Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
7.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 7.41

7 let, 12 mesecev

Google Android končal nadvlado Symbiana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Google Android je s prestola vrgel Nokiin Symbian in v zadnjem četrtletju minulega leta postal najbolje prodajan operacijski sistem za pametne telefone.

Gre za konec nadvlade Symbiana, ki se je začela s prihodom prvih mobilnih telefonov z lastnim operacijskim sistemom (OS) na prodajne police. V času vzpona Googlovega Androida na prvo mesto med najbolj prodajanimi OS za mobilne naprave, je hitro rast beležil tudi Apple. Google in Apple sta v zadnjih letih sprožila pravo revolucijo na trgu pametnih telefonov. Nokia ju v tem času ni uspela dohajati.

32,9 milijona telefonov z Googlovim Androidom V zadnjem četrtletju leta 2010 so proizvajalci pametnih telefonov po vsem svetu prodali 32,9 milijona telefonov z nameščenim OS Google Android, kar je skoraj sedemkrat več kot v enakem obdobju leta 2009. Nokia je po podatkih podjetja Canalys letos v enakem obdobju prodala 31 milijonov telefonov z OS Symbian.

Številke kažejo tudi na Googlov uspeh v boju z Applom, ki je v zadnjem četrtletju minulega leta prodal 16,2 milijona pametnih telefonov iPhone. Leto poprej jih je v enakem obdobju prodal 8,2 milijona. V nasprotju z Nokio in Applom Google ne proizvaja lastnih telefonov, ampak svoj operacijski sistem proizvajalcem nudi brezplačno. Proizvajalci ga lahko nato prilagodijo potrebam svojih naprav. Posledično je Android postal standarden operacijski sistem za mnoge proizvajalce pametnih telefonov. Motorola, na primer, na svojih telefonih nudi zgolj Googlov Android. Googlovemu uspehu so botrovale mnoge prodajne uspešnice Samsunga, LG-ja in HTC-ja, ki so jih mobilni operaterji po vsem svetu tudi aktivno oglaševali. Doslej so se uporabi Googlovega Androida uspešno upirali le pri Nokii, Applu in RIM, ki stoji za priljubljenimi BlackBerryji.

Symbian težave deli z Nokio Symbian je v tem času trpel zaradi težav svojega lastnika in glavne uporabnice, finske Nokie. Pretekli teden je tako Nokia poročala o slabem začetku leta 2011, saj ji je konkurenca odtrgala še dodaten kos tržne pogače. Nekateri analitiki celo napovedujejo, da bomo na Nokiinih telefonih kmalu uporabljali operacijski sistem Google Android.

Ne spreglejte