Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
17. 12. 2014,
14.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NSA Google Snowden Matic Tomšič

Sreda, 17. 12. 2014, 14.04

8 let

Google: Če želite, da bodo vaši podatki na varnem, jih dajte nam

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po aferi Snowden je Google sprejel številne nove ukrepe za zaščito svojih storitev, ki so postala najvarnejša mesta za shranjevanje podatkov na spletu, pravi predsednik Googla Eric Schmidt.

Po javni objavi informacij o tem, da svetovne vlade nadzirajo spletne komunikacije, ki jih je časniku Washington Post posredoval Edward Snowden, so bili med številnimi zgroženimi posamezniki in ustanovami tudi inženirji Googla, je na nedavni konferenci v Washingtonu povedal Eric Schmidt. Predsednik tehnološkega giganta je zagotovil, da so pri Googlu takoj začeli uvajati ukrepe, s katerimi so omejili odtekanje podatkov iz svojih storitev Gmail, Google+, Drive in preostalih.

Schmidt je prepričan, da Googlova mesta za shranjevanje podatkov trenutno spadajo med najvarnejša mesta na spletu. Google naj bi se na operacije NSA in GCHQ, za katere obveščevalni agenciji nista imeli ustrezne ustavne podlage, namreč odzval z obsežnim kriptiranjem informacij in spletnega prometa. Po poročanju portala Nakedsecurity je Google podatke zaščitil z 2048-bitnimi enkripcijami, ki naj bi bile "tako zapletene, da bi vohuni NSA prej umrli od starosti, preden bi jim jih uspelo streti".

Ali predsednik Googla sploh uporablja brskalnik Chrome? Če so prisotni na konferenci o internetni varnosti Schmidtovim besedam o ščitenju podatkov še prikimavali, se jih je kar nekaj pomenljivo spogledalo, ko je predsednik Googla omenil skrivanje pred NSA s pomočjo načina brez spremljanja zgodovine v brskalniku Chrome.

Schmidt je namreč zatrjeval, da nadzorovalci ne morejo slediti uporabniku, če uporablja Chromov način brez spremljanja zgodovine (bližnjica na tipkovnici – Ctrl+Shift+N), kar pa seveda ni res. Omenjeni način sproti briše le zgodovino obiskanih spletnih strani, kar pomeni, da v uporabnikovo zasebnost ni mogoče vdirati le lokalno (starši, partner). Ponudniki internetnih storitev lahko še vedno vidijo uporabnikov internetni promet, način brez spremljanja zgodovine pa prav tako ne more skriti naslova IP.

Ne spreglejte