Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
11. 8. 2015,
11.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Google Alphabet Larry Page

Torek, 11. 8. 2015, 11.56

7 let, 12 mesecev

Google se spreminja v Alphabet

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Morda nekoliko presenetljiva novica: Google se bo prestrukturiral v novo holdinško družbo Alphabet, nekoliko "stanjšani" Google pa bo Alphabetova največja podružnica.

Novico sta na Googlovem blogu objavila Googlova soustanovitelja Larry Page in Sergey Brin po včerajšnjem zaprtju finančnih trgov. Nova družba Alphabet bo na vrhu več raznih družb, med katerimi bo največja prav novi Google, ki se bo ukvarjal s temeljno dejavnostjo iskalnika, katerega vodenje bo prevzel zdajšnji višji podpredsednik za produkte Sundar Pichai. Pod novim Googlom bosta med drugim ostala tudi Android in YouTube.

Novi Alphabet bo nenavaden celo po svojem spletnem naslovu - www.abc.xyz. Na krilih uspeha rasle tudi tvegane dejavnosti Soustanovitelja Googla sta med drugim zapisala, da nista nikoli želela ustvariti običajnega podjetja in da bo tako tudi v prihodnje. Z uspehom svoje temeljne dejavnosti si je Google lahko privoščil izlete v bolj tvegana področja, kot so samovozni avtomobili, pametne gospodinjske naprave ali celo medicinske raziskave.

Nova struktura bo dobrodošla predvsem za naložbenike, ki bodo imeli tako natančnejši vpogled v to, kako se porablja denar ter katere pobude in dejavnosti prinašajo denar in katere ne. Kakšna bo nova abeceda? Finančni trgi so se na novico dobro odzvali, saj so se posli po uradnem zapiranju finančnih trgov sklepali po pet odstotkov višji ceni. Vse Googlove delnice bodo ustrezno spremenili v delnice družbe Alphabet, ki bodo imele še vedno borzno oznako GOOG oziroma GOOGL.

Larry Page bo postal glavni izvršni direktor družbe Alphabet, Sergey Brin predsednik, Eric Schmidt pa izvršni vodja. Poleg Googla bodo pod Alphabetom še družbe Calico, ki upa, da bo z dosežki svojih raziskav lahko podaljšala našo življenjsko dobo, Fiber, ki po nekaterih ameriških mestih postavlja širokopasovna omrežja, Google X, ki si prizadeva za avtomobil brez voznika, Nest, ki razvija omrežene gospodinjske aparate, prav tako tudi finančni podjetji Google Ventures in Google Capital, ki finančno podpirata mlada (start-up) podjetja.

Ne spreglejte