Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
22. 10. 2018,
4.05

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

1

Natisni članek

intervju Huawei Mate 20 Lite Huawei Mate 20 Pro Huawei George Zhang

Ponedeljek, 22. 10. 2018, 4.05

5 let, 5 mesecev

Intervju: George Zhang, regijski direktor za Huawei, regija Adriatic

George Zhang: Slovenija je za nas nedvomno premijski trg!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

1

George Zhang, Huawei, intervju | "Slovenija je v jadranski regiji vodilna glede na prodajo, predvsem v najvišjem razredu," pravi Huaweiev direktor regije Adriatic George Zhang.

"Slovenija je v jadranski regiji vodilna glede na prodajo, predvsem v najvišjem razredu," pravi Huaweiev direktor regije Adriatic George Zhang.

Zakaj je Slovenija lepo zapisana pri Huaweiu, po čem smo bolj podobni skandinavskim državam, kot si mislimo, in kako vidi prihodnost pametnih telefonov, so le nekateri poudarki iz pogovora z možem, ki skrbi za Huaweievo poslovanje (tudi) v Sloveniji.

George Zhang je konec lanskega leta prevzel vodenje poslovanja visokotehnološkega podjetja Huawei v jadranski regiji, kamor prištevajo tudi Slovenijo. V našo regijo je prišel po tem, ko je eno leto enako funkcijo opravljal v skandinavski regiji (Nordic), kamor se je po njegovem prihodu v jadransko regijo na isto funkcijo odpravil prejšnji Huaweiev regijski direktor Jacky Zhao. Pred prihodom v Evropo je George Zhang tri leta služboval v Argentini kot glavni izvršni direktor argentinske podružnice družbe Huawei.

George Zhang je skoraj vedno na poti po vseh sedmih državah jadranske regije, za katero je odgovoren, ujeli pa smo ga v Londonu le nekaj minut po uradni svetovni predstavitvi Huaweieve najnovejše serije pametnih telefonov – Mate 20.

"Nimamo nobenih zadržkov do krajevnih prilagoditev poslovanja glede na posamezne države, to odprtost pravzaprav vidimo kot svojo pomembno prednost." | Foto: Srdjan Cvjetović "Nimamo nobenih zadržkov do krajevnih prilagoditev poslovanja glede na posamezne države, to odprtost pravzaprav vidimo kot svojo pomembno prednost." Foto: Srdjan Cvjetović

Na slovenski trg boste iz družine Mate 20 poslali Mate 20 Pro, že od prej pa je na voljo Mate 20 Lite. Zakaj ne tudi običajnega Mate 20?

V nekaterih državah, kot je Poljska, bodo na voljo vsi člani družine Mate 20. Ko se odločamo o tem, kateri model bo na voljo v kateri državi, spremljajo predvsem neodvisna poročila in naše tržne analize. Te kažejo, da je Slovenija premijski trg, ki zahteva in pričakuje predvsem telefone višjega razreda, to je z redno maloprodajno ceno nad 500 evrov.

Kaj pa igričarsko nabriti Mate 20 X?

Z njim se bomo v prvem valu usmerili na azijske države in nekatere zahodnoevropske države. V začetku ga ne bomo ponudili nikjer v jadranski regiji, prav tako ne v skandinavski regiji, a sem prepričan, da ga bodo tisti, ki ga bodo res želeli, že našli nekje na trgu. To pa še ne pomeni, da ga ne bomo v teh državah ponudili kdaj pozneje. Morda že letos, nismo se še odločili, moramo ugotoviti odziv uporabnikov.

"Ko se odločamo o tem, kateri model bo na voljo v kateri državi, spremljajo predvsem neodvisna poročila in naše tržne analize. Te kažejo, da je Slovenija premijski trg, ki zahteva in pričakuje predvsem telefone višjega razreda, to je z redno maloprodajno ceno nad 500 evrov." | Foto: "Ko se odločamo o tem, kateri model bo na voljo v kateri državi, spremljajo predvsem neodvisna poročila in naše tržne analize. Te kažejo, da je Slovenija premijski trg, ki zahteva in pričakuje predvsem telefone višjega razreda, to je z redno maloprodajno ceno nad 500 evrov."

Ali v Sloveniji pričakujete boljšo prodajo modela Mate 20 Pro ali Mate 20 Lite?

Pričakujemo podobno število prodanih enot.

Kakšna je trenutno prodaja v Sloveniji? Kakšne so številke?

Zdaj se odlično prodaja predvsem P20 Pro. V vsej jadranski regiji jih vsak dan prodamo okrog 400, od tega v Sloveniji 200.

Huawei P20 Pro preview
Novice Na kratkem zmenku z novim P20 Pro, s katerim Huawei meri na vrh

Kdo je značilen uporabnik telefonov serije Mate, kdo pa je značilen uporabnik telefon serije P?

V preteklosti je bil Mate namenjen predvsem poslovnim uporabnikom, P pa tistim, ki jim je pomembnejši življenjski slog, in damam. Tako je bilo v preteklosti, danes pa P20 Pro in Mate 10 Pro dokazujeta, da je ta ločnica vedno manj ostra. Tako recimo Mate 20 Pro ni več tako zelo posloven telefon, temveč je primeren tudi za preostale skupine uporabnikov.

Kje je potem pravzaprav še razlika med tema dvema serijama?

Predvsem v lastnostih in značilnostih, ki jih vsaka serija izpostavlja. Serija Mate prinaša najnovejše tehnološke dosežke glede procesorjev in akumulatorja, serija P pa poudarja tehnologijo, povezano s fotografijo in zaslonom, ter življenjski slog.

"Honor ni naš tekmec, to je naša bratska znamka. Gre za drugačen način poslovanja, drugačno strategijo, različne ciljne kupce. Tako preizkušamo nove tržne nastope." | Foto: Srdjan Cvjetović "Honor ni naš tekmec, to je naša bratska znamka. Gre za drugačen način poslovanja, drugačno strategijo, različne ciljne kupce. Tako preizkušamo nove tržne nastope." Foto: Srdjan Cvjetović

Je bil prihod iz skandinavske v jadransko regijo za vas velika sprememba?

Skandinavske države so v prejšnjem letu zelo rasle, a me je po prihodu v jadransko regijo izjemno prijetno presenetilo, kako dobro uporabniki tu poznajo ter sprejemajo našo blagovno znamko in naše izdelke. Glede tega res ni nekih razlik med regijama.

Ali številke potrjujejo to podobnost med regijama?

Po številu prodanih telefonov smo skupaj s Honorjem prvi na Finskem in Danskem, drugi na Norveškem in tretji na Švedskem. Če pogledamo to regijo, smo drugi na Hrvaškem in prvi v Srbiji, zadnja dva meseca pa smo tudi prvi v Sloveniji.

"Serija Mate prinaša najnovejše tehnološke dosežke glede procesorjev in akumulatorja, serija P pa poudarja tehnologijo, povezano s  fotografijo in zaslonom, ter življenjski slog." | Foto: Srdjan Cvjetović "Serija Mate prinaša najnovejše tehnološke dosežke glede procesorjev in akumulatorja, serija P pa poudarja tehnologijo, povezano s fotografijo in zaslonom, ter življenjski slog." Foto: Srdjan Cvjetović

Zdaj ste nas malo zmedli. Navajate skupne statistike s Honorjem, prodajni in komunikacijski kanali pa so različni. Ali ti dve znamki torej tekmujeta ali sodelujeta?

Honor ni naš tekmec, to je naša bratska znamka. Gre za drugačen način poslovanja, drugačno strategijo, različne ciljne kupce. Tako preizkušamo nove tržne nastope.

Honor je napovedal, da želi postati globalna blagovna znamka pametnih telefonov številka tri. Pravite, da si nista konkurenca, toda koga bodo potem oni izrinili s tretjega mesta?

Huawei ni številka tri, Huawei je številka dve. Huawei raste že 15 let in ta naša rast se ne bo ustavila.

"Razvoj telefona Huawei Mate 20 Pro, njegove specifikacije in dizajn smo začeli ustvarjati pred 13 meseci." | Foto: Srdjan Cvjetović "Razvoj telefona Huawei Mate 20 Pro, njegove specifikacije in dizajn smo začeli ustvarjati pred 13 meseci." Foto: Srdjan Cvjetović

Torej bo Honor za uresničevanje tega načrta moral izpodriniti Apple?

Ne vem, ali ga bodo, a vem, da bodo poskusili najbolje, kot znajo.

Priznajmo, malo preveč drzno so si to zastavili.

Morda res.

Ali ste v pametnem telefonu Mate 20 Pro združili vse, kar v tem trenutku znate in zmorete, ali imate kje v rokavu še kakšnega skritega aduta?

Takole bom povedal: razvoj tega telefona, njegove specifikacije in dizajn smo začeli ustvarjati pred 13 meseci.

Huawei Mate 20 Pro
Novice Prihaja pametni telefon, za katerega težko rečemo, da mu kaj manjka

Ali pričakujete, da bodo naslednje velike spremembe in izboljšave pametnih telefonov prišle na področju programske ali strojne opreme?

Mislim, da je zdaj čas za velik napredek strojne opreme, zlasti pri zaslonih.

Huawei Mate 20 Pro | Foto: Srdjan Cvjetović Huawei Mate 20 Pro Foto: Srdjan Cvjetović

Pred kratkim so vam očitali, da programsko prirejate rezultate meritev učinkovitosti delovanja svojih naprav (benchmarking). Kaj menite o teh očitkih?

Popolnoma sem prepričan, da vsi naši rezultati pravilno odražajo vse najpomembnejše parametre, pomembne za uporabnike: vzdržljivost akumulatorja, kakovost uporabniške izkušnje pri vseh funkcijah, tudi pri fotografiranju, ter hitrost delovanja. Uporabniki lahko zaupajo našim rezultatom.

Umetna inteligenca, dr. Shang-Ling Jui, Christophe Coutelle
Novice Filmska industrija umetni inteligenci ne dela nobene usluge

Očitki iz ZDA vam preprečujejo močnejši nastop na njihovem trgu, s tem pa tudi doseganje večjih tržnih deležev na svetovni ravni. Kako komentirate te očitke in njihove posledice?

Očitki so seveda neutemeljeni, a smo bili zaradi njih prisiljeni naš fokus preusmeriti od ZDA. Naše stališče je pozitivno, imamo veliko dobre volje za sodelovanje in z veseljem bomo sprejeli možnost pogovora z njimi, če se bodo za to odločili.

Sedež Huaweieve jadranske regije, v kateri so dve državi članici Evropske unije (Slovenija in Hrvaška) in pet nečlanic, je v Beogradu, torej zunaj Evropske unije. Zakaj nimate regijskega sedeža v Ljubljani ali Zagrebu?

Menim, da zgolj iz zgodovinskih razlogov. Pred mnogo leti smo imeli bazo za poslovanje naše infrastrukturne enote v Beogradu in zato tam ostali. Toda mi nimamo nobenih zadržkov do krajevnih prilagoditev poslovanja glede na posamezne države, to odprtost pravzaprav vidimo kot svojo pomembno prednost.

"Tudi v Sloveniji smo zadnja dva meseca prvi po številu prodanih telefonov, zdaj si prizadevamo, da bi to dosegli in ohranili tudi na letni ravni." | Foto: "Tudi v Sloveniji smo zadnja dva meseca prvi po številu prodanih telefonov, zdaj si prizadevamo, da bi to dosegli in ohranili tudi na letni ravni."

Kako vidite razlike med posameznimi državami v jadranski regiji?

Predvsem v uporabniških pričakovanjih. Slovenija je vodilna glede na prodajo, predvsem v najvišjem razredu, Hrvaška je najbolj naklonjena višjemu srednjemu razredu, Srbija pa bolj srednjemu razredu. Toda prav pri zadnji opažamo rast prodaje v najvišjem razredu, kar pripisujemo predvsem ugodnim akcijam tamkajšnjih operaterjev.

Načrti za prihodnost?

Vedno si prizadevamo biti številka ena.

Kaj pa zares?

Zares, da. Marsikje smo to že dosegli, ko je bilo videti nemogoče. Tudi v Sloveniji smo zadnja dva meseca prvi po številu prodanih telefonov, zdaj si prizadevamo, da bi to dosegli in ohranili tudi na letni ravni.

Ne spreglejte