Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
3. 7. 2014,
10.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Google Glass kino Matic Tomšič

Četrtek, 3. 7. 2014, 10.40

7 let, 12 mesecev

Googlova pametna očala ne smejo v kino

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Velika Britanija je lastnikom Googlovih pametnih očal Glass prepovedala vstop v kinodvorane zaradi možnosti piratiziranja filmskih vsebin na velikem platnu.

Pametna očala Google Glass so opremljena s kamero, ki je zelo pomemben del njihove funkcionalnosti, a jo lahko nosilci očal uporabijo tudi za nečedne namene, kot je kraja intelektualne lastnine.

Tega se zavedajo tudi v združenju britanskih upraviteljev kinodvoran, zato so nošenje očal Glass, ki so na police britanskih trgovin prispele prejšnji teden, obiskovalcem filmskih predstav prepovedali.

Snemanje v kinodvorani, gledanje doma Piratski videi, posneti v kinodvoranah, predstavljajo kar 90 odstotkov vseh novih filmov, ki se na spletu pojavijo v izvirni obliki. Filmi, presneti z medijev DVD in blu-ray, so odjemalcem "brezplačne robe" na internetu namreč praviloma na voljo šele, ko je njihovega predvajanja v kinodvoranah že konec.

Čeprav baterija pametnih očal uporabniku omogoča približno 45 minut neprestanega snemanja, kar je le polovica povprečnega celovečernega filma, omejitev za spletne pirate ni hujša prepreka. S sodobno programsko opremo za urejanje videa lahko tudi tisti manj spretni v smiselno celoto namreč zmontirajo dva, tri ali celo več delnih posnetkov.

Eni za dobiček, drugi za prestiž Na razvitem Zahodu so v ozadju tovrstnega početja predvsem robinhoodovske piratske družbe ali posamezniki, ki želijo ekskluzivnost, spletno zloglasnost in prestiž. V delih sveta, kjer širokopasovne internetne povezave niso dostopne vsakemu, pa je prodaja piratskih filmov še vedno velik posel.

Očala, ki pišejo zakone Po aprilskem začetku prodaje pametnih očal Google Glass v ZDA so nekatere ameriške zvezne države sicer z zakonom prepovedale nošenje očal med vožnjo.

Za nezaželen modni dodatek so jih označili številni kazinoji, saj bi lahko omogočila goljufanje v igrah na srečo. Zaradi kamere njihove lastnike postrani gledajo tudi v fitnes centrih in na javnih kopališčih.

Ne spreglejte