Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
17. 12. 2015,
11.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Indija internet Android Sundar Pichai

Četrtek, 17. 12. 2015, 11.00

7 let, 12 mesecev

Google bo v Indiji usposobil dva milijona programskih razvijalcev

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Že prihodnji mesec bodo v Indiji ponudili tudi brezplačno brezžično omrežje na železniških postajah, kar je prav tako del njihovega razvojno-izobraževalnega projekta za Indijo.

Glavni izvršni direktor Googla Sundar Pichai je med obiskom Indije skupaj z najvišjimi vodji tega podjetja predstavil Googlove načrte za širitev svojih storitev in krepitev dostopa do interneta v tej državi.

Med najvidnejšimi in skoraj že uresničenimi napovedmi je tudi brezplačen dostop do interneta na železniških postajah po vsej državi. RailWire WiFi je ime brezplačnega omrežja, ki ga bo Google v Indiji postopoma zagnal predvidoma že v prvih dneh prihodnjega leta. Načrt zanj so objavili septembra, ko je indijski premier Narendra Modi med obiskom Silicijeve doline obiskal tudi podjetje Google. V enem letu predvidoma sto postaj Glavna železniška postaja mesta Mumbaj bo prva, ki bo januarja dobila Googlovo brezžično omrežje, sledile pa ji bodo še po ena postaja v vsakem od preostalih 15 železniških okrožij v državi. Do konca leta 2016 pričakujejo, da bodo z omrežjem RailWire WiFi opremili sto indijskih železniških postaj.

Kakšna bo hitrost tega omrežja, pri Googlu niso natančneje pojasnili, še poroča indijska medijska hiša CNN-IBN. Povedali so le, da bo hitrejše, kot so običajne hitrosti dostopa. Prva ura dostopa bo omogočena s polno hitrostjo, ki bo dopuščala pretočni video v kakovosti HD, po izteku tega časa bo storitev še naprej brezplačna, a z omejeno hitrostjo prenosa, ki je prav tako niso razkrili.

V Hyderabadu bodo razširili svoje učne prostore V sodelovanju z več kot 30 indijskimi univerzami bo Google v prihodnjih treh letih usposobil dva milijona novih programerjev in razvijalcev za svoj operacijski sistem Android. V ta namen bodo močno razširili svoje prostore v mestu Hyderabad v osrednjem delu države, so prav tako napovedali. Internet iz balona Indija bo ena od držav, s katero bodo dostopnost do interneta poskusili povečati s projektom Loon. Gre za omrežje balonov, ki bodo leteli visoko nad tlemi in ki naj bi, ko bo omrežje v celoti vzpostavljeno, zagotovilo dostop dvema tretjinama tistih, ki tega dostopa zdaj nimajo. Povezljivost bodo zagotavljala mobilna omrežja četrte generacije (LTE), zato projekt izvajajo skupaj s telekomunikacijskimi operaterji v državah, kjer je veliko odročnih območij in kjer gradnja stacionarnih širokopasovnih omrežij ne bi bila smiselna.

Google bo v okviru omenjenih prizadevanj še okrepil svoj program za boljšo dostopnost do interneta za ženske na podeželju Indije. Do zdaj so zajeli okrog tisoč vasi, v prihodnjih treh letih pa nameravajo to število povečati na kar 300 tisoč vasi po vsej državi.

Ne spreglejte