Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
15.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Google

Četrtek, 25. 4. 2013, 15.07

7 let, 12 mesecev

Google bi bil lahko prisiljen upoštevati mnenja Evropejcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko je Google, da bi se rešil obtožb na račun monopola na področju iskanja in oglaševanja na iskalnikih, obljubil več ukrepov, je Evropska komisija pozvala k predložitvi mnenj o teh zavezah.

Komisija je marca letos Google uradno obvestila o svojih pomislekih, da to podjetje v evropskem gospodarskem prostoru zlorablja prevladujoči položaj na trgih spletnega iskanja, oglaševanja na spletnih iskalnikih in posredovanja pri oglaševanju na spletnih iskalnikih. Pomisleki se nanašajo na preferenčno obravnavo rezultatov spletnega iskanja, ki vsebujejo povezave na Googlove lastne spletne storitve, ter na dejstvo, da Google brez privolitve uporablja izvirne vsebine spletišč tretjih strani v lastnih storitvah spletnega iskanja. Očitki letijo tudi na sporazume, ki spletišča tretjih strani obvezujejo, da vse ali skoraj vse oglaševanje na spletnih iskalnikih pridobijo od Googla, in na pogodbene omejitve glede prenosa kampanj oglaševanja na Googlovem spletnem iskalniku na druge platforme, so našteli v Bruslju.

Google s protipredlogom Google je v odziv na te pomisleke predlagal, da se za petletno obdobje med drugim zaveže, da bo v rezultatih iskanja povezave na lastne spletne storitve jasno grafično ločil od ostalih rezultatov in da bo vsem spletiščem ponudil možnost, da ne dovolijo uporabe svoje vsebine v Googlovih iskalnih storitvah.

Napovedal je še, da v sporazume s spletišči tretjih strani ne bo več vključeval obveznosti pridobivanja oglaševanja na spletnih iskalnikih izključno od Googla in da ne bo več izvajal obveznosti, ki bi oglaševalcem preprečevale prenos oglaševalskih kampanj na konkurenčne platforme.

Komisija zdaj zainteresirane strani prosi za mnenja o predlaganih rešitvah, ki jih bo zbirala en mesec od objave predlogov v Uradnem listu EU. Komisija bo mnenja upoštevala pri analizi predlogov. Če bo ugotovila, da predlogi ustrezno rešujejo opredeljene pomisleke glede konkurence, se lahko odloči, da postanejo za Google pravno zavezujoči.

Ne spreglejte