Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 11. 2011,
9.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Google glasba

Nedelja, 20. 11. 2011, 9.03

8 let

Google odprl spletno glasbeno trgovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Osem let za Applom je zdaj tudi Google v velikem slogu vstopil v prodajo glasbe prek spleta.

Z izjemo Warner Music je internetni velikan k sodelovanju v aplikaciji prepričal vse velike glasbene založbe. Vendar je spletna glasbena trgovina zaenkrat dostopna le Googlovim uporabnikom v ZDA.

Google Music predstavlja neposredno konkurenco Applovi iTunes Store Googlova spletna glasbena trgovina se imenuje Google Music, skladbe pa lahko ameriški uporabniki kupujejo prek spletne trgovine Android Market. S tem predstavlja internetni koncern neposredno konkurenco Applu in njegovi uspešni glasbeni trgovini iTunes Store. Posebnost je, da lahko Googlovi uporabniki v Android Market kupljeno skladbo enkrat brezplačno predvajajo prek spletnega omrežja Google+.

Storitev je zaenkrat na voljo samo v ZDA Uporabniki zunaj ZDA pri poskusu vstopa v storitev naletijo zgolj na opozorilo: "Žal nam je. Google Music je zaenkrat na voljo le v ZDA."

Google je dolgo pričakovano glasbeno trgovino predstavil sredi minulega tedna v Los Angelesu. Pred tem je imel težave v pogovorih z glasbenimi založbami. Od štirih velikih ameriških glasbenih založb je pogodbe sklenil s tremi: Universal Music, EMI in Sony Music.

Založbe Warner Music z izvajalci, kot so Bruno Mars, R.E.M ali Neil Young, zaenkrat v Google Music ni mogoče najti.

Uporabniki lahko v Google Music nalagajo posnetke in jih tržijo Sodelujejo pa tudi številne manjše založbe, tako da je na voljo več kot 13 milijonov glasbenih posnetkov. Poleg tega lahko glasbeniki v Google Music tudi sami nalagajo posnetke in jih tržijo, kar bo verjetno povzročilo težave spletnemu omrežju MySpace, ki ustvarjalcem glasbene industrije omogoča brezplačno predstavitev širši javnosti.

Google k uporabi svoje nove storitve vabi z ekskluzivnimi vsebinami. Tako je denimo mogoče le pri Google Music najti posnetek s koncerta skupine Rolling Stones iz leta 1973 z eno brezplačno skladbo, sledili naj bi posnetki še s petih koncertov.

Apple namerava ostati največji prodajalec glasbe na svetu Google je v trženje glasbe prek spleta vstopil razmeroma pozno. Ta poteza je v neposredni povezavi z operacijskim sistemom za pametne telefone in tablične računalnike Android. V uporabi je že 200 milijonov teh naprav, a doslej niso imele lastne glasbene trgovine, kot jo konkurenčni Apple premore že dolgo časa.

Apple je s svojo leta 2003 odprto trgovino iTunes Store največji prodajalec glasbe na svetu in se s tega položaja ne bo pustil izriniti. V začetku minulega tedna je - zaenkrat prav tako samo v ZDA - predstavil storitev v oblaku iTunes Match, ki uporabniku omogoča nalaganje lastnih skladb na internet.

Močna konkurenca so tudi storitve, ki omogočajo predvajanje glasbe neposredno s spleta Zdaj podobno storitev svojim uporabnikom omogoča tudi Google, pomemben igralec na tem trgu pa je tudi spletni trgovec Amazon. Poleg tega predstavljajo vse večjo konkurenco nove storitve neposredne uporabe podatkov, kot so Pandora ali Spotify, pri katerih se glasba predvaja neposredno s spleta. Podobno storitev nudi svojim več kot 800 milijonom uporabnikov tudi največje družabno omrežje na svetu Facebook.

Ne spreglejte