Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 11. 2015,
17.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

navigacija

Sreda, 11. 11. 2015, 17.10

6 let, 6 mesecev

Google Maps: navigacija zdaj mogoča tudi brez internetne povezave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Googlova aplikacija Zemljevid (Maps), ki za marsikoga pomeni prvo navigacijsko izbiro, bo odslej delovala tudi brez internetne povezave.

Med navigacijskimi aplikacijami kot delu potovalne opreme turistov prevladuje Googlova aplikacija Zemljevid. Velja za eno najbolj popularnih izbir tako pri uporabnikih Androida kot tudi lastnikih Applovih naprav iPhone in iPad.

Kljub izjemno dobri pokritosti in konstantnem posodabljanju programske opreme, pa je imela doslej eno veliko pomanjkljivost: ni delovala brez omrežne povezave. Turisti, ki so se tako znašli v bolj odročnih krajih, kjer internet ne spada med osnovne dobrine, so si tako še vedno morali pomagati z nerodnimi in omejenimi papirnatimi zemljevidi.

Ni interneta, ni panike Ta težava je zdaj rešena. Z namenom, da bi pokrili tudi bolj nerazvite svetovne regije, so Googlovi inženirji svoji navigacijski aplikaciji dodali parametre, ki ji omogočajo delovanje brez internetne povezave.

Aplikacija seveda ne deluje brez omrežja kar sama od sebe. Pred uporabo navigacije v nepovezanem načinu mora uporabnik zemljevid najprej naložiti na svoj telefon. Ker gre za obsežnejše datoteke (tudi do 375 megabajtov), je priporočljivo, da uporabniki to storijo na mestih, kjer se lahko priključijo na povezavo WiFi.

Navigacija samodejno preklopi v nepovezan način Če imate naložene ustrezne zemljevide, aplikacija na območjih s slabim signalom ali brez omrežja zdaj samodejno preklopi v nepovezan način, ko signal ponovno zazna, pa se priklopi nazaj na omrežje. Želeni zemljevid si na svoj telefon naložite tako, da na telefonu odprete aplikacijo Maps, vpišete iskano mesto (na primer Ljubljana), kliknete nanj in pritisnete tipko "Naloži" (Download).

S prenosom želenega zemljevida ne dobite zgolj cest in naslovov, temveč celotno območje, vključno z restavracijami, odpiralnimi časi, s prenočišči in z drugimi pomembnimi informacijami. Torej praktično vse, kar ponuja tudi omrežni način Zemljevida (z izjemo slik lokalnih storitev, saj bi to na telefonu pobralo preveč prostora).

V času pisanja način brez povezave v Slovenji sicer še ni na voljo, a informacije Googla pravijo, da naj bi bil v kratkem dostopen vsemu svetu.

Google želi povezati nepovezane Čeprav bo nova funkcija Zemljevida prišla prav marsikateremu podeželskemu sprehajalcu, Google z uporabnostjo v prvi vrsti cilja na manj razvite in razvijajoče se trge.

Kot so zapisali na svoji spletni strani, okoli 60 odstotkov sveta še vedno nima internetnega dostopa, pri ostalih 40 odstotkih pa prav tako nista povsod na voljo super hitri povezavi WiFi in LTE. Po njihovem mnenju to predstavlja veliko težavo tako za prebivalce teh krajev kot tudi za popotnike, ki bi želeli ta mesta raziskati podrobneje.

Ne spreglejte