Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
7.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 7.29

8 let

Google odslej s poenoteno politiko o zasebnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški spletni velikan Google je s 1. marcem uvedel novo, poenoteno politiko o zasebnosti, ki pa sproža zaskrbljenost varuhov zasebnosti.

Nova, poenotena politika o zasebnosti opredeljuje, kako Google uporablja velike količine osebnih podatkov, ki jih zbere s tem, ko uporabniki uporabljajo njegove storitve. Je korak naprej na področju transparentnosti ravnanja z osebnimi podatki uporabnikov, saj bo nadomestila zdaj več kot 60 različnih politik o zasebnosti za različne Googlove storitve.

Rezultati iskanj in oglasi prilagojeni uporabniku Vendar pa nova politika prinaša sporno povezovanje podatkov o uporabnikih iz različnih Googlovih storitev. To pomeni, da bodo povezali denimo podatke o uporabnikovih iskalnih poizvedbah prek Googla in podatke o njegovih hobijih prek podatkov, ki jih podaja v storitvi Google Plus. To bo Googlu denimo omogočilo, da uporabnikom pri iskanjih posreduje rezultate, ki so prilagojeni njihovim interesom, hkrati pa tudi to, da zraven prikaže njihovim interesom primerne oglase. Tako lahko poveča klikanost oglasov, s tem pa posledično poveča prihodke.

Sporen vpogled v osebne podatke Vendar tovrstno povezovanje osebnih podatkov iz različnih storitev prinaša tudi globok, sporen vpogled v osebne podatke, ki lahko veliko razkrijejo o zasebnem življenju uporabnika.

Pozivi k brisanju zgodovine iskanj Zaradi tega so različne organizacije pred današnjim dnem pozivale uporabnike, naj zbrišejo svojo zgodovino iskanj prek Googla in njegovega video portala YouTube, če hočejo preprečiti tovrstno povezovanje podatkov.

Google: Ne kršimo direktiv o zaščiti podatkov Francoska Nacionalna komisija za informatiko in svobodo (CNIL) pa je v imenu evropskih varuhov zasebnosti Googlu sporočila, naj preloži uvedbo nove politike, ker obstajajo znaki, da ta ni v skladu z evropsko direktivo o zaščiti podatkov. V Googlu pravijo, da direktive ne kršijo, in zavračajo pozive, naj preložijo uveljavitev nove politike, dokler ne bodo razjasnjeni vsi razlogi za skrb.

Ne spreglejte