgovore" je v svojih vrstah zaposloval strokovnjake z raznoraznih področji, ki so za svoje odgovore prejemali denarne ponudbe uporabnikov od dveh do dvesto ameriških dolarjev, Google pa je zase zadržal 25 odstotkov plačil. Lahko bi rekli, da je šlo za spletno tržnico odgovorov, kjer je veljalo načelo več kot daš, več dobiš. Ker so uporabniki znali poiskati odgovore tudi v brezplačni obliki, je bila storitev, ki v svojem obstoju nikoli ni bila pretirano obiskana, že od začetka obsojena na propad, kar se je leta 2006 tudi zgodilo.

Ne spreglejte