Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
29. 3. 2013,
11.55

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

telefon mobilnik varnost

Petek, 29. 3. 2013, 11.55

4 leta, 3 mesece

Gesla na telefonih niso najbolj varna

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
To pa še nikakor ne pomeni, da se je treba odpovedati njihovi uporabi, prav nasprotno. Toda veliko varnejši bodo podatki, ki so zaščiteni z enkripcijo.

Pametnejši ko postajajo pametni telefoni, zanimivejši so tudi za računalniške nepridiprave, ki skušajo z raznimi zlonamernimi programi prebiti zaščito na njih in potem pridobiti kakšno neupravičeno korist na račun nič hudega slutečega uporabnika. Operacijski sistemi pametnih telefonov imajo, podobno kot računalniški operacijski sistemi, določene varnostne pomanjkljivosti, ki jih je mogoče izrabiti za slabe namene. Klici prek iPhona na tuj račun Pri operacijskem sistemu iOS6 so ugotovili dve varnostni luknji, ki nepridipravom omogočata dostop do iPhonove aplikacije za telefoniranje. To pomeni, da lahko nepooblaščeno opravijo telefonske klice ter pregledujejo in urejajo podatke o stikih, prek funkcije pridruževanja slike posameznim stikom pa lahko tudi posredno pregledujejo fotografije na telefonu. Čeprav je to daleč od popolnega nadzora nad telefonom, je že to dovolj, da bi pravega uporabnika moralo vsaj malo zaskrbeti. Sekunda za sekundo – učinkovit vdor Varnostne luknje na telefonih Samsung Galaxy omogočajo, da je za zelo kratek čas – približno ene sekunde – mogoče prikazati zaslon, kakršen je bil neposredno pred zaklepanjem. To samo po sebi še ni pretirano skrb vzbujajoče, a v tem času je vendarle mogoče pognati še kakšno drugo zlonamerno aplikacijo. Z večkratnimi poskusi je tako mogoče naložiti in pognati celo trojanca, ki bo potem le prevzel celoten nadzor nad napadenim telefonom.

Proizvajalca zagnano iščeta rešitev za omenjena tveganja, a tudi nepridipravi ne spijo. Apple je tako objavil različico operacijskega sistema iOS 6.1.3, a ni bilo treba dolgo čakati, da so napadalci razbili tudi ta popravek.

Štiri številke pomenijo zgolj deset tisoč mogočih kombinacij Resnici na ljubo, gesla na pametnih telefonih niso dosti bolj ranljiva kot gesla na osebnih računalnikih, ki jih je, če so preveč preprosta, mogoče razbiti z vztrajnimi računalniškimi algoritmi. Gesla je zato treba izbirati premišljeno, z njimi ravnati skrbno in se pri varovanju pomembnih podatkov ne zanašati samo na njih. Pri operacijskem sistemu Android (od različice 3.0) je veliko varnejša možnost enkripcija podatkov, ki zagotavlja veliko več zaščite kot štirimestno številčno geslo, kjer je mogočih kombinacij samo deset tisoč – mala malica za program za razbijanje gesel.

Toda to še ni razlog, da bi gesla povsem odklopili. Kot prvo je velika verjetnost, da žepar nima toliko računalniškega znanja, da bi vdrl mimo z geslom zaklenjenega telefona, in bo zanj še tako razmeroma šibka zaščita nepremostljiva. Razlog več, da za geslo ne postavite kombinacij, kot sta 0000 in 1234, ker je zelo verjetno, da bo nepridiprav najprej poskusil prav kaj takega. Prav neverjetno je, kolikokrat so pri teh preprostih poskusih tudi uspešni.

Ne spreglejte