Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
27. 11. 2013,
15.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Google zasebnost

Sreda, 27. 11. 2013, 15.38

8 let

Googlove spremembe kršijo varovanje zasebnosti

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nedavne Googlove spremembe pogojev uporabe njihovih storitev so v nasprotju z zakoni o varovanju zasebnosti v 14 evropskih državah.

Google si je pred dvema tednoma, natančneje 11. novembra, v okviru programa Shared Endorsements (deljena priporočila) prilastil pravice, da uporablja imena in fotografije svojih uporabnikov ter njihova mnenja o izdelkih v oglasnih sporočilih za te izdelke. Možnost je privzeto vklopljena, uporabnik pa jo lahko izklopi. Vsako mnenje lahko postane javno V praksi to pomeni, da če uporabnik sledi nekemu avtomobilskemu proizvajalcu v omrežju Google+ ali če na omrežju YouTube oceni nekega pevca, se uporabnikova fotografija, uporabniško ime in morebitni komentarji lahko pojavijo kot priporočilo v oglasu za tega proizvajalca oziroma izvajalca.

S tem so v nasprotju z zakoni o varovanju zasebnosti v 14 evropskih državah, opozarja odvetnik in vneti zagovornik pravic do zasebnosti Simon Davies na svojem spletnem mestu. Največja težava je, navaja Davies, da uporabniki niso prejeli primernega obvestila ali opozorila, da bodo njihovi komentarji in osebni podatki iz profila uporabljeni v oglaševalske namene. Sistem temelji na uporabniških profilih v omrežju Google+, za katere mnogi uporabniki niti ne vedo, da jih imajo, saj so jim ga morda samodejno ustvarili med uporabo drugih Googlovih storitev. Od novih uporabnikov Google že ob prijavi zahteva, da si ustvarijo tudi profil Google+. Sporna je tudi privzeta vključitev V omenjenih 14 državah – Avstriji, Belgiji, Češki, Danski, Franciji, Italiji, Litvi, Nemčiji, Nizozemski, Norveški, Poljski, Sloveniji, Španiji in Švedski – so že sprožili ustrezne pravne postopke pri informacijskih pooblaščencih z zahtevo po ustavitvi tega programa, dodaja.

Sporno je tudi to, da je možnost privzeto vključena, kajti celo z možnostjo izklopa je taka nastavitev v nasprotju s pravili Evropske unije, ki se nanašajo na varovanje posameznikov in obdelavo osebnih podatkov, ker mehanizem Shared Endorsements deluje brez privolitve uporabnikov.

Ne spreglejte