Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
1. 3. 2015,
20.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Samsung Galaxy S6 pametni telefon Matic Tomšič

Nedelja, 1. 3. 2015, 20.17

7 let, 12 mesecev

Galaxy S6 in Galaxy S6 Edge: Lahko Samsungova telefona presežnikov ogrozita iPhone 6?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Južnokorejski velikan mobilne industrije Samsung Electronics je na sejmu mobilne telefonije v Barceloni predstavil pametna telefona Galaxy S6 in Galaxy S6 z zaslonom, ki se preliva čez stranici.

"Najboljši zaslon, najhitrejša procesor in fotoaparat ter najlepša zunanjost," je najnovejši dvojec Samsungovih pametnih telefonov opisal direktor južnokorejskega podjetja JK Shin. Model Galaxy S6 je že šesto nadaljevanje Samsungove zelo uspešne serije paradnih konjev Galaxy S, Galaxy S6 Edge pa njegova razširjena različica z zaslonom, ki se preliva čez levi in desni rob.

"Telefon, ki se zagotovo ne bo zvil" Pri Samsungu so prepričani, da sta Galaxy S6 in S6 Edge oblikovalska dosežka in njihova najlepša telefona do zdaj. Ohišje obeh je narejeno iz enega kosa aluminija (tako imenovanega dizajna unibody), kupcem pa bosta telefona na voljo v petih kovinskih barvah. Posrečen odmik od Samsungovega klasičnega barvanja telefonov v belo, črno in modro.

Brez primerjav z največjim tekmecem Samsungovih pametnih telefonov, Applovega iPhona, seveda ni šlo. "Naredili smo napravi, ki se zagotovo ne bosta zvili," se je iz težave modela iPhone 6 ponorčevala Samsungova predstavnica za stike z javnostjo. Pričakovano premikanje meja zmogljivosti in prikaza Nova galaktična supertelefona bo poganjal Samsungov hišni 64-bitni procesor Exynos z osmimi jedri, spremljali ga bodo trije gigabajti delovnega pomnilnika RAM. V praksi to pomeni, da bosta S6 in S6 Edge do 20 odstotkov hitrejša od trenutno najurnejšega Samsungovega telefona, modela Galaxy Note 4. Porabila naj bi do 35 odstotkov manj elektrike. Hitrejša je enota pomnilnika flash za shranjevanje podatkov, zaradi česar bo bolj bliskovito tudi preklapljanje med aplikacijami in nalaganje predogledov (thumbov) fotografij.

Prvi mož Samsungovega marketinga Justin Denison je pohvalil tudi kakovost prikaza. Zaslona Galaxy S6 in S6 Edge, izdelana iz zelo odpornega stekla Gorilla Glass 4 in (znova) vrste Super AMOLED, naj bi bila najboljša na trgu. Prikazovala bosta sliko v ločljivosti Quad HD (1.440 x 2.560 slikovnih pik), na palcu pa naj bi se drenjalo kar 577 slikovnih pik, največ do zdaj. Razširjen zaslon modela S6 Edge bo uporabniku sicer omogočal, da si na levi in desni rob postavi bližnjice do stikov in aplikacij oziroma na njiju prikazuje informacije o prejetih sporočilih ali vremenu. Prečiščen uporabniški vmesnik TouchWiz še bližje tovarniškemu Androidu Hyun Yeul Lee iz oddelka za izboljšanje uporabniške izkušnje (Samsung UX) je zagotovila, da so v podjetju prisluhnili uporabnikom, ki se že od pamtiveka pritožujejo nad zapletenostjo vmesnika TouchWiz. Najnovejša različica temelji na barvnem ujemanju, kar pomeni, da so aplikacije in storitve iz istega drevesa (stiki, sporočila, multimedija) obarvani enako. Ikone orodij in funkcij je na precej mestih zamenjalo besedilo, meniji pa so še bolj pregledni. Ali je TouchWiz res postal bolj preprost in podoben vmesniku tovarniškega Androida, bomo ocenili, ko telefona preizkusimo sami. Podobnim obljubam smo namreč že nasedli.

Baterija, ki se polni 10 minut in zdrži štiri ure Galaxy S6 in S6 Edge bosta ob izidu postala telefona, ki se napolnita najhitreje – po besedah predstavnikov Samsunga bo 10 minut polnjenja dovolj za štiri ure uporabe. To je približno dvakrat hitreje od telefonov iPhone 6 in 6 Plus. Oba modela sicer privzeto podpirata tudi osrednja standarda brezžičnega napajanja WPC (Wireless Power Consortium) in PMA (Power Matters Alliance.

Skrbi nas le, če bo v baterijo, ki je spet ni mogoče odstraniti, mogoče spraviti dovolj elektrike za neprekinjeno dnevno rabo. Zmogljivost namreč znaša "zgolj" 2.550 (Galaxy S6) oziroma 2.600 (Galaxy S6 Edge) miliamperov.

Fotografija je področje, na katerem Samsungovi telefoni praviloma ne grešijo Ob visoki ločljivosti in za telefonsko fotografijo izvrstni globini polja bo največji adut kamere S6 in S6 Edge zagotovo odlična odzivnost, saj bo do polne funkcionalnosti fotoaparata z zaklenjenega zaslona mogoče dostopati v manj kot eni sekundi. Popreproščen je tudi vmesnik aplikacije fotoaparata, ki zdaj vse pomembne funkcije (bliskavica, vrednost ISO, menjava načinov fotografiranja) ponuja na dosegu obeh palcev. Senzor fotoaparata na zadnji strani telefonov ima sicer 16, kamera na sprednji pa pet megapikslov.

Revolucija mobilnega plačevanja? Z novima Samsungovima pametnima telefonoma bo zaživela tudi storitev mobilnega plačevanja Samsung Pay. Njena osrednja prednost v primerjavi s konkurenčnima digitalnima denarnicama Apple Pay in Google Wallet je možnost ustvarjanja magnetnega valovanja, ki ga sistemi za plačevanje s kreditnimi karticami prepoznajo kot magnetni trak. Applova in Googlova storitev medtem podpirata zgolj prenos sredstev prek brezstične povezave NFC.

Če doseg Samsung Pay postavimo v kontekst, lahko ugotovimo, da lahko plačilo prek storitve samo v ZDA sprejme več kot 10 milijonov prodajaln. Z Applovo denarnico je medtem mogoče plačati le pri 220 tisoč ameriških trgovcih. Med finančnimi institucijami, ki podpirajo Samsung Pay – storitev bo od poletja sprva na voljo v ZDA in Južni Koreji – sta tudi MasterCard in Visa.

V 20 državah na voljo od 10. aprila Samsung Galaxy S6 in Galaxy S6 Edge bosta ob izidu 10. aprila 2015 na voljo v različicah z 32, 64 in 128 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Najcenejši model bo Galaxy S6 32 GB (699 evrov v prodaji brez vezave), najdražji pa Galaxy S6 Edge 128 GB (1.049 evrov). Kdaj bosta pametna telefona na voljo slovenskim kupcem, še ni znano.

Ne spreglejte